Preverili smo, ali restavracija Luke Jezerška dosega Masterchef standarde

11. maj 2024

Preverili smo, ali restavracija Luke Jezerška dosega Masterchef standarde

11. maj 2024
Foto: Matic Kremžar

Preverili smo, ali restavracija Luke Jezerška dosega Masterchef standarde

11. maj 2024
Foto: Matic Kremžar

Luka Jezeršek je vsem dobro poznan sodnik v kuharskem šov Masterchef. Tokrat smo preverili smo, kakšne jedi skupaj s svojo ekipo pripravlja v pravkar prenovljeni Gostili na Gradu.

Po okušanju nekaj jedi iz pomladanskega menija, smo se nadvse veselili kulinarične recenzije v restavraciji, ki je locirana na ljubljanskem gradu. Okolica gradu je izredno romantična, razgled z gradu nad Ljubljano pa čudovit. Prav tako čudovita je restavracija, ki ob našem obisku sredi tedna ni bila množično obiskana.

Foto: Style.Over.Net

Očarljiv ambient in prijetna jazz glasba sta naju pobožala tako kot tridelni pozdrav iz kuhinje ter odlična penina kleti Slapšak. Na zunaj hrustljavemu in znotraj mehkemu briošu so družbo delali slano domače maslo, mesnine ter jetrna pašteta na krekerju. Precej obilen Amuse-bouche je bil odlična popotnica za najin nadaljnji 5-hodni meni.

Prefinjene sestavine, ki ustvarjajo pisan krožnik

Kaja je izbrala ribji meni, sama pa sem se odločila za mesnega, tako da sva lahko poskusili čim več jedi. Ribja hladna predjed skuša in limona je bila kombinacija marinirane skuše, umami ribje juhe, čipsa črne rižote z gelom limone, vloženo rdečo redkev ter osočnikom.

Foto: Matic Kremžar

Vizualno je bila to ena najlepših jedi dneva, po okusi pa morda malce manj navdušujoča, saj naju je zmotila konsistenca ribe. Morda bi bilo bolje, če bi skušo zamenjala katera vrsta bolj delikatne ribe. Okusi so bili vseeno harmonični in dobri.

Foto: Style.Over.Net

Mesna hladna predjed govedina in čebula, pa je bila njeno nasprotje, saj je bil vsak grižljaj, ki so ga sestavljali goveji jezik, majoneza zelenega jabolka in hrena, čebulni kreker, vložena rdeča čebula in zeleno jabolko, skorajda popoln. Pričakovala sem nekoliko bolj krhek kreker, ampak kompaktnejša tekstura ni bila moteča.

Sledila je kremna pomladna juha s kislo smetano ter ocvrtim rumenjakom v lešnikih. Juha je bila odlična, ravno prav gosta in začinjena, nobena od zelenjave v juhi ni prevladovala, ocvrt rumenjak pa je odlično dopolnil zemeljske okuse juhe.

Užitek v vsakem grižljaju

Gurmansko pojedino sva nadaljevali s toplo predjedjo, ki sva jo prej pojedli kot uspeli fotografirati. Glavni zvezdi krožnika sta bili sipa in hren. Tintine testenine polnjene z dimljeno postrvjo, koromačevo kremo, hrenovo omako, svežim hrenom in oljem koprca so me najbolj presenetile, saj nisem ravno ljubiteljica hrena.

Z odlično odmerjeno količino hrena ter bogatim polnilom testenin je bila jed nežna in izredno okusna. Za Kajin okus so bile testenine nekoliko pretrde, meni pa na zgornji še sprejemljivi meji.

Foto: Matic Kremžar

Zvezdi celotnega degustacijskega menija pa sta bili glavni jedi. Kajo je navdušila bela riba z grahom, mene pa jelen s topinamburjem. Bela riba v skorjici citrusov je bila mehka in sočna, poleg pa je navduševan grahov pire polnega okusa, ter pena inčunov, karamelizirana čebulica in grahova solatka.

Foto: Matic Kremžar

Po nasvetu natakarja sem izbrala medium pečen hrbet mladega jelena, ki se je kar topil v ustih, prav tako pa je navdušil topinamburjev pire, divjačinska omaka s smrekovim sirupom, vložena rabarbara ter malinin kuli, ki sta poskrbela za kislo noto. Jed je bila odlična, morda bi si želela kanček več pireja in za odtenek bolj gosto omako.

Brez sladice ne gre

Pisane jedi sta zaključili sadni sladici z belo čokolado in češnjami ter medenjaki in bezeg. Pri obeh sladicah sta naju najbolj navdušila sladoleda iz češenj in bezga z rožmarinom. Sladoledu iz češenj je družbo delala espuma iz bele čokolade , maslen biskvit in grobo sekljani lešniki ter češnje in češnjev gel.

Bezgov sladoled pa so dopolnili angleška krema, jagodni kuli, cvetni prah in medenjak. Medenjak bi naju še bolj navdušil, če bi bil vsaj malce natopljen z bezgovim sirupom. Sladici nista razočarali, a z izjemo sladoleda nista bili `za dol past`.

Foto: Style.Over.Net
Foto: Style.Over.Net

Gostilna na Gradu je ena od petih lokacij družinskega podjetja Jezeršek in s tokratnim pomladnim menijem so dokazali, zakaj so v vrhu slovenke kulinarike in nam potrdili naslovno vprašanje. Jedi so bile dovršene, kreativne, razmerja ustrezna ter vse komponente dobro začinjene. Del te prijetne izkušnje pa je ustvarilo resnično prijazno in gostoljubno osebje, zaradi katerih smo malce zamižali ob pogledu na pomečkane prte.

Lepa izkušnja, ki vam jo toplo priporočamo, mi pa se že veselimo njihovega poletnega menija.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic