Šampanjec, prosecco ali penina – kaj izbrati za silvestrovo?

19. december 2025
Powered by:

Šampanjec, prosecco ali penina – kaj izbrati za silvestrovo?

19. december 2025
Foto: RR selection
Šampanjec, prosecco ali penina – kaj izbrati za silvestrovo?

Šampanjec, prosecco ali penina – kaj izbrati za silvestrovo?

19. december 2025
Foto: RR selection

Silvestrovo brez mehurčkov? Skorajda nepredstavljivo. Ob polnoči skoraj vsi radi nazdravimo z elegantno penečo pijačo, primerno slavnostnemu prehodu v novo leto. A pri samem nakupu se pogosto vprašamo, kaj sploh izbrati – prosecco, šampanjec ali klasično penino?

Navedene alkoholne pijače se ne razlikujejo zgolj v ceni – vsaka ima svojo zgodbo in okus. Poglejmo si, kaj odlikuje vsako od njih in katera bo letos pristala v vašem kozarcu.

Šampanjec – francoski prestiž v steklenici

Šampanjec lahko nosi to ime le, če prihaja iz francoske regije Champagne. Gre za strogo zaščiteno oznako, kar pomeni, da peneča vina iz drugih predelov sveta niso šampanjec, tudi če so izdelana po isti metodi.

Proizvodnja poteka po tradicionalni »méthode champenoise«, kjer se druga fermentacija izvaja neposredno v steklenici. Ta postopek zahteva minimalno 15 mesecev zorenja, vrhunski letniki pa lahko zorijo tudi več let.

Šampanjec ima drobne in obstojne mehurčke, ki se enakomerno dvigajo proti površini, okus pa zaznamujejo note briošev, citrusov in cvetlic.

Šampanjec nastaja predvsem iz treh sort grozdja: chardonnay, pinot noir in pinot meunier, ki skupaj ustvarijo kompleksnost in strukturo. In cena? Prava steklenica se začne pri 35 evrih, prestižni letniki pa zlahka dosežejo tudi 150 evrov ali več.

Prosecco – italijanska lahkotnost z značajem

Prosecco izvira iz severovzhodne Italije, predvsem iz Benečije in Furlanije. Za razliko od šampanjca se prosecco proizvaja po hitrejši metodi charmat. Druga fermentacija poteka v velikih jeklenih cisternah, kar omogoča ohranjanje svežih sadnih arom in cenejšo proizvodnjo.

Prosecco je narejen iz grozdne sorte glera, ki mu daje značilne note zelenih jabolk, hrušk, belih breskev in cvetličnih odtenkov. Mehurčki so nekoliko večji in manj obstojni kot pri šampanjcu.

Kakovostne steklenice se gibljejo med 8 in 20 evri. Zaradi svoje cenovne dostopnosti je primeren za različne priložnosti – od aperitiva pred večerjo do osnove za koktajle, kot je Aperol Spritz.

RR selection
Foto: RR selection

Penina – kakovost z zaščiteno označbo

Penina je v slovenskem prostoru zaščiten izraz za peneča vina z zaščiteno geografsko označbo, kar pomeni, da mora izpolnjevati strožje standarde pridelave kot običajna peneča vina.

Slovenske penine prihajajo predvsem iz Goriških Brd, Vipavske doline, Štajerske in drugih vinskih regij. Večinoma so proizvedene po tradicionalni metodi, kjer druga fermentacija poteka v steklenici – enako kot pri šampanjcu. Mehurčki so drobni, okus pa sega od mineralnega do sadnega.

Med penine spadajo tudi druge evropske kakovostne peneče označbe: španska Cava, italijanska Franciacorta ali nemške Winzersekte. Vse te pijače delijo skupno lastnost – izdelane so po strogih pravilih in iz izbrane kakovosti grozdja. Slovenske penine pogosto temeljijo na sortah laški rizling, chardonnay, pinot noir, rebula ali rumeni muškat.

Cenovni razpon penin je širok – od 12 evrov za dostopne slovenske penine do 50 evrov ali več za vrhunske letniške izbore. Kvalitetne penine ponujajo odlično razmerje med ceno in kakovostjo, saj pri tradicionalni metodi proizvodnje dosegajo kompleksnost, primerljivo s šampanjcem, a po bistveno dostopnejši ceni

Kaj pa sladkost – Brut, extra dry ali sladko?

