Recept za popolno velikonočno sladico brez peke

03. april 2023

Recept za popolno velikonočno sladico brez peke

03. april 2023

Predstavljamo vam okusno kombinacijo banane in pekanov, ki bo zagotovo navdušila vse goste to veliko noč.

Ta pita je za tiste, ki se še niso odločili, katera sladica bo središče njihovega prazničnega kosila. Je preprosta, hitra, najboljši del pa je, da se zanjo ne bo treba boriti za prostor v pečici.

Pita je sestavljena iz pekan orehov v lepljivi karameli, obloženih z bananami in prelitimi z lahkim in puhastim nadevom iz vanilijeve kreme. Kot neke vrste banoffee pita, le veliko lažja.

Sestavine:

  • Maslo ali olje v spreju,
  • 360 g zdrobljenih maslenih piškotov,
  • 6 žlic stopljenega masla,
  • 2 žlici belega sladkorja,
  • ščepec soli,
  • 180 g karamele (kupljena v trgovini, lahko pa naredite tudi svojo),
  • 120 g nasekljanih pekan orehov,
  • ščepec grobe morske soli,
  • 2 do 3 srednje velike banane, narezane na tanke rezine,
  • 1 pakiranje mešanice za instant vanilijev puding,
  • 250 ml polnomastnega mleka,
  • 500 ml smetane za stepanje.
Foto: Pexels

Priprava:

  1. Pekač za pito namastite z oljem ali maslom v spreju. V veliki skledi zmešajte zdrobljene maslene piškote, maslo, sladkor in sol. Če se vam zdi, da masa ni dovolj mokra, lahko dodate še žlico masla. Testo nato razporedite po pekaču in ga pritisnite ob dno. Pomagate si lahko tudi s kozarcem.
  2. V srednje veliki skledi zmešajte karamelo in pekane. Nato jih razporedite po vrhu testa in potresite z grobo morsko soljo. Postavite v hladilnik, da se dobro ohladi. Najmanj eno uro.
  3. Ko je pita ohlajena, jo vzemite iz hladilnika in po karameli razporedite rezine banane (rezine naj se med seboj rahlo prekrivajo), dokler karamela ni prekrita. V srednje veliki skledi nato stepajte mešanico pudinga in mleka, dokler masa ne postane enotna.
  4. V ločeni posodi z električnim mešalnikom stepite smetano in vmešajte polovico smetane v mešanico pudinga in mleka. Preostalo smetano pospravite za dekoracijo.
  5. Mešanico pudinga in smetane nato razmažite po bananah, prekrijte celotno pito s celofanom in jo postavite v hladilnik. Pita naj se hladi vsaj 3 ure.

Ko želite pito postreči, jo prekrijte s preostalo smetano ter posujte po vrhu še nekaj pekanov in prelijte malce karamele. Dober tek!

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic