Mislite, da zardevate, v resnici pa imate to bolezen

25. junij 2022
Mislite, da zardevate, v resnici pa imate to bolezen

Mislite, da zardevate, v resnici pa imate to bolezen

25. junij 2022
Rozacea je pogosto napačno diagnosticirana. Profimedia

Pogosto jo napačno diagnosticirana kot ekcem, akne ali alergijska reakcija, gre pa za kronično vnetno stanje kože, ki ga poznamo pod imenom rozacea.

Glavni simptomi rozacee so rdečica obraza, razdražena koža in mozolji. Drugi simptomi so tudi lažje rdečenje in težave z očmi.

Rozacea je pogosta, saj prizadene približno 1-20 % prebivalstva. Pojavnost je večja pri ženskah kot pri moških in se običajno razvije po 30. letu starosti.

Velikokrat je napačno diagnosticirana.

Točen vzrok za nastanek še vedno ni jasen, najverjetneje pa gre pa prepletanje genetskih in zunanjih sprožilnih dejavnikov. Vpliv ima seveda tudi imunski sistem, ki vpliva na vnetne spremembe, okužbe v prebavnem sistemu ter hormonsko neravnovesje. Rdečico, ki je pogost znak rozacee in poslabšanje stanja sprožijo tudi drugi notranji in zunanji sprožilci. To so visoke in nizke temperature, veter, žarki UV, onesnaženost, kozmetika in nekatera zdravila. Na poslabšanje vplivajo tudi psihološki dejavniki in čustveni stres.

Ali hrana vpliva na pojav rozacee?

Hrana ne povzroča rozacee, lahko pa uživanje določenih vrst hrane in pijače povzroči ali poslabša simptome:

  • vroča hrana in pijača,
  • kofein,
  • mlečni izdelki,
  • začimbe in začimbe, ki vsebujejo kapsaicin, kot so pekoča omaka, kajenski poper in rdeči poper,
  • alkohol, vključno z vini in trdimi alkoholnimi pijačami,
  • živila, ki vsebujejo cinamaldehid, kot so paradižnik, čokolada in agrumi.
Profimedia

Izogibanje enemu ali več tem živilom in pijačam lahko zmanjša tveganje za izbruhe in pomaga obvladovati rozaceo.

Simptomi

Znaki in simptomi rozacee se lahko od posameznika do posameznika zelo razlikujejo.

Rozacea je pogostejša pri ljudeh s svetlejšo kožo. Vendar je simptome rozacee pri teh odtenkih kože lažje opaziti, zato je bilo le malo študij, ki bi preučevale razširjenost rozacee pri ljudeh s temnejšo kožo.

V večini primerov rozacee so prisotni naslednji simptomi:

  • trajna sprememba barve kože: to lahko spominja na rdečico ali sončno opeklino, ki ne izgine. Nastane, ko se razširi na stotine drobnih krvnih žil ob površini kože,
  • zadebelitev kože: koža se lahko odebeli zaradi odvečnega kožnega tkiva. To običajno prizadene nos in lahko povzroči rinofizem, ki moške prizadene veliko bolj kot ženske,
  • rdečica: pojavi se, ko obraz začasno potemni. Z obraza se lahko razširi na vrat in prsni koš, koža pa je lahko neprijetno vroča,
  • kožne izbokline in mozolji: nastanejo lahko majhne, rdeče, aknam podobne izbokline, ki lahko vsebujejo gnoj,
  • vidne krvne žile: te žilice, imenovane tudi pajkaste žilice ali telangiektazije, pogosto prizadenejo lica, nosni most in druge dele osrednjega dela obraza,
  • draženje oči: oči so lahko razdražene, solzne ali krvaveče. Veki sta lahko rdeči in otekli (blefaritis). Rozacea prizadene oči pri približno 50 % ljudi s to boleznijo. Redko lahko pride do zamegljenosti vida.
Profimedia

Pri ljudeh se lahko pojavijo tudi naslednji sekundarni simptomi rozacee:

  • pekoč ali zbadajoč občutek na koži,
  • otekanje obraza zaradi iztekanja odvečne tekočine in beljakovin iz krvnih žil,
  • suha ali hrapava koža obraza.

Naslednji simptomi so lahko simptomi rozacee pri temnejši koži:

  • občutek toplote večino časa,
  • suha, otekla koža,
  • madeži temnejše kože ali temno rjava obarvanost kože,
  • vztrajni izbruhi, podobni aknam,
  • trde, rumenkasto – rjave izbokline okoli ust, oči ali obojega,
  • pekoč ali zbadajoč občutek pri uporabi izdelkov za nego kože,
  • otekla ali debelejša koža na čelu, nosu, licih ali bradi.

Ali koža z rozaceo potrebuje posebno nego?

“Ker gre pri rozacei za kronično kožno obolenje, jo je mogoče učinkovito lajšati, žal pa ne tudi trajno pozdraviti. Za rozaceo so značilne faze izboljšanja in poslabšanja, s pravilno nego in z zdravljenjem obolenja pa lahko vplivamo na poslabšanja ter čas trajanja posameznih izbruhov“, nam je povedala Laura Sardinšek, mag. kozm., dipl. m. s., ki se pri svojem delu pogosto sreča s strankami, ki imajo te težave.

Pri izbiri kozmetičnih izdelkov je pomemben njihov protivnetni učinek, zmanjšanje rdečice, in krepitev kapilarnih sten. Za obvladovanje bolezni je prav tako ključna uporaba negovalnih krem, s katerimi se ohranja ustrezna barierna funkcija kože, saj je ta velikokrat porušena. Negovalni kozmetični izdelki naj ne vsebujejo dišav, alkohola, mentola, kafre ter drugih agresivnih sredstev, ki lahko dražijo kožo in poslabšajo bolezensko stanje.

Profimedia

Glede na letni čas je pomembna ustrezna izbira kreme, ki naj bo v času nižjih temperatur bolj hranljiva, predvsem pa naj dnevna krema vsebuje visok zaščitni faktor. Sončni žarki namreč  poškodujejo vezivno tkivo in s tem slabijo stene krvnih žil, kar prispeva k širjenju bolezni. Intenzivnost rdeče barve nevtralizira njena komplementarna zelena barva, zato je za prekrivanje rdečice nekaterim kozmetičnim izdelkom dodan zelen pigment, ki takoj prekrije rdečico in poskrbi za enakomeren ten kože.

Kako poteka zdravljenje

Čeprav trenutno ni zdravila, lahko simptomi rozacee izzvenijo z različnimi načini zdravljenja.

Brez zdravljenja se lahko simptomi sčasoma poslabšajo.

Kombinacija zdravil in sprememb življenjskega sloga običajno daje najboljše rezultate.

“Pomembno je, da rozaceo začnemo zdraviti čim prej, ko se bolezen pojavi, saj s tem lahko preprečimo njeno napredovanje. Terapija lahko obsega lokalno uporabo antibiotičnih krem ali sistemsko zdravljenje z antibiotiki in retinoidi. Za dober in trajni estetski rezultat je poleg lokalne in sistemske metode zdravljenja primerno tudi zdravljenje z žilnim laserjem, s katerim odpravimo rdečino in uničimo razširjene žilice, medtem ko je v primeru zadebelitve nosu velikokrat potreben kirurški poseg,” je pojasnila Laura Sardinšek.

Z ustreznim življenjskim slogom, izogibanjem zunanjim sprožilnim dejavnikom in izvajanjem ustrezne nege lahko pomembno vplivamo in omilimo simptome tega kroničnega kožnega obolenja.

Avtor
Piše

Style. Več novic