Na etiketi boste poleg imena opazili še eno pomembno oznako – stopnjo sladkosti. Tu nastane zmeda, saj poimenovanja niso intuitivna. Brut je najbolj suh in razširjen stil, ki ga najdete pri večini šampanjcev in kakovostnih penin. Idealen je za polnočno zdravico in kombinacijo s hrano.

Extra Dryje kljub imenu slajši od Bruta in najpogostejši pri proseccu. Ustrezal bo vsem tistim, ki ne marajo preveč kiselkastih vin. Za ekstremno suhe okuse obstajata še Extra Brut in Brut Nature, medtem ko Demi-Sec spada med sladke variante, ki odlično delujejo ob sladicah.

RR selection
Foto: RR selection

Za silvestrovo običajno izberemo Brut, ker je univerzalen in zadovolji večino okusov. Če veste, da bodo gostje preferirali slajše, pa preizkusite Extra Dry prosecco.

Kaj torej izbrati za silvestrovanje?

Odločitev je povsem vaša. Šampanjec izberite, če želite večer povzdigniti na višjo raven. Ob polnočni zdravici bo prinesel občutek prazničnosti, ki ga druge pijače vendarle težko nadomestijo. Idealen je tudi kot darilo ali za manjše, intimne zabave, kjer je cenjena vsaka steklenica.

Prosecco je odlična vsestranska možnost za daljše silvestrske zabave. Zaradi njegove svežine zlahka popijete več kozarcev, njegova nižja cena pa omogoča, da ob tem ne boste povsem izpraznili denarnice.

Je dovolj svečan za posebne trenutke, a sproščen za nepretenciozna praznovanja. Poleg tega, da lahko pijete samega, je izvrsten tudi kot aperitiv pred glavno večerjo ali sestavina v penečih koktajlih.

Penina prinaša največjo fleksibilnost. Tu se lahko odločite za lokalno podporo in izberete slovensko penino. Lahko poiščete špansko cavo, ki pri precej nižji ceni ponuja kvaliteto, podobno šampanjcu, ali se odločite za nemški sekt, ki ga Nemci obožujejo prav za silvestrovo.

Priporočamo, da preberete etiketo in poiščete informacije o metodi proizvodnje – tradicionalna običajno zagotavlja boljšo izkušnjo.

Praktični nasveti za popolno postrežbo

Temperatura:

Peneče pijače naj bodo ohlajene na 6 do 8 stopinj Celzija, da aroma pride do izraza in mehurčki ostanejo živahni.

Preveč ohlajene pijače izgubijo značaj, preveč tople pa postanejo mlačne in manj osvežujoče. Steklenico postavite v vedro z ledom in vodo približno 30 minut, preden jo boste odprli.

Kozarci:

Kozarci tulipanaste oblike usmerjajo arome proti nosu in ohranjajo mehurčke dlje časa. Široki šampanjski pladnji, ki jih vidimo v filmih, so sicer spektakularni, a slabi za ohranjanje kvalitete pijače.

RR selection
Foto: RR selection

Količina:

Za večjo družbo načrtujte približno pol steklenice na osebo, če bo to glavna pijača večera, ali eno steklenico za tri osebe, če boste z mehurčki samo nazdravili.

Kombinacija vseh treh pijač:

Vsekakor lahko naše tri pijače tudi kombinirate – prosecco naj služi kot aperitiv, penina kot sveža pijača ob večerji, šampanjec pa prihranite za tisti čarobni trenutek ob polnoči. Tako boste dobili vse, kar si želite, brez prehudega vložka.

Na koncu je odločitev povsem osebna. Če cenite tradicijo, kompleksnost in imate priložnost vložiti več, vas šampanjec ne bo razočaral. Če iščete svežino in dostopnost, je prosecco odlična izbira. Če želite raziskovati, podpreti lokalno ali najti ugodno razmerje med ceno in kvaliteto, pa se odločite za peneče vino. Predvsem pa naj bo praznovanje veselo in v krogu bližnjih!

Style.Več novic