Sivi lasje zaradi stresa? Raziskave končno odgovarjajo na to vprašanje

12. julij 2022
Sivi lasje zaradi stresa? Raziskave končno odgovarjajo na to vprašanje

Sivi lasje zaradi stresa? Raziskave končno odgovarjajo na to vprašanje

12. julij 2022
Znanost pravi, da ima lahko ponavljajoča se izpostavljenost psihološkim ali okoljskim stresnim dejavnikom trajne učinke na kožo.

Ste pod stresom? Študije kažejo, da lahko akutni in kronični stres negativno vplivata na splošno stanje kože ter poslabšata številna kožna stanja, vključno z luskavico, ekcemi, aknami in izpadanjem las.

Kako še lahko stres vpliva na vašo kožo?

Psihološki stres lahko poruši tudi epidermis – vrhnjo plast kože, ki zadržuje vlago in nas ščiti pred škodljivimi mikrobi – in podaljša njeno obnovo, kažejo klinične študije na zdravih ljudeh. Nepoškodovana povrhnjica je bistvena za zdravo kožo; če je poškodovana, lahko povzroči razdraženo kožo in kronična kožna obolenja, vključno z ekcemi, luskavico ali ranami. Psihosocialni stres je bil v majhnih opazovalnih študijah neposredno povezan s poslabšanjem teh bolezni. Tudi izbruhi aken so bili povezani s stresom, čeprav se razumevanje te povezave še razvija.

Negativni učinki stresa so se pokazali tudi pri laseh. Psihosocialni stres lahko sproži eno od vrst razpršenega izpadanja las, znano kot telogeni efluvium, ki lahko zavira fazo rasti las. V študijah na miših je bil stres povezan tudi s sivenjem las. Raziskave so pokazale, da umetni stres spodbuja sproščanje noradrenalina (vrsta kateholamina), ki v lasnem mešičku izčrpa matične celice, ki proizvajajo pigment, kar povzroči sivenje.

Kako lahko obvladate kožo, podvrženo stresu?

Čeprav bi zmanjšanje ravni stresa teoretično moralo pomagati ublažiti škodljive vplive na kožo, je podatkov o učinkovitosti ukrepov za zmanjševanje stresa le malo. Obstaja nekaj dokazov, da lahko meditacija zmanjša splošno raven kateholaminov pri ljudeh, ki jo redno izvajajo. Podobno je bilo dokazano, da meditacija in sprostitvene tehnike pomagajo pri luskavici. Za dokazovanje koristi teh tehnik pri drugih kožnih obolenjih je potrebnih več študij. Zdrave življenjske navade, vključno z uravnoteženo prehrano in gibanjem, lahko pomagajo uravnavati stresne hormone v telesu, kar naj bi imelo pozitivne učinke na kožo in lase.

Avtor
Piše

Style. Več novic