Preprosti triki za ohranjanje porjavitve

13. julij 2023

Preprosti triki za ohranjanje porjavitve

13. julij 2023
Foto: Pexels

Preprosti triki za ohranjanje porjavitve

13. julij 2023

Kaj lahko naredimo sami, da bo naša koža ostala zdrava, sijoča in zagorela do konca poletja?

Solariji so za našo kožo izjemno škodljivi, dolgotrajno sončenje pa prav tako ni priporočljivo, a vsi si poleti želimo (vsaj malo) porjaveti. Preverite, kaj lahko naredite za porjavitev v kratkem času, ki bo trajala do konca poletja.

Piling

S pilingom odstranjujemo mrtve celice in kožo tako pripravimo na sončenje. Po pilingu bo koža ostala sveža in čista, zaradi česar bo tudi porjavitev trajala dlje. Piling se priporoča ponavljati vsaka dva tedna, obvezno pa si ga privoščite pred odhodom na morje. 

Foto: Pexels

Tuširanje z mlačno vodo

Če želiš, da porjavitev traja čim dlje, se izogibaj vroči vodi, ki suši kožo. Koža lahko tako dihidrira, kar povzroča lupljenje in posledično izgubo barve. 

Prehrana, bogata z beta karotenom

Obstajajo številni dokazi, da beta karoten, zaužit v obliki prehranskega dopolnila, ščiti kožne celice pred poškodbami, ki jih povzročajo UV-žarki. Za najboljše rezultate je zato priporočljivo, da ga začnete jemati nekaj tednov pred sončenjem.

Foto: Unsplash

Sadje in zelenjava

Za ohranjanje porjavitve sta še posebej koristna sadje in zelenjava oranžne, rumene in rdeče barve, saj vsebujete karotenoide – rastlinske pigmente, ki spodbujajo pigmentacijo kože in imajo antioksidantno delovanje. Poleti je zato za zdravo in porjavelo polt najboljše uživati breskve, marelice, melone, lubenice, korenje in drugo pisano sadje in zelenjavo.

Navlažitev kože

Poleti je še posebej pomembno, da kožo ohranjamo vlažno, kar lahko dosegamo s kremami, losjoni in olji. Po izpostavljanju soncu je najbolje izbrati kreme, ki vsebujejo aloe vero, mandljevo olje ali izvleček ognjiča.

Avtor
Piše

T. K.

Style. Več novic