fbpx

Premierna uprizoritev baleta Paquita po Petipaju in baleta Carmen v koreografiji Valentine Turcu

Dogodki

Vabljeni na premierno uprizoritev baleta Paquita po Petipaju in baleta Carmen v koreografiji Valentine Turcu v petek, 28.marca 2014 v SNG Maribor.

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek, 28. marca 2014, premierno uprizoril balet Paquita na glasbo Ludwiga Minkusa po koreografiji Mariusa Petipaja in balet Carmen na glasbo Rodiona Ščedrina v režiji in koreografiji Valentine Turcu.

Baletna suita Carmen za godalni orkester in tolkala je nastala leta 1967 in spada med najizvirnejša in obenem tudi najuspešnejša dela ruskega skladatelja Rodiona Ščedrina. Koreografinja Valentina Turcu se z zavedanjem širšega historičnega konteksta in pomena tega baleta, ki aktualizira problem ženskega erosa in njegovih iracionalnih implikacij v sodobni družbi, podaja v čvrst objem izrazito erotizirane baletne govorice, ki je predvsem naturalistična in brutalna, kar je Turcujeva podčrtala v svojih zapiskih: »To je triler in ne ljubezenska zgodba. To je zgodba o strasti – surovi strasti – in primitivnih ambicijah.«

Asistent koreografinje je Leo Mujić, kostumografija je delo Michal Negrin in Vesne Novitovič, scenografija Dinke Jeričević, oblikovanje luči Aleksandra Čavleka, baletna mojstrica je Alenka Ribič. Plešejo Catarina de Meneses, Olesja Hartmann (Carmen), Anton Bogov, Sytze Jan Luske (Don José), Sergiu Moga, Matjaž Marin (Toreador), Branka Popovici (Fernanda), Vadim Kurgajev (Zuniga) ter Tanja Baronik, Adriana Cioata, Helena Klasič, Tijuana Križman Hudernik, Ines Uroševič, Blaga Stojčeva, Hristina Stojčeva, Metka Masten, Asami Nakashima, Mirjana Šrot in Stefan Banica, Mircea Golescu, Filip Jurič, Demetrius King, Vasilij Kuzkin, Tiberiu Marta, Yuya Omaki, Cristian Popovici, Aleks Šišernik, Gaj Žmavc.

Omenjenemu baletu se pridružuje tudi baletni divertissement Paquita, ki sta ga ustvarila libretista ter koreografa Joseph Mazilier in Paul Foucher, za Carjev balet v Sankt Peterburgu pa ga je na novo postavil znameniti baletni mojster, libretist in koreograf Marius Petipa. Ta je leta 1881 svojo lahkotno koreografsko kompozicijo na za to priložnost komponirano glasbo Ludwiga Minkusa nadgradil v novo baletno postavitev. Petipajeva različica baleta je ostala na železnem repertoarju Mariinskega gledališča vse do leta 1926.

Mariborsko različico baleta Paquita je po Petipajevem vzoru koreografsko obnovila članica in umetnica Mariinskega gledališča Irina Ivanova Olegovna. Asistentka koreografinje in baletna mojstrica je Alenka Ribič. Oblikovanje luči Tomaž Premzl.

Plešejo Tetiana Svetlična/Catarina de Meneses, Yuya Omaki/Anton Bogov, Tijuana Križman Hudernik, Olesja Hartmann, Branka Popovici, Asami Nakashima, Galina Čajka, Adriana Cioata, Pia Clug, Metka Masten, Mirjana Šrot, Hristina Stojčeva, Blaga Stojčeva, Ines Uroševič, Lara Maher, Nika Lipolt, Eva Poštrak Mlakar, Ema Perič.

Kljub skoraj stoletni časovni distanci med Paquito in Carmen pa obstaja med njima vseeno zelo pomembna stična točka oziroma moment: v obeh delih se namreč specifično prikazuje življenje v »eksotični« Španiji, ki s svojim vročim podnebjem ustvarja idealen prostor, v katerem se nenehno prepletajo eros, primarni impulzi strasti in avtodestruktivni gon po smrti, thanatos.

Paquita in Carmen bosta po petkovi premieri na sporedu še 29. in 30. marca ter 1., 2., 4., 5. in 7. aprila 2014.

Opera in balet – Premiera GM Paquita – Carmen


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam