fbpx

Poslovil se je sloviti ameriški boksar Muhammad Ali

Lifestyle, Novice, Prva stran

Boksarska in kulturna ikona.

Legendarni boksar Muhammad Ali, tudi nekdanji svetovni prvak težke kategorije je zapustil svet včeraj v 74. letu starosti. Umrl je v bolnišnici v Phoenixu, kjer je preživel zadnja dva dni, zaradi težav z dihanjem.

Eden največjih športnikov se je boril s Parkinsonovo boleznijo, ki so mu jo diagnosticirali tri leta zatem, ko se je upokojil in umaknil iz ringa, najverjetneje kot posledico poškodb, ki jih je utrpel v boksarski karieri. Njegovo stanje se je v zadnjih letih zelo poslabšalo. V svoji burni športni karieri je imel 61 profesionalnih bitk, od katerih je osvojil 56 nastopov, 37 od njih z nokavtom. Zabeležil je 5 izgub, vendar ni imel niti enega nerešenega boja.

ma2

Sicer pod pravim imenom Cassius Marcellus Clay Junior, rojen 17. januarja 1942 v Louisvillu, v ameriški zvezni državi Kentucky. Ime Muhammad Ali, ki je po svetu zaslovel leta 1964, je spremenil po pridružitvi islamski verski organizaciji Nation of Islam, leta 1975 je tudi prevzel sunitsko islamsko ver, štiri leta, potem ko je postal olimpijski prvak v težki kategoriji. Bil je edini boksar, ki je bil trikrat zapored svetovni prvak. Sports Illustrated ga je proglasila za športnika stoletja, BBC pa za športno osebnost stoletja.

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam