Recept v stilu Oktoberfesta: pivske preste

23. september 2025

Recept v stilu Oktoberfesta: pivske preste

23. september 2025
Foto: Profimedia
Recept v stilu Oktoberfesta: pivske preste

Recept v stilu Oktoberfesta: pivske preste

23. september 2025
Foto: Profimedia

To soboto se je začel eden največjih dogodkov na Bavarskem. Oktoberfest (in tudi drugi dogodki) ne minejo brez velikega piva in seveda pivskih puhastih prest.

Pripravili smo vam recept, ki vas bo preslikal na najbolj priljubljen pivski festival na svetu. In ne, ne boste se rabili grebsti za rezervacijo mize, kot je na Oktoberfestu v navadi, le morda za zadnjo presto, ki bo ostala v košarici na mizi.

Foto: Pexels

Na prvi pogled se zdi, da so pivske preste trde, a ko zagrizete vanjo, je rahla in čvrsta. Dodatek grobe soli po vrhu doda piko na i, lahko pa jo kombinirate tako s slanimi kot tudi sladkimi jedmi. Če poleg ne bi želeli izbrati bavarskih klobasic, jo lahko prelijete s sladkimi prelivi ali potopite v domačo marmelado.

Sestavine:

  • 1/2 skodelice piva (priporočamo lager)
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 1 žlica suhega kvasa
  • 1/2 skodelice vode
  • 4 skodelice bele gladke moke
  • 4 žlice stopljenega masla
  • groba sol
  • rastlinsko olje
  • vodna kopel (3 skodelice vode, 60 g sode bikarbone)
Foto: Profimedia

Postopek:

1. V manjši posodi zmešajte rjavi sladkor in 1/2 skodelice vode, dodajte suhi kvas, premešajte in pustite, da se aktivira. Ko je kvas aktiviran, dodajte stopljeno maslo in pivo.

2. Mešanico dodajte v posodo z moko in ročno ali s kuhinjskim robotom gnetite testo približno 8 minut (pri nizki hitrosti), da testo postane lepo elastično. Testo nato premažite z oljem, posodo pa pokrijte s folijo ali kuhinjsko krpo. Testo pustite vzhajati 1-2 uri oz. do podvojenega volumna.

3. Testo nato pregnetite in razdelite na 10 enakih delov, pokrijte, da se ne izsušijo. Vsak kos razvaljajte v svalek dolžine približno 33-38 cm in jih oblikujte v presto. Zvite preste nato postavite v zamrzovalnik in pečico segrejte na 230° C.

4. V večjem loncu zavrite vodo, dodajte sol, odstavite in previdno dodajte sodo bikarbono. Dobro premešajte. Preste vzemite iz zamrzovalnika ter vsako za 15 sekund potopite v vodno kopel. Previdno jih postavite na pekač prekrit s peki papirjem in posujte z grobo soljo. Pecite jih približno 10 minut na eni strani, ter pe 5 minut na drugi.

Nasvet: iz istega testa lahko naredite tudi žemljice ali rogljičke, ki jih je lažje oblikovati. Postopek priprave pri tem ostaja enak, le testo oblikujete drugače. Shranite jih lahko vse do 5 dni, le pazite, da bodo popolnoma ohlajene, preden jih postavite v zaprto posodo.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style.Več novic