fbpx

Rasistični škandal v H&M!

Izbor urednice, Moda, Novice, slider

Kdo v internih službah je storil usodno napako?

Družbena omrežja, na čelu s številnimi zvezdniki so polna zgražanja zaradi zadnjega rasističnega škandala v svetu mode.

Na spletni strani švedskega modnega giganta se je, med drugim, pojavila tudi fotografija temnopoltega dečka, oblečenega v zelen pulover z napisom »Coolest Monkey in the Jungle«.

Vsem je seveda lahko jasno, da taka stvar ne more ostati neopažena in prva oseba, ki je sprožila javno polemiko, je bil kolumnist New York Timesa Charles M. Brown, ki je na svojem Twitter profilu javno obsodil modno znamko.

Sporna fotografija se je zelo hitro razširila po družbenih omrežjih, svoje pa so dodali tudi številni zvezdniki, med drugim tudi pevec The Weeknd. Sam je s H&M sodeloval v dveh kolekcijah in če sodimo po njegovem odzivu, sta bili tudi zadnji. Na svojem profilu je zapisal, da ga je jutranja novica o objavljeni fotografiji zelo šokirala in pretresla.

Dodal je še, da se počuti globoko užaljenega in da z omenjeno modno znamko ne bo več sodeloval.

Poudariti moramo, da je pri tem škandalu zatajilo kar nekaj H&M-ovih internih služb. V tem primeru nikakor ne moremo govoriti o subtilnem ali dvoumnem sporočilu, ki se lahko razlaga na več načinov, ampak o dejanskem prikazu rasizma. H&M nagovarja sodobne mlade ljudi, ki cenijo individualizem, raznolikost, zato je ta »napaka« še toliko bolj nerazumljiva.

Sporna fotografija je bila nemudoma umaknjena, vendar kljub vsemu prepozno. Javnost je povedala svoje mnenje in po nekaj dneh medijskega molka, se je H&M končno javno opravičil.

 

Foto: H&M, Twitter


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam