Modri ponedeljek je najbolj depresiven dan v letu: resnica ali mit?

16. januar 2023
Modri ponedeljek je najbolj depresiven dan v letu: resnica ali mit?

Modri ponedeljek je najbolj depresiven dan v letu: resnica ali mit?

16. januar 2023
Foto: Profimedia

Ali so domneve o najbolj depresivnem dnevu v letu znanstveno podprte?

Naj vas potolažimo že takoj na začetku. Trditev, da je tretji ponedeljek v letu najbolj depresiven, žalosten dan letu, ni podprta z nobeno znanstveno študijo.

Od kod torej ta mit?

Leta 2005 je valižanski psiholog Cliff Arnal sestavil formulo za najbolj depresiven dan v letu. Med dejavnike je vključil vreme, dolgove božičnih nakupov, nizko motivacijo in neuspelo uvajanje novoletnih zaobljub.

Ta, na videz neškodljiva tržna taktika, namenjena prodaji poletnih počitnic, je prerasla svoj prvotni namen. Na žalost je postala, kot jo je poimenoval Arnal, “samouresničujoča se prerokba”.

Dr. Arnal je kasneje javno priznal svojo napako in se opravičil za formulo ter se v svoji biografiji na Twitterju označil za aktivista #StopBlueMonday.

Anonimni tiskovni predstavnik NBC je povedal, da tovrstne formule, če sploh kaj, verjetno služijo poenostavljanju zapletenosti resničnih življenjskih izkušenj.

Je v vsem tem le nekaj resnice?

Čeprav zamisel dr. Arnala ni znanstveno podprta, pa ima to mračno obdobje po praznikih le nekaj teže. Krajši dnevi in nizke temperature lahko negativno vplivajo na razpoloženje in povzročijo sezonsko afektivno motnjo (SAD) . Zimske spremembe v telesu lahko vplivajo na hormone, spalne navade, prehranjevalne navade in razpoloženje.

Modri ponedeljek je morda povzročil dodaten občutek strahu, zlasti pri tistih, ki se borijo z depresijo in anksioznostjo. To občutijo kot pritisk, da morajo premagati ta žalostno obdobje.

V ta namen je podjetje AXA PPP Health pripravila seznam, ki vam lahko pomaga pri soočanju s to težavo:

  • postavite si cilje,
  • izboljšajte svoje delovno okolje,
  • identificirajte razlog za morebitno pomanjkanje motivacije,
  • sestavite sezname in načrtujte delovne obremenitve,
  • povejte ne, če ste preobremenjeni,
  • zagotovite si dovolj spanca,
  • ostanite aktivni.

Te preproste strategije vam lahko pomagajo ohraniti pozitivno naravnanost ne le na modri ponedeljek, temveč v vseh zimskih mesecih.

Avtor
Piše

Style. Več novic