fbpx

Poslovila se je še ena modna ikona

Znani

Po tem, ko se je svet poslovil od dveh modnih ikon, Lee Radzwill in Karla Lagerfelda, so italijanski mediji objavili še eno žalostno novico. V 92. letu se je na svojem domu v Torinu poslovila Marella Agnelli, priznana fotografinja ter članica italijanske aristokratske družine.

Glamurozno življenje te dame je zapisano v avtobiografiji The Last Swan, vzdevek, ki ji ga je nadel fotograf Richard Avedon leta 1953 ob posnetku  ikoničnega portreta.

Avedonov portret Marelle Agnelli

Marella je bila izjemno elegantna ženska z odličnim okusom, predvsem pa je bila zelo uspešna in izobražena. V njenem življenju ji družbe ni delal samo Truman Capote, ampak tudi Andy Warhol in Irwing Penn, ki jima je večkrat pozirala, prijateljevala pa je tudi z modnimi ikonami, kot sta Lee Radzwill in Jackie Kennedy.

Marella in Jackie O na otoku Capri

Bila je ena prvih strank modnega oblikovalca Valentina, poročila pa se je z dedičem italijanskega Fiata, Giannijem Agnellijem, s katerim je imela dva otroka. Zakonca, zagrizena in neumorna ljubitelja umetnosti, sta skupaj ustanovila muzej Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli.

Marella in Gianni Agnelli na poročni dan

Ena izmed najbolj privlačnih žensk 20. stoletja je bila rojena kot neapeljska princesa Marella Caracciolo de Castagneto, v svoji avtobiografiji pa je opisala tudi delček svojega življenja v razkošnih rezidencah in vrtovih, ki jih je oboževala. Še preden je postala del Agnellijeve družine, so bile oči javnosti uprte vanjo predvsem zaradi izjemnega modnega okusa, velik vpliv na njen slog pa je imelo obdobje, ki ga je preživela v New Yorku.

V velikem jabolku je bila asistentka fotografu Erwinu Blumenfeldu ter bila v 50. ter 60. letih prejšnjega stoletja celo sodelavka revije Vogue. Pripadnica jet-seta je sodelovala z vrsto umetnikov in oblikovalcev tistega obdobja, vsak izmed njih pa je pustil poseben pečat v kakšni izmed številnih njenih domovanj.

Med njimi je bila arhitektka Gae Aulenti, zaslužna za njeni hiši v Torinu in Marakešu ter notranji oblikovalec Renzo Mangiardino, ki je s Petrom Marinom uredil njeno stanovanje v New Yorku.

Marella svojega sloga tako ni samo dokazovala samo z načinom oblačenja, ampak so bile njene starinske vile in moderna stanovanja prepolni umetnin neprecenljive vrednosti, prav tako pomemben del njenega življenja.

Modna ikona večino svojega življenja ni spreminjala svoje kratke frizure, zato pa je toliko bolj eksperimentirala z oblačili in modnimi dodatki. Kot prava Italijanka se ni branila vpadljivih barv ter vzorcev, vsaka njega modna kombinacija pa je imela pridih brezčasne elegance.

Foto: Getty, Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam