Skriti kotički v Toskani, ki jih ne smete spregledati

30. maj 2024

Skriti kotički v Toskani, ki jih ne smete spregledati

30. maj 2024
Foto: Instagram @maxmorriconi

Toskana niso zgolj Firence in Siena, kamor se večina odpravi, saj ponuja še veliko več. Obiska teh vasi na potepu pri zahodnih sosedih nikakor ne smete izpustiti.

Toskana vsako leto bolj uživa status najbolj obiskanega predela Italije in Evrope nasploh. Če se boste tudi vi odločili, da letošnje počitnice preživite v očarljivi slikoviti italijanski deželi, na spisek krajev, ki jih morate obiskati, dodajte teh šest skritih zakladov.

Asciano

Majhno mestece navdušuje s prekrasno pokrajino, ki jo zaznamujejo številni drevoredi, ter bogato arhitekturo. Ogledate si lahko romansko baziliko Sant’Agata iz 11. stoletja, ki je bila zgrajena iz travertina in muzej Museo d’Arte Sacra, v katerem so razstavljena dela slikarjev v sienski maniri iz 14. in 15. stoletja.

Foto: Instagram @ig_tuscany_

Če vas zgodovina ne zanima preveč, se odpravite na degustacijo vin v katero izmed številnih vinskih kleti ali na kuharski tečaj italijanske hrane. Vsekakor ne smete pozabiti ujeti sončnih vzhodov ali zahodov ob številnih drevoredih, ki se vijejo ob cesti po slikoviti pokrajini.

Saturnia

Ena najbolj znanih lokacij naravnih vrelcev v Italiji je vsekakor mesto Saturnia. Blizu vasi, ki je naseljena že od antičnih časov, se nahaja potok, ki s pretokom okrog 800 litrov na sekundo tvori velike naravne bazene in kaskade.

Voda je bogata z žveplom in ima vse leto v povprečju 37 stopinj Celzija. Svetujemo obisk med tednom, saj je gneča ob vikendih nepopisna.

Castiglione d’Orcia

Vasica se nahaja v dolini Val d’Orcia in leži na hribu na severnem pobočju gore Amiata. Zaznamuje jo starodavni grad, ki se je razvil zaradi svoje strateške lege na cesti Via Francigena.

Foto: Instagram @ @wonguy974

Rocca Aldobrandesca, ki je bila stoletja trdnjava družine Aldobrandeschi, se dviga nad vasjo, kjer si je mogoče ogledati impozantno utrdbo, obzidje in druge prostore.

Bagni San Filippo

Če obožujete pristno naravo in bi se radi v vročih poletnih dneh malce ohladili, se ustavite v vasici Bagni San Filippo, ki ima le 91 prebivalcev. Tam se namreč nahaja še eno znano naravno kopališče z zdravilno vodo, kjer izvirajo žveplene vode, ki, ko dosežejo površje, tvorijo bele apnenčaste sklade, bazene in slapove.

Obisk je brezplačen, voda pa vse leto dostopna. Lahko se sprostite pod naravnimi curki vroče vode in uživate v zdravilnem blatu na dnu, ki si ga domačini radi namažejo za bolj zdravo kožo.

Montefollonico

Očarljiva vasica se nahaja približno 60 kilometrov od Siene. Zgodovinsko središče vasice obdaja mogočno obzidje iz 13. stoletja, katerega dopolnjujejo tri dobro ohranjena izvirna vrata.

Foto: Instagram @@8axel8
Foto: Insatgram @maxmorriconi

V osrčju vasice z ozkimi ulicami in nizkimi hišami se nahajajo stavbe velike vrednosti, kot so palača Pretorio, zvonik, marmornat vodnjak iz 17. stoletja in romanska župnijska cerkev San Leonardo.

Elsa Trail

Do sedaj še najbolj skrita in neobljudena lokacija je Elsa Trail, pet kilometrska pohodniška pot, ki poteka ob reki Elsa in vas pripelje do slapa Diborrato. Smaragdno zelena barva vode ustvarja posebno čudovito sanjsko podobo ob pogledu katere se zazdi, da se čas ustavi. Idealno za pozno pomladne in jesenske ter vroče poletne dni.

Avtor
Piše

Katja Štravs

Style. Več novic