Skrivnostni adenovirus: Ni krivo cepljenje proti COVID-19

17. maj 2022
Skrivnostni adenovirus: Ni krivo cepljenje proti COVID-19

Skrivnostni adenovirus: Ni krivo cepljenje proti COVID-19

17. maj 2022

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo v 20 državah po vsem svetu prijavljenih najmanj 228 verjetnih primerov hudega hepatitisa pri otrocih.

Medtem ko zdravniki, epidemiologi in drugi strokovnjaki iščejo odgovore na vprašanje, kaj povzroča resno vnetje jeter pri prizadetih otrocih in kako ga preprečiti, je morda koristno začeti s tem, kaj lahko izključimo.

Raziskovalci se strinjajo, da v teh primerih ni kriv hepatitis A, B, C, D ali E – virusi, ki pogosteje povzročajo akutni hepatitis. Prav tako naj ti primeri ne bi bili povezani z okužbo z virusom SARS-CoV-2, vsaj za zdaj ne. Ravno tako ni dokazov, da bi bilo krivo cepljenje proti COVID-19.

Je kriv adenovirus?

Po vsej verjetnosti da. V enem izmed poročil, objavljenem 6. maja v Združenem kraljestvu, je navedeno, da so od 163 prijavljenih primerov otroškega hepatitisa, 126 primerov testirali na adenovirus, pri 72 % je bil test pozitiven.

Obstaja približno 50 adenovirusov, s katerimi se okužijo ljudje, vključno s tistimi, ki povzročajo prehlad, konjunktivitis in prebavne motnje. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) so bili nekateri laboratorijski testi pri približno 40 % otrok doslej pozitivni na adenovirus “tipa F 41”.

Trenutno domnevajo, da je vzrok lahko adenovirus, vendar preiskujejo še druge možne okoljske in situacijske dejavnike.

Adenovirus se prenaša s tesnim stikom med ljudmi, preko okužene hrane in vode ali z dotikanjem onesnaženih površin.

Po podatkih SZO je bilo od 228 primerov, o katerih so poročali po vsem svetu, 18 presaditev jeter. Točno število smrtnih žrtev še ni znano.

Bodite pozorni na znake

Vročina, utrujenost, izguba apetita, slabost, bruhanje, bolečine v trebuhu, temen urin, svetlo obarvano blato, bolečine v sklepih in zlatenica so med znaki in simptomi hepatitisa. Zdi se, da je vročina redka, slabost, bruhanje in driska pa so pri tem novem akutnem hepatitisu pri otrocih pogostejši.

Najverjetnejša razlaga teh skrivnostnih primerov hepatitisa je virus, saj se primeri pojavljajo po vsem svetu. Hepatitis ali vnetje jeter lahko povzročijo tudi uživanje alkohola, toksini, zdravila in nekatera druga zdravstvena stanja.

Avtor
Piše

Style. Več novic