Povpraševanje po pomlajevanju nožnice pri nas vse bolj narašča

14. april 2024

Povpraševanje po pomlajevanju nožnice pri nas vse bolj narašča

14. april 2024
Foto: Pexels

Povpraševanje po pomlajevanju nožnice pri nas vse bolj narašča

14. april 2024

Govorili smo s plastičnim kirurgom, ki se že več kot 25 let ukvarja z minimalno invazivnim pomlajevanjem nožnice.

Ernest Novak, dr. med. je eden redkih estetskih kirurgov v Sloveniji, ki izvaja posege minimalno invazivnega pomlajevanja nožnice, po katerih je vse več povpraševanja.

Gre za trend, o katerem se v Sloveniji govori potiho, pa vendar se zanj odloča vedno več žensk. Ohlapna nožnica namreč ni le estetska težava, ampak lahko povzroča tudi inkontinenco (uhajanje urina), lahko se pojavita tudi atrofija nožnice (suhost nožnice) in vaginizem (bolezen, pri kateri se pojavljajo krči nožničnih mišic).

Foto: Pexels

Ker pa se ob tem posegu, ki se marsikateri ženski sliši boleč, poraja zelo veliko vprašanj, smo se po odgovore obrnili na dr. Novaka, ki ima s temi posegi že več kot 25 let izkušenj.

Kdo se odloča za pomlajevanje nožnice?

Za pomlajevanje nožnice se odloča vse več žensk, ki si želijo izboljšati videz ali stanje nožnice, ki nastane po porodu ali kot posledica staranja, npr. suhost nožnice, ohlapnost nožnice, brazgotine kot posledica raztrganin ob porodu ipd. Najprimernejše kandidatke za tovrstne posege so pacientke z realističnimi pričakovanji in spremembo, ki jo lahko bodisi z operacijskim bodisi neoperacijskim posegom uspešno korigiramo.

Kdo pa nikakor ni primeren za ta poseg?

Neprimerne kandidatke za postopek pomlajevanja nožnice so ženske z nerealnimi pričakovanji, predvsem pa s pridruženimi obolenji tega področja, npr. izrazitimi vnetji ali obolenji, ki jih običajno ugotovimo na posvetu s pacientko.

So za ta poseg primerne samo ženske, ki so rodile, ali tudi katere druge?

Pomlajevanje ženskega spolovila ni namenjeno samo ženskam, ki so rodile, temveč se lahko za poseg odločijo ženske vseh starosti, predvsem ko govorimo tudi o oblikovanju videza. Na primer, mnogim ženskam so prirojene izrazito velike male sramne ustnice, ki posameznico motijo bodisi vizualno bodisi iz higienskih razlogov ali pa so moteče pri spolnem odnosu. Tovrstno stanje lahko uspešno korigiramo s kirurškim operativnim posegom.

Pri ženskah po porodu pa je indikacijsko področje širše, pri čemer za pomlajevanje nožnice uporabljamo radiofrekvenčno pomlajevanje ali pa kirurško korekcijo brazgotin, ki nastanejo zaradi raztrganin ob porodu.

Foto: Instagram @jasminsarakatariina

Ali lahko na kratko opišete postopek – kako poteka, kakšno je okrevanje?

Pomlajevanje nožnice je neinvaziven nekirurški poseg, pri katerem s posebno prilagojeno radiofrekvenčno tehnologijo stimuliramo področje okoli nožnice.

Postopek je hiter in neboleč, poteka pa tako, da v nožnico vstavimo posebno sondo, priključeno na aparat, ki s pomočjo posebnih senzorjev dovaja ravno pravšnjo količino energije za doseganje optimalnega učinka.

Z izvedbo postopka zmanjšamo suhost in ohlapnost nožnice ter izboljšamo njeno elastičnost in zmanjšamo bolečine, kar vodi v prijetnejše spolne odnose. Z radiofrekvenčno tehnologijo vplivamo tudi na mišice medeničnega dna in izboljšamo tonus, v nekaterih primerih pa lahko postopek pomaga tudi pri stresni inkontinenci.

Poseg ne zahteva okrevanja, rezultati pa se pojavijo različno hitro, običajno v nekaj tednih.

Foto: Unsplash

Ko govorimo o pomlajevanju in spreminjanju videza ženskega spolovila, v mislih nimamo samo nožnice, temveč tudi zunanje spolovilo. S postopki namreč uspešno pomlajujemo in oblikujemo tudi male sramne ustnice ter izboljšamo tonus velikih sramnih ustnic in venerinega grička.

Pri tovrstnih postopkih gre za pomlajevanje velikih sramnih ustnic z vbrizgavanjem lastne maščobe ali polnil s hialuronsko kislino, s čimer izboljšamo napetost kože, zunanje spolovilo pa je bolj napeto, gladko in pomlajeno.

V nekaterih primerih pa so primernejši kirurški posegi, ki pa so še vedno minimalno invazivni, npr. kirurško oblikovanje malih sramnih ustnic. Tovrsten postopek izvajamo v lokalni anesteziji, pri čemer z zelo tanko iglo vbrizgamo lokalni anestetik, da dosežemo popolno omrtvičenje. Nato opravimo relativno enostaven kirurški poseg, ki ne povzroča posebnih bolečin po izvedbi postopka in zagotavlja hitro okrevanje.

Foto: Instagram @gentlesleague

Kakšno je povpraševanje pri nas? Pravite, da ga je vedno več?

Povpraševanje po tovrstnih postopkih pri nas narašča, kar gre pripisati vedno večji osveščenosti žensk o različnih možnostih korekcij, predvsem pa razvoju novih tehnologij, ki omogočajo neinvazivne postopke pomlajevanja nožnice.

Obenem lahko porast povpraševanja pojasni tudi dejstvo, da kar 40 % žensk trpi za eno od motenj ohlapne nožnice ali težav pri spolnih odnosih. Ob vse boljši osveščenosti je tako tudi pacientk, ki se odločijo za pomlajevanje nožnice, vedno več.

Foto: Pexels

Kaj je največji stereotip okrog tega posega?

Največji mit na področju pomlajevanja nožnice in celotnega spolovila je ta, da so tovrstni postopki zelo boleči, obenem pa povzročajo veliko neugodja in zahtevajo dolgotrajno okrevanje.

Resnica je, da so z razvojem sodobnih tehnologij in kirurških pristopov tovrstni postopki večinoma neboleči, okrevanje pa je hitro. Čas okrevanja se nekoliko podaljša le pri nekaterih kirurških postopkih, kjer spolovilo oblikujemo na kirurški operacijski način.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic