Prebujanje ob glasbi lahko spremeni vaš dan!

14. oktober 2022

Prebujanje ob glasbi lahko spremeni vaš dan!

14. oktober 2022

Glasba, ki jo poslušamo, močno vpliva na nas in naše obnašanje.

Naš glasbeni okus se skozi življenje spreminja. Ko smo uporniški najstniki, morda raje poslušamo rock ali rap, z odraščanjem pa se naši okusi rahlo umirijo in sofisticirajo.

Vendar pa je lahko glasba kdaj tudi orožje za boljše ali pa slabše delovanje naših misli. Če je morda glasba, ki jo poslušate, izjemno mizogena, agresivna in depresivna, ima to lahko globlje posledice, kot se zavedate.

Človeški možgani se odzovejo in sprožijo v skladu z ritmom in zvokom. Pravzaprav se ljudje hitreje učijo in dlje hranijo informacije, če se za lažje učenje uporablja glasba.

Foto: Unsplash

Če se pripravljate za izpit, pripravljate predstavitev ali si samo želite zapomniti seznam živil, lahko uporabite glasbo, ki bo te procese olajšala in vas naredila boljše. Nasprotno pa obstaja glasba, ki moti učni proces, ga upočasnjuje in ovira možgansko sposobnost obdelave in zadrževanja informacij.

Seveda obstajajo izjeme, saj imamo na osem milijard poslušalcev glasbe – ni posamezne glasbe, ki bi vplivala na vsakega izmed nas na enak način.

Zakaj je torej pomembno, kakšno glasbo poslušate zjutraj, ko se zbudite?

Intenzivna glasba (metal, rap, klubska glasba) na splošno aktivira vaše možgane – aktivira mehanizme, ki temeljijo na adrenalinu tj. mehanizmu boja, bega ali zamrznitve, ki nas ohranja žive že več kot 100.000 let. Ali se res želite zbuditi jezni, prestrašeni ali katatonični?

Po drugi strani, kaj pa, če se zbudimo ob nežnih posnetkih dežja? Ali oceanskih valov? Na nas pustijo precej drugačen učinek.

To velja tudi za vse različne zvrsti glasbe. Nekateri ljudje se radi zbudijo z nostalgijo; nekateri uživajo v intelektualni spodbudi Bacha ali Vivaldija. Nekateri imajo radi dušo Coltranovih inovativnih solov na saksofonu; nekateri imajo raje balade ali blues. To je povsem osebna želja.

Foto: Unsplash

Ker je to prvi zavestni trenutek vašega celega dne, raziščite, kaj vas resnično osrečuje in zbudi na najboljši možni način.

Poskusite se zbuditi ob različnih vrstah glasbe ali zvoka. Opazujte, kako se prebudite z različnim glasbenim ozadjem. Nato bodite pozorni tudi na to, kako se odvija preostanek dneva.

Na koncu boste morda ugotovili, da vaš teden potrebuje različne vrste glasbe ob različnih dnevih: bolj sproščeno na primer ob koncu tedna in bolj razburljivo med tednom. Predvsem se poskusite izogniti kakršnekoli glasbi, ki v vas zbuja negativne ali tesnobne občutke.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic