Previdno pri jemanju tega vitamina – lahko povzroči bruhanje, krče in druge zdravstvene težave

14. julij 2022
Previdno pri jemanju tega vitamina – lahko povzroči bruhanje, krče in druge zdravstvene težave

Previdno pri jemanju tega vitamina – lahko povzroči bruhanje, krče in druge zdravstvene težave

14. julij 2022
Profimedia

Dopolnila z vitaminom D se pogosto promovirajo zaradi svojih koristi za zdravje, od krepitve imunskega sistema do zaščite pred rakom. Vendar pa je, kot se je zgodilo nekemu Britancu, tudi preveč dobrega škodljivo.

Preveliko odmerjanje vitamina D – klinično imenovano hipervitaminoza D – je povezano s številnimi potencialno resnimi zdravstvenimi težavami, pravijo zdravniki, ki poročajo o nedavni študiji primera moškega, ki je bil zaradi tega hospitaliziran.

“Po vsem svetu je opaziti naraščajoči trend hipervitaminoze D, kliničnega stanja, za katerega je značilna povišana raven vitamina D3 v serumu,” so zapisali avtorji. Največja verjetnost je, da bodo prizadeti ženske, otroci in kirurški bolniki.

Dr. Alamin Alkundi iz East Kent Hospitals University NHS Foundation Trust v Angliji je bil glavni avtor študije primera. Objavljena je bila v reviji BMJ Case Reports.

Poročala je o moškem srednjih let, ki so ga hospitalizirali potem, ko se je pritoževal zaradi ponavljajočega se bruhanja, slabosti, bolečin v trebuhu, krčev v nogah, zvonjenja v ušesu, suhih ust, driske in izgube telesne teže.

Simptomi, ki so se pojavljali tri mesece, so se začeli mesec dni po tem, ko je začel jemati vitamine po režimu, ki ga je priporočil prehranski terapevt. Režim je vključeval več kot 20 dnevnih dodatkov, ki so bili na voljo brez recepta.

Bolnik je imel pred tem številne zdravstvene težave, vključno s tuberkulozo, tumorjem notranjega ušesa, nabiranjem tekočine v možganih, bakterijskim meningitisom in kroničnim sinusitisom, navaja študija primera.

Ko so se začeli pojavljati simptomi, je prenehal jemati dodatke, ki so vključevali 50 000 mg vitamina D na dan, vendar so se simptomi nadaljevali.

Krvni testi so pokazali, da ima moški zelo visoko raven kalcija, nekoliko povišano raven magnezija in raven vitamina D, ki je približno sedemkrat višja od tiste, ki je potrebna za zadostno količino.

S slikanjem in rentgenskim slikanjem so preverili, ali gre za raka, vendar niso odkrili ničeasar neobičajnega. Moški je imel akutno poškodbo ledvic.

V osmih dneh v bolnišnici so mu dajali intravenske tekočine za izpiranje sistema in ga zdravili z bisfosfonati. Ta zdravila lahko okrepijo kosti ali znižajo previsoko raven kalcija v krvi.

Testiranje dva meseca po odpustu je pokazalo normalno raven kalcija, vendar še vedno nenormalno visoko raven vitamina D.

“Glede na počasen pretok vitamina D (razpolovna doba približno dva meseca), med katerim se razvije toksičnost vitamina D, lahko simptomi trajajo več tednov,” so avtorji zapisali v sporočilu za javnost v reviji.

Priporočeno raven vitamina D lahko pridobimo z izpostavljenostjo sončni svetlobi, prehranskimi dopolnili in nekaterimi živili, kot so losos, sardine, tuna, goveja jetra ter obogateno mleko, žita in pomarančni sok.

Avtorji so povedali, da se ljudje morda ne zavedajo, da je mogoče predozirati z vitaminom D, ali morebitnih posledic takega početja.

“To poročilo o primeru še dodatno opozarja na potencialno toksičnost prehranskih dopolnil, ki večinoma veljajo za varna, dokler jih ne zaužijemo v nevarnih količinah ali v nevarnih kombinacijah,” so sklenili.

Simptomi, ki jih povzroča hipervitaminoza D, so večinoma posledica presežka kalcija v krvi. Ti lahko vključujejo zaspanost, zmedenost, apatijo, psihozo, depresijo, omamo, komo, anoreksijo, bolečine v trebuhu, bruhanje, zaprtje, peptične razjede, pankreatitis, visok krvni tlak, motnje srčnega ritma, motnje v delovanju ledvic in odpoved ledvic. Po navedbah raziskovalcev lahko povzroči tudi vnetno bolezen oči, togost sklepov in izgubo sluha.

Avtor
Piše

Style. Več novic