Korenje je izjemno koristno za naše zdravje, saj vsebuje veliko hranil, vitaminov in mineralov, hkrati pa je odlično za zniževanje holesterola v krvi, pomaga pri zmanjševanju telesne teže in pozitivno vpliva na zdravje oči.
Uporabljamo ga lahko v številnih slanih jedeh, zaradi svoje naravne sladkobe pa je lahko tudi glavna sestavina v kremasti in mehki torti, izjemno priljubljeni po vsem svetu.
Sestavine:
- 260 g moke
- 2 čajni žlički sode bikarbone
- 1/2 čajne žličke fine morske soli
- 1 čajna žlička zmletega cimeta
- 295 ml rastlinskega olja
- 200 g granuliranega sladkorja
- 190 g rahlega rjavega sladkorja
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 4 velika jajca sobne temperature
- 300 g naribanega in olupljenega korenja (5 do 6 srednje velikih korenčkov)
- 120 g grobo sesekljanih orehov
- 70 g rozin
Za kremasto glazuro:
- 225 g kremnega sira sobne temperature,
- 2 žlički koruznega škroba (neobvezno)
- 140 g sladkorja v prahu
- 80 ml smetane za stepanje z več maščobe
- 50 g grobo sesekljanih ameriških orehov za posip
Postopek:
- Pečico segrejte na 175°C.
- Namastite in pomokajte dno in stene dveh pekačev za torto.
- V srednji skledi stepite moko, sodo bikarbono, sol in cimet, dokler se dobro ne premešajo.
- V ločeni skledi stepite olje, kristalni sladkor, rjavi sladkor in vanilijo.
- Dodajte jajca, enega za drugim, in za vsakim stepajte.
- Masi postopoma dodajte suhe sestavine v treh delih in nežno mešajte, dokler testo ne postane gladko.
- Vmešajte korenje, orehe in rozine.
- Testo za torto razdelite med pripravljena pekača.
- Pecite med 35 in 45 minut, dokler zgornji plasti torte ne postaneta elastični.
- Torti 15 minut ohlajajte v pekačih, nato pa plasti torte previdno obrnite na rešetke za hlajenje.
Kremasta glazura:
- V veliki skledi stepajte kremni sir z ročnim mešalnikom na srednji hitrosti približno eno minuto, dokler ne postane gladek in kremast.
- Stepite sladkor v prahu in koruzni škrob. Vlijte gosto smetano in stepajte na srednji hitrosti 2 do 3 minute ali dokler glazura ne postane stepena in kremasta.
- Ko so tortne plasti popolnoma ohlajene, namažite vrh ene tortne plasti in nanjo položite drugo tortno plast.
- Dodajte preostalo glazuro na vrh korenčkove torte in z nožem za maslo razporedite glazuro. Zaključite s pestjo oreščkov na vrhu.