Uživamo ga lahko zjutraj ob zajtrku ali kasneje ob kosilu, z njim lahko eksperimentiramo v sladicah, kot je tiramisu. Espresso je lahko tudi okusna hladna poslastica – Italijani ga postrežejo na sladoledu kot affogato ali pretresenega na ledu kot caffé ghiacciato.
Načinov za uživanje espressa je skoraj neomejeno, eden naših najljubših pa je zamrznjeni espresso.

Zamrznjeni espresso je sestavljen iz delno zamrznjenega sladkanega espressa in stepene sladke smetane z okusom vanilje. Priprava traja samo 5 minut, a potrebni bosta tudi 1-2 uri potrpljenja, da se espresso dovolj zamrzne in dobi želeno teksturo.
Preizkusite izjemno preprost recept za zamrznjeni espresso, ki smo ga našli na družbenih omrežjih kuharja in food blogerja Christiana Petronija in uživajte v odlični kavni aromi.
Sestavine:
- 120 ml espressa
- 2 čajni žlički rjavega sladkorja
- 120 ml sladke smetane
- 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta
- 1 žlica sladkorja v prahu
- 1 ščepec soli
- Led

Priprava:
- Vročemu espressu ali drugi močni kavi dodajte rjavi sladkor in mešajte, dokler se sladkor ne raztopi. Sladkani espresso vlijte v plitvo posodo (majhen pekač) in postavite v zamrzovalnik. Pustite v zamrzovalniku 1-2 uri, dokler espresso delno ne zamrzne, tj. dovolj čvrsto, da ga lahko sesekljate, vendar ne popolnoma.
- Težko smetano stepite z vaniljo, sladkorjem v prahu in ščepcem soli, dokler ne dobite mehkih vrhov.
- Če želite bolj kremasto teksturo za ledeni espresso, dodajte napol zamrznjen espresso in nekaj kock ledu v mešalnik. Na kratko mešajte, dokler zmes ni gladka, a še vedno gosta – kot granit ali napol zamrznjen mlečni napitek.
- Najprej nalijte napol zamrznjen espresso v hladen kozarec, nato pa prelijte s stepeno smetano z okusom vanilje. Okrasite z malo espressa v prahu, kakava v prahu ali naribane čokolade.
