Sirna pita je ena tistih klasik, ki se zelo pogosto znajde na domačih mizah. Gre za hitro in preprosto torto, ki jo mama pripravi, ko nima energije za zapletene sladice, v hladilniku pa je presežek svežega sira.
Recept ni nikakor zapleten, na spletu pa lahko najdemo nešteto različic tega že poznanega recepta.
Sestavine za testo:
- 220 g navadne moke
- 150 g sladkorja
- 2 jajci
- 200 ml olja
- 200 ml mleka
- malo limonine lupine
- 1 vanilijev sladkor
- 1 pecilni prašek
Sestavine za nadev:
- 0,5 kg svežega sira
- 4 žlice kisle smetane
- 2 jajci
- 1 vanilijev sladkor
- 30 g sladkorja
- 1 žlica zdroba
- malo limoninega soka
Priprava:
- Jajca, sladkor in vanilijev sladkor stepemo z mešalnikom, da nastane enotna zmes, nato dodamo olje, mleko, naribano lupinico ene limone, pecilni prašek in moko.
- Ponovno mešajte, dokler ne dobite enotne zmesi. Polovico nastale zmesi vlijemo v pomaščen pekač in pečemo 10 minut pri 170 °C.
- V posodi dobro premešamo vse sestavine za nadev. Po pečenem testu namažemo nadev, nato pa nanj prelijemo drugo polovico testa.
- Torto pečemo približno pol ure na 170°C.