Preverite, koliko sklec lahko naredi vaš moški! Če je število nižje od 40, to lahko pomeni …

08. oktober 2022
Preverite, koliko sklec lahko naredi vaš moški! Če je število nižje od 40, to lahko pomeni …

Preverite, koliko sklec lahko naredi vaš moški! Če je število nižje od 40, to lahko pomeni …

08. oktober 2022
Vsaj 40 sklec naenkrat je dober znak. Profimedia

Moški, ki naenkrat naredijo 40 sklec, imajo veliko manjšo verjetnost, da bodo zboleli za boleznimi srca.

Moški, ki naenkrat naredijo 40 sklec, imajo veliko manjšo verjetnost, da bodo zboleli za srčnimi boleznimi.

Na ta način lahko predvidite zdravje svojega srca: spustite se na tla in naredite 41 sklec. Nedavna študija je pokazala, da imajo moški, ki lahko v enem poskusu naredijo vsaj 40 sklec, veliko manj možnosti, da bodo v naslednjih 10 letih zboleli za srčno boleznijo.

Raziskovalci s harvardske šole za javno zdravje pravijo, da je njihovo poročilo prvo, ki je pokazalo, kako so sklece povezane z boleznimi srca. Ugotovili so, da imajo moški srednjih let, ki v enem poskusu naredijo več kot 40 sklec, za 96 % manjše tveganje za razvoj različnih bolezni srca, kot tisti, ki jih naredijo največ 10.

Avtorji so v svoji študiji pregledali zdravstvene podatke 1104 aktivnih moških gasilcev, ki so jih pridobili vsako leto med leti 2000 in 2010. Na začetku študije je bil povprečen udeleženec star približno 40 let, njegov povprečni indeks telesne mase pa je bil 28,7. Gasilci so morali opraviti čim več sklec, testirali pa so tudi njihovo vzdržljivost na tekalni stezi.

Profimedia

Do konca študijskega obdobja je 37 udeležencev trpelo zaradi bolezni, povezanih s srcem – in 36 od teh moških v začetnem testu ni moglo narediti več kot 40 sklec. Rezultati testa na tekalni stezi niso bili tako jasno povezani z diagnozo bolezni srca.

“Naše ugotovitve dokazujejo, da bi bila lahko zmožnost narediti to vajo preprosta in brezplačna metoda za pomoč pri ocenjevanju tveganja za bolezni srca in ožilja v skoraj vsakem okolju,” je v povedal prvi avtor študije Justin Yang. Presenetljivo je bilo, da je ta vaja močneje povezana s tveganjem za srčno-žilne bolezni kot rezultati submaksimalnih testov na tekalni stezi.”

Sklece so ena najosnovnejših, a hkrati najučinkovitejših vaj za krepitev zgornjega dela telesa. Z manjšimi modifikacijami, lahko ciljamo na različne mišične skupine. Pomembna je pravilna izvedba vaje.

Avtorji opozarjajo na omejitve te študije, ki je bila opravljena na moških z aktivnim poklicem. Rezultatov ne smemo obravnavati enako za ženske ali moške, ki so manj aktivni ali različnih starosti.

Študija je bila objavljena v reviji JAMA Network Open.

Avtor
Piše

Style. Več novic