Pripravili smo vam recept, ki vas bo preslikal na najbolj priljubljen pivski festival na svetu. In ne, ne boste se rabili grebsti za rezervacijo mize, kot je na Oktoberfestu v navadi, le morda za zadnjo presto, ki bo ostala v košarici na mizi.

Na prvi pogled se zdi, da so pivske preste trde, a ko zagrizete vanjo, je rahla in čvrsta. Dodatek grobe soli po vrhu doda piko na i, lahko pa jo kombinirate tako s slanimi kot tudi sladkimi jedmi. Če poleg ne bi želeli izbrati bavarskih klobasic, jo lahko prelijete s sladkimi prelivi ali potopite v domačo marmelado.
Sestavine:
- 1/2 skodelice piva (priporočamo lager)
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 1 žlica suhega kvasa
- 1/2 skodelice vode
- 4 skodelice bele gladke moke
- 4 žlice stopljenega masla
- groba sol
- rastlinsko olje
- vodna kopel (3 skodelice vode, 60 g sode bikarbone)

Postopek:
1. V manjši posodi zmešajte rjavi sladkor in 1/2 skodelice vode, dodajte suhi kvas, premešajte in pustite, da se aktivira. Ko je kvas aktiviran, dodajte stopljeno maslo in pivo.
2. Mešanico dodajte v posodo z moko in ročno ali s kuhinjskim robotom gnetite testo približno 8 minut (pri nizki hitrosti), da testo postane lepo elastično. Testo nato premažite z oljem, posodo pa pokrijte s folijo ali kuhinjsko krpo. Testo pustite vzhajati 1-2 uri oz. do podvojenega volumna.
3. Testo nato pregnetite in razdelite na 10 enakih delov, pokrijte, da se ne izsušijo. Vsak kos razvaljajte v svalek dolžine približno 33-38 cm in jih oblikujte v presto. Zvite preste nato postavite v zamrzovalnik in pečico segrejte na 230° C.
4. V večjem loncu zavrite vodo, dodajte sol, odstavite in previdno dodajte sodo bikarbono. Dobro premešajte. Preste vzemite iz zamrzovalnika ter vsako za 15 sekund potopite v vodno kopel. Previdno jih postavite na pekač prekrit s peki papirjem in posujte z grobo soljo. Pecite jih približno 10 minut na eni strani, ter pe 5 minut na drugi.
Nasvet: iz istega testa lahko naredite tudi žemljice ali rogljičke, ki jih je lažje oblikovati. Postopek priprave pri tem ostaja enak, le testo oblikujete drugače. Shranite jih lahko vse do 5 dni, le pazite, da bodo popolnoma ohlajene, preden jih postavite v zaprto posodo.
