December je že tako ali tako (pre)napolnjen z vsemi dogodki, opravki in nakupi božičnih daril, kje še potem ostane kaj časa za peko slaščic. Letošnje praznike boste lahko vsaj kar se tiče sladkanja povsem brezskrbni. Skupaj z Dolcelo smo vam pripravili najenostavnejše in hitre slastne recepte, ki jih naredite skorajda z zaprtimi očmi in tudi brez vsakršnega predznanja za kuhinjskim pultom. Kar pogumno se javite, da boste to leto vi poskrbeli za sladkanje po večerji!
NAJBOLJ ČOKOLADNI MUFFINI
To je zagotovo sladica, ki jo poznajo vsi za praznično mizo in ki zadovolji še največje sladkosnede. Če vam še niti ta porcija čokolade ni dovolj, pa k čokoladnim muffinom, ki jih naredite z mešanico Dolcela, postrezite še vaniljev sladoled, vroče sadje in seveda sladko smetano. Gurmanska sladica, ki si zasluži petko!
Dolcela mešanico za čokoladne muffine (vključno s čokoladnimi zvezdicami in 12 papirnatimi modelčki)
1 jajce
150 ml vode
100 ml olja
posodo in pekač
mešalnik (ročni ali električni)
Mešanico za muffine vsujte v posodo in dodajte jajce, olje ter vodo. Vse skupaj 3–4 minute mešajte z mešalnikom, da dobite gladko testo. Manjši del koščkov čokolade (približno 10 g) prihranite, preostale pa vmešajte v testo. Papirnate modelčke razporedite na pladenj in jih z žlico enakomerno napolnite tako, da masa sega do polovice modelčka. Preostale koščke čokolade posujte po masi in pecite približno 20 minut pri 200 °C.
OKUSEN KAVNI TIRAMISU
Italijanska dekadentna sladica v kozarčkih bo navdušila še tako zahtevne goste, kremo pa lahko uporabite še za druge sladice. In kaj je najboljše? Naredite jo brez peke in kuhanja v manj kot 15 minutah!
Potrebujete:
Dolcela mešanico za kremo za tiramisu
Piškote
300 ml mleka
Kavo
Kakav v prahu
Priprava:
Piškote (lahko tudi biskvitno podlago) natopite v kavi, ki ji po želji dodate še rum in jih zložite v širši kozarec ali lonček. V 3 dl hladnega mleka (približno 15 °C) vsujte vsebino mešanice in premešajte. Mešajte z električnim mešalnikom pri srednji hitrosti približno 4–5 minut. Kremo takoj nanesite na piškote, dodajte še nekaj natopljenih piškotov in dodajte še eno plast kreme. Za lepši videz uporabite dresirno vrečko in ustvarite različne vzorce. Na koncu na kremo le še posujte kakav v prahu in sladico za približno 2 uri postavite v hladilnik.
Tiramisu lahko pripravite tudi v velikem pekaču in sladico razrežete na poljubno velike kose ali a ga za prav posebno doživetje jeste vsi iz pekača kar z žlicami.
Otroško različico pripravite tako, da piškote namesto v kavo namočite v kakav ter seveda izpustite rum.
Style nasvet: kremo za tiramisu uporabite v ledeni kavi ali dodajte v koktajl martini espresso. Nameto ruma lahko v kremo za tiramisu vmešate tudi priljubljeni kremni jajčni liker ali kavni liker.
ELEGANTNI PRINCESKINI KROFI
Zahteva sladica je pravkar postala povsem enostavna. Če bi radi svoje goste navdušili s prav posebno sladico, so princeskini krofi najboljša zamisel. Pssst … le pazite, da ne razkrijte svoje Dolcela skrivnosti vašim gostom.
Sladico lahko dodatno obogatite z dodatkom mletih lešnikov, ekstrakta kave, sladko smetano ali stopljeno čokolado. Iz ene mešanice boste dobili kar 20 krofov.
Dolcela mešanico za princeskine krofe
170 ml tople vode
2 jajci
100 g stopljenega masla ali olja
slaščičarsko vrečko
6oo ml prekuhanega hladnega mleka
3-5 žlic sladkorja
V posodi združite mešanico za testo, toplo vodo in stopljeno maslo. Počasi mešajte z mešalnikom, da dobite gladko testo, ki se loči od posode. V ohlajeno testo umešajte jajci. Z žlico ali s slaščičarsko vrečko na namaščen pekač nabrizgajte testo v velikosti oreha. Pazite na razmak, saj testo med pečenjem precej zraste. Pecite približno 35 minut na 200 °C. Med pečenjem pečice ne odpirajte. Z mešanikom pri največji hitrosti 3 minute zmešajte mleko, sladkor in prašek za kremo. Pečeno in hladno testo prerežite na sredino, napolnite s kremo in posujte s sladkorjem v prahu.
Decembra je gneča z dogodki in druženji, zato je dobro imeti v mislih še kakšno sladico več. Pokukajte na spletno stran podjetja Podravka in poiščite še druge mešanice za pripravo hitrih in enostavnih sladic. Med drugimi najdete Dolcela mešanico za pripravo panna cotte, mešanico za kremo za kremne rezine, različne okuse maffinov ter številne različne okuse pudingov, ki so ena izmed ključnih sestavin domačih slastnih sladic. Želimo vam prijetno sladkanje!