Revolucionarno ali ne? Manekenka na lepotnem tekmovanju brez ličil

12. september 2022

Revolucionarno ali ne? Manekenka na lepotnem tekmovanju brez ličil

12. september 2022
Foto: Instagram

Lepotna tekmovanja so znana po številnih lepoticah, oblečenih v najlepše obleke, s popolno dodelanimi pričeskami in mejkapom. Toda angleška misica se je odločila, da na finalnem izboru za Miss Anglije sodeluje brez ličil. 

20-letna študentka Melisa Raouf bo prva v skoraj stoletni zgodovini tega tekmovanja, ki bo v finalnem izboru nastopila brez ličil. Lepotica iz južnega Londona je konec avgusta zmagala v kategoriji za najlepši obraz brez ličil in si tako priborila mesto v finalnem izboru, ki bo 17. oktobra. 

Čeprav so se tekmovalke iz prejšnjih let, ki so prav tako dobile naziv najlepše brez ličil, v finalnem delu tekmovanja vseeno naličile, pa se je Raouf odločila, da bo v finalu ličila pustila pri miru. 

“Hotela sem dokazati, da imamo izbiro,” je povedala za BBC News. “Ni nam treba nositi ličil, če jih nočemo.” Pravi, da se je začela ličiti v najstniških letih, saj je bila zelo nesamozavestna in se je neprestano primerjala z nerealnimi lepotnimi standardi, ki jih je videla na družbenih omrežjih. 

Foto: Instagram

“Z ličili zakrivamo same sebe”

Z leti je pridobila na samozavesti, k boljši samopodobi pa je pripomoglo tudi sodelovanje na lepotnem tekmovanju za Miss Anglije. Po svojem nastopu brez ličil je dobila številna sporočila podpore s strani žensk različnih starosti. Čeprav ceni mejkap kot obliko umetnosti in kreativnosti ter se sama še vedno liči za druge priložnosti, pa pravi, da je želela dekletom pokazati pomembnost notranje lepote. 

“Ko nosiš takšno količino ličil, samo zakrivaš samega sebe. Odstrani vse te plasti in videla boš, kdo si v resnici,” je dodala. 

Foto: Instagram

Ali je njena odločitev res nekaj prelomnega za lepotno tekmovanje?

Čeprav je odločitev, da bo v finalu nastopila brez ličil na prvi pogled nekaj drznega in nenavadnega, pa številni izražajo dvome tudi glede takšnih vzpodbud.

Če bi namreč vse lepotice, ki se udeležijo tekmovanja, podprle pobudo po manjši uporabi ličil, bi bilo tekmovanje osredotočeno na genetiko in naravno lepoto, ki je dana ob rojstvu, razmišlja Daisy Jones, novinarka Vogua.

Foto: Instagram

Bi bila Raouf prav tako deležna pohval in vzpodbudnih besed, če bi bila močnejše postave, starejša in imela akne in gube? Ne, ker ne bi mogla sodelovati na tekmovanju. Pogoji so namreč starost pod 27 let, manekenka pa mora biti neporočena in brez otrok. Čeprav se v zadnjih letih pojavlja vedno več lepotic različnih ras, spolne usmerjenosti, z različnimi interesi in zgodbami, pa te ne predstavljajo običajnih ljudi in ličenje ni zares nek politični “statement”. 

Gotovo je Raouf imela le dobre namene, ko je rekla, da je bolj pomembna notranja lepota, toda koga to zares vzpodbudi, če to reče misica z dobrimi geni? 

Style. Več novic