Sladkorna bolezen: S tem lahko morda vplivate na razvoj bolezni

24. september 2022
Sladkorna bolezen: S tem lahko morda vplivate na razvoj bolezni

Sladkorna bolezen: S tem lahko morda vplivate na razvoj bolezni

24. september 2022
Profimedia

Ali pogosto pitje čaja zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2?

Ko so raziskovalci naredili sistematičen pregled obstoječih študij osmih držav do septembra 2021, je analiza pokazala, da vsaