Vrtnice so užitne, toda če jih bomo res jedli, moramo najti tiste najboljše. Glede na to, da zima ni čas za vrtnice, je še najbolj smiselno kupiti posušene cvetove.
Te lahko dodate mehkemu maslu in naredite vrtnično maslo. Nato na olju prepražite nekaj školjk pokrovač in dodajte žlico masla z vrtnicami in nato pecite dokler školjke ne dobijo lepe rožnate barve.
Kuskus z začimbami in s cvetovi vrtnice
Če niste ljubitelji kuskusa, saj se vam zdi brez okusa in dolgočasen, potem zagotovo niste edini. Kuskus ima namreč zelo nevtralen okus, zato je idealen kot priloga k zelo močnih in začinjenim jedem. Če želite, da je tudi kuskus bolj okusen, ga dobro začinite.
Kuskusu lahko pred kuhanjem dodate posušene začimbe ali posušeno cvetje. Od začimb priporočamo kumino, koriander ali cimet. Nato dodate še pest posušenih cvetov vrtnice in vse skupaj dobro premešajte.
Ker je kuskus že napol kuhan, samo dodate vrelo vodo, po želji tudi žafranovo jušno kocko. Dodate lahko tudi narezano čebulo, por, korenje, zeleno, peteršilj in limono in vse skupaj kuhajte 45 minut. Odcedite in dodajte žafran, nato pa posodo pokrijte in počakajte nekaj minut, nato pa postrezite.
Solata s kuskusom, čičeriko, posušenimi marelicami in cvetovi vrtnice
Sestavine za 4 ljudi:
- jušna kocka
- posušena meta
- konzerva čičerike
- polovica kumare
- 6 posušenih marelic
- 4 srednje veliki paradižniki
- cvetovi vrtnice
Priprava:
Osušite čičeriko in na koščke narežite kumaro, paradižnike in posušene marelice.
Kuskus skuhajte po navodilih na embalaži, v vodo dodajte jušno kocko in posušeno meto.
Ko je kuskus skuhan, ga dobro premešajte, dodajte ostale sestavine in vse skupaj še enkrat dobro premešajte.
Solato lahko okrasite s cvetovi vrtnice.