Preprosta korenčkova torta za začetek jeseni

16. september 2024

Preprosta korenčkova torta za začetek jeseni

16. september 2024
Foto: Pexels
Preprosta korenčkova torta za začetek jeseni

Preprosta korenčkova torta za začetek jeseni

16. september 2024
Foto: Pexels

Poletje se počasi približuje koncu in čas je, da vaš dom zadiši po jeseni. Ta okusna in preprosta korenčkova torta bo odlična izbira za sladko uživanje v hladnejših dneh.

Korenje je izjemno koristno za naše zdravje, saj vsebuje veliko hranil, vitaminov in mineralov, hkrati pa je odlično za zniževanje holesterola v krvi, pomaga pri zmanjševanju telesne teže in pozitivno vpliva na zdravje oči. 

Uporabljamo ga lahko v številnih slanih jedeh, zaradi svoje naravne sladkobe pa je lahko tudi glavna sestavina v kremasti in mehki torti, izjemno priljubljeni po vsem svetu.

Foto: Pexels

Sestavine:

  • 260 g moke
  • 2 čajni žlički sode bikarbone
  • 1/2 čajne žličke fine morske soli
  • 1 čajna žlička zmletega cimeta
  • 295 ml rastlinskega olja
  • 200 g granuliranega sladkorja
  • 190 g rahlega rjavega sladkorja
  • 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
  • 4 velika jajca sobne temperature
  • 300 g naribanega in olupljenega korenja (5 do 6 srednje velikih korenčkov)
  • 120 g grobo sesekljanih orehov
  • 70 g rozin

Za kremasto glazuro:

  • 225 g kremnega sira sobne temperature,
  • 2 žlički koruznega škroba (neobvezno)
  • 140 g sladkorja v prahu
  • 80 ml smetane za stepanje z več maščobe
  • 50 g grobo sesekljanih ameriških orehov za posip
Foto: Pexels

Postopek: 

  1. Pečico segrejte na 175°C. 
  2. Namastite in pomokajte dno in stene dveh pekačev za torto. 
  3. V srednji skledi stepite moko, sodo bikarbono, sol in cimet, dokler se dobro ne premešajo.
  4. V ločeni skledi stepite olje, kristalni sladkor, rjavi sladkor in vanilijo. 
  5. Dodajte jajca, enega za drugim, in za vsakim stepajte. 
  6. Masi postopoma dodajte suhe sestavine v treh delih in nežno mešajte, dokler testo ne postane gladko. 
  7. Vmešajte korenje, orehe in rozine. 
  8. Testo za torto razdelite med pripravljena pekača. 
  9. Pecite med 35 in 45 minut, dokler zgornji plasti torte ne postaneta elastični. 
  10. Torti 15 minut ohlajajte v pekačih, nato pa plasti torte previdno obrnite na rešetke za hlajenje. 

Kremasta glazura:

  1. V veliki skledi stepajte kremni sir z ročnim mešalnikom na srednji hitrosti približno eno minuto, dokler ne postane gladek in kremast.
  2. Stepite sladkor v prahu in koruzni škrob. Vlijte gosto smetano in stepajte na srednji hitrosti 2 do 3 minute ali dokler glazura ne postane stepena in kremasta. 
  3. Ko so tortne plasti popolnoma ohlajene, namažite vrh ene tortne plasti in nanjo položite drugo tortno plast. 
  4. Dodajte preostalo glazuro na vrh korenčkove torte in z nožem za maslo razporedite glazuro. Zaključite s pestjo oreščkov na vrhu.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic