Potovanje z letalom: kako lahko spakirati

19. september 2023

Potovanje z letalom: kako lahko spakirati

19. september 2023

Se vam je že zgodilo, da ste večer pred potovanjem sedeli na kovčku in se sopihajoče borili z zadrgo, da bi se ta zaprla?

Kolikokrat ste pred potovanjem tuhtali o opravah in mislili, da potrebujete prav vse: dva para visokih pet, tri komplete kopalk, dolge hlače za vsak primer, pulover, … A čemu se odreči, da bo teža kovčka ravno pravšnja – da vam za preveliko kilažo ne bodo dodatno zaračunali? Za vas imamo nekaj nasvetov:

Osnova: dober kovček

Mnogokrat pozabimo, kako pomembna je dobra kvaliteta kovčka. Če v prihodnjih mesecih načrtujete več potovanj, je boljše da investirate malce več denarja in potujete bolj brezskrbno. Najboljše je, da iščete t.i. ‘hard case’ kovčke, saj so bolj vzdržjivi.

Mimogrede, če letite z nizkocenovnimi letalskimi linijami, kot sta Ryanair in Easyjet, pazite, da velikost kovčka ustrezata njihovim merilom, saj boste morali v primeru prevelikega kosa prtljage morali doplačiti. Ustrezne mere in težo kovčkov si lahko vedno ogledate tudi na njihovih spletnih straneh.

Foto: Unsplash

Manj obutve

Običajno so čevlji najtežji kos v naši prtljagi in tudi najbolj nepotreben. V primeru, da greste na počitnice za en teden, vzemite s sabo največ dva para obutve. Priročne japonke so lahke in praktične, prav tako pa so na voljo v modnih različicah. Za ‘backpackarje’ pa je boljši kvaliteten par čevljev za hojo. Priporočamo, da težji par čevljev vedno obujete na letalo in se s tem rešite dodatne kilaže in dodatnega prostora. Vsekakor pa s seboj vedno vzemite tiste pare čevljev, za katere že doma veste, da so udobni in vas ne bodo ožulili.

Načrtujte vnaprej

Najpogosteje spakiramo preveč, ker ne načrtujemo oprav. Hvaležne si boste, če boste malce premislile vnaprej. Lahko napišete spisek stvari, ki jih potrebujete in se nato vprašate, brez česa bi vseeno šlo. Tako boste dobile pregled nad prtljago. Najpomembnejši nasvet; vedno vnaprej preverite vreme. Ob poplavi vremenskih aplikacij lahko dobite natančno vremensko napoved, tudi za najbolj skrite počitniške kotičke. Premislite tudi ali bo v vaši namestitvi na destinaciji pralni stroj, saj bo pakiranje s to informacijo v mislih takoj lažje.

Foto: Pexels

Kozmetika

V primeru bivanja v hotelu, šamponov, mil in zobnih past ni nujno nositi zraven. Prav tako se pozanimajte, če imajo v nastanitvi sušilec za lase, saj ta zasede veliko teže in prostora. Dnevno kozmetiko, kot sta maskara in šminka pospravite v ročno prtljago, pazljive pa bodite pri tekočinah, če boste potovali le z ročno prtljago – vanjo lahko spakirate le izdelke do 100 ml, vse pa morate pospraviti v prosojno vrečko ali torbico. Če pa ne potujete z ročno prtljago, lahko kozmetiko spakirate na sredino kovčka in jo obložite z oblačili.

Omejitev tehničnih naprav

V današnjem času ima vsak že malo morje tehnoloških naprav, a če se ne odpravljate na delovne počitnice, je najbolje, da večino elektronike pustite doma. Stara dobra knjiga, ki tako lepo diši, gre lahko v ročno prtljago, poleg pametnega telefona pa ni nujnega nič drugega. Poskusite naslednji oddih preživeti s čim manj brezžičnega interneta in in videli boste, da se bo lepih spominov nakopičilo še več.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic