fbpx

S kakovostnim ležiščem privabimo najslajši spanec

Dekor, PR novica, Prva stran

Eden pomembnejših vzrokov, da se ne naspimo dobro, je lahko tudi neprimerno ležišče.

Ste se to noč dobro naspali? Pomembnosti kakovostnega nočnega počitka se zavemo šele potem, ko ga izgubimo in se začnemo zbujati utrujeni ter vse bolj neprespani. Za dober spanec mora biti izpolnjeno več pogojev. Pomembno vlogo pri kakovostnem nočnem počitku igrajo življenjski slog, potek dneva, prehrana in podlaga za spanje.

Eden pomembnejših vzrokov, da se ne naspimo dobro, je lahko tudi neprimerno ležišče oziroma spalni sistem, ki ga uporabljamo. Od tega je precej odvisno, ali se bomo ponoči spočili in si obnovili moči ter tudi zdravje naše hrbtenice.

Spanje obnovi energijo in moči

Nespečnost, pogosto premetavanje, bolečine v hrbtenici, občutek polomljenosti po spanju so lahko posledica starega, izrabljenega ležišča in takrat je čas za nakup novega. O krepčilnem spancu fiziološko govorimo takrat, ko imamo zadosten počitek, pokazatelj nekakovostnega spanca je recimo dnevna utrujenost, pravijo strokovnjaki spalne medicine. Spanec je namreč ena temeljnih fizioloških potreb in pogoj za telesno ter duševno regeneracijo posameznika. Izberimo torej ležišče, ki ima dobre lastnosti.

Pri tem se ne ozirajmo na denar, saj je naložba v kakovosten spanec veliko bolj pomembna od tega, kakšen avto vozimo ali kakšno obleko nosimo. Lastništvo dobrega avta ali modernega pohištva je še vedno stvar prestiža, za kar smo se pripravljeni odreči marsičemu, toda najboljša naložba za zdravje in uspešno življenje bo prav nakup kakovostnega ležišča, ki nam bo pomagal do dobrega počutja in večje delovne storilnosti, ker se bodo naše zaloge energije ponovno obnovile.

Pošljite povpraševanje in se prepričajte, da imate lahko prefinjeni italijanski dizajn po dostopni ceni!

Kakšno je dobro ležišče?

S stališča ergonomije je spanje krepčilno ležanje in sproščen položaj telesa, saj je v sproščenem položaju kakovost počitka, posebno mišic in okostja, največja. Pri tem imamo v mislih položaj brez napetosti hrbtenice s fiziološkim dvojnim ‘S obrisom’ v hrbtnem položaju in uravnovešenim potekom hrbtenice v bočnem položaju, učinkovito razbremenitev pritiska na kožo, ki omogoča dobro prekrvavitev in s tem oskrbo tkiv s hranilnimi snovmi in zadostno odvajanje toplote in vlage, ki preprečuje potenje in ohlajanje.

Ležišča z leti zaradi staranja materialov slabijo, dražja ležišča pa imajo načeloma tudi boljše ležalne lastnosti, saj se pri njihovi izdelavi uporabljajo kakovostnejši materiali in surovine. Ležišče pred nakupom preizkusimo v hrbtnem in bočnem položaju, brez debelih oblačil, če se le da, s pomočjo izkušenega svetovalca.

V postelji delamo še kaj drugega, kot spimo

Ker samo 31 odstotkov ljudi v spalnici res samo spi, kar 69 odstotkov pa jih dela še kaj drugega, recimo bere, gleda televizijo, posluša glasbo, vse več nas na postelji preživlja čas tudi s prenosnim računalnikom, je odločitev za primerno ležišče še toliko bolj pomembna. Odločimo se za ležišče, ki naj bo vsaj 20 centimetrov daljše od naše telesne višine.

Priporočena širina za nemoteno spanje za eno osebo je 90 cm. Če imamo premalo prostora, lahko s premetavanjem in dotikanjem zbujamo partnerja ali zaradi občutka utesnjenosti slabše spimo. Pred nakupom ležišča premerimo posteljni okvir, da se ne zmotimo v širini ali dolžini postelje.

Nekateri na hrbtu, drugi na trebuhu

Spalni položaj določa, s katerim delom telesa najbolj obremenjujemo ležišče. Če večino noči prespimo na hrbtu, potem je teža bolj enakomerno razporejena po večji površini in je za nas bolj ustrezno čvrstejše ležišče. Tudi hrbtenica potrebuje več opore, da je v pravilnem položaju. Tisti, ki raje spijo na boku, bolj obremenjujejo ramena in boke, zato zanje niso priporočljiva trša ležišča, saj na točkah največjega pritiska oslabijo kroženje krvi, kar vodi v prebujanje in premetavanje. Izberejo naj raje nekoliko mehkejše ležišče, ki pa še vedno daje ustrezno podporo telesu.

Kdor najraje spi na trebuhu, naj si omisli ležišče, ki se dobro odziva na obliko telesa in razporeditev teže. Zanje je najbolj optimalna kombinacija čvrstega jedra in mehkejše zgornje plasti, saj se potem hrbtenica ne zvija, pa tudi vrat in ramena imajo ustrezno podporo.

Brez kompromisov med obliko in funkcijo

Kakovost samega ležišča je bolj pomembna od posteljnega okvirja, zato naj nas pri izbiri ne vodi samo lepota. Vseeno pa imamo lahko oboje, če se odločimo za nakup v pohištvenih salonih Maros, ki ima v svoji ponudbi Natuzzi Editions zofo z ležiščem. Odlikujejo jo ne le nadvse kakovostni materiali, iz katerih je narejena, ampak tudi najbolj prefinjen italijanski dizajn. Kdo pravi, da se ne da imeti vsega?

Pošljite povpraševanje in se prepričajte, da imate lahko prefinjeni italijanski dizajn po dostopni ceni!

 

 

A vseeno se zavedajmo, da na kakovost spanja ne vpliva toliko lepota postelje, kot spalna podlaga. Toda, ko se to dvoje združi v idealno kombinacijo, boste komaj čakali na trenutek, ko boste lahko odšli v posteljo in se zazibali v krepčilen spanec, s katerim si boste nabrali novih moči za jutrišnji dan.

 

Foto: Natuzzi Editions


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam