fbpx

Prijateljstvo med odraslimi: Zakaj je vse postalo tako zapleteno?

Izbor urednice, Odnosi, Prva stran

Se tudi vam zdi, da je bilo v mladih letih vse lažje?

Biti dober prijatelj in biti dober v prijateljstvu sta dve zelo različni stvari. To ste nedvomno tudi ugotovili že sami, ali pa ste vsaj razmišljali o tej predpostavki. Koliko vaših prijateljev je prezasedenih zaradi službe, koliko je tistih, ki so začeli živeti s partnerji in koliko, ki se spopadajo z novo vlogo staršev?

Element, ki združuje vse te tri vrste ljudi z različnimi odgovornostmi, so nove življenjske obveznosti in prednostne naloge. Kako se posameznik s tem ukvarja in kako si organizira delo, je seveda delno odvisno od njega samega, vemo pa, da včasih ne moremo vplivati in nadzorovati vseh novih izzivov, ki nas obdajajo.

Vse to je sprejemljivo in vsi se trudimo, da imamo razumevanje in ne jemljemo tega preveč osebno, kadar prijatelji nimajo časa ali so preprosto utrujeni, da bi se v popoldanskih urah z nami družili ob skodelici kave.

 

Težava pa nastane, ko prijatelj ne utegne ta teden, niti naslednji, vi pa se počutite zapostavljene in popolnoma pozabljene, ne glede ob zavedanju, da imajo nove življenjske odgovornosti in prioritete.

Vemo, da takrat razmišljate, da se sami tako že ne bi obnašali. Če ne bi imeli časa za prijatelje, bi jim vsaj poskušali pojasniti, saj si ne želite, da bi se počutili zapostavljene. Kasneje pa bi že našli način, saj so tudi vaše mame bile v teh letih poročene, s kupom otrok, delale v službi, kljub temu pa našle čas za nedeljske piknike s prijatelji.

In kar je še najhujše, ste samo eno leto nazaj, s prijateljico skupaj klepetali o “tistih” ženskah, ki pozabijo na prejšnji način življenja, pred otrokom in stavkom, ki se začne z “midva”. Kako je vse to brezsmiselno in nepotrebno, sta dejali.

Kaj pa se je zgodilo zdaj?

Kako je mogla vaša prijateljica vse to pozabiti in postati ena izmed povprečnih sodobnih mater, nad katerimi se je zgražala, saj so pozabile na prejšnje življenje in zabave, na katerih so bile? Ko se na koncu le nekako uskladita in jo obiščete na njenem domu, sedite na novi sedežni in razmišljate, kdo je ta oseba in kaj je naredila z vašo prijateljico.

Neprijetno vam je piti vino in ne morete v miru pokaditi cigarete, saj je dojenček zelo prisrčen, vendar pa ves čas išče pozornost. Tu je tudi njen mož, ki je sicer super, kljub temu pa pred njim ne morete odkrito govoriti in zato govorite vse, kar vam pade na pamet. Na koncu pa rečete, da ni nič novega, kaos v službi, doma vse po starem, niste spoznali nobenega zanimivega moškega, poljubite otroka in zmedeni odidete z obljubo, da se morata čimprej videti.

 

Na poti domov poskušate razumeti nasprotujoča čustva, ki vas popolnoma preplavijo in kar je morda najbolj pomembno: zakaj se zdite sami sebi kot prevarant? Zakaj niste prijateljici preprosto povedali tistega, kar vam leži na srcu? Da ste prejšnji konec tedna spoznali popolnega moškega, s katerim ste si dopisovali naslednjih pet dni, da vam ob vsakem njegovem sporočilu, srce začne utripati kot noro … Tega niste občutili že …. celo večnost?!

Kdaj postane tako “pomembno” stvar tako težko zaupati prijateljici?

Vemo, kdaj! Prepričani ste, da so za prijateljico ti časi mimo in da bi se ji vaše spogledovanje zdelo neresno, celo otročje, ko sedi nasproti vas in z enakim razburjenjem, z otrokom v naročju, razlaga o pripravah na njegovo rojstnodnevno zabavo. S tega razloga ste se odločili, da ne boste sebični in je ne boste obremenjevali s svojimi neresnimi dogodivščinami, iz katerih se po vsej verjetnosti ne bo razvila popolna ljubezenska zgodba.

Namesto tega sedite v avtobusu ter brezciljno strmite skozi okno in se ukvarjate z mislijo, kako je prišlo do vsega tega. Zakaj stvari ne morejo biti preproste? Ste postali preveč sebični in ljubosumni na proces, imenovan odraslo življenje in odgovornosti?

Dejstvo je, da ni vse tako črno, kot se zdi na prvi pogled. Še vedno ste ista oseba, prav tako kot vaša prijateljica. Njene nove odgovornosti ne zmanjšujejo čustev, ki jih ima do vas.

V “odrasli” dobi se prioritete, ki vam zasedajo največ časa, spreminjajo. Popolnoma logično je, da smo s 30. leti bolj odgovorni, kot smo bili pri 15. letih, ko smo učenje za kontrolne naloge prestavljali do onemoglosti in, če smo dobili slabo oceno, smo jo še vedno lahko popravili.

Zdaj je položaj popolnoma drugačen, in če stvari prestavljamo z dneva v dan, bomo kmalu morali plačati davek, da zaostanek nadoknadimo. Včasih pa obveznosti ne morejo počakati, še posebej, če so povezane z otroki.

Svoji prijateljici dajte čas, da se novi situaciji prilagodi in dajte čas tudi sebi. Spremenile so se samo okoliščine in ne temelj vajinega odnosa, ki z nekim razlogom obstaja že vrsto let. Vedno imejte to v mislih, bodite srčni in odprti, kar vam bo prihranilo veliko nepotrebnih skrbi.

Poskusite z mantro Go with the flow, čeprav je vaš pogled trenutno bolj ozek. Tudi za vas obstaja širno prostranstvo, ki prinaša nove dogodivščine, vendar pa je vprašanje, ali je za krmilom dovolj usposobljen mornar, da usmerja barko v pravo smer.

 

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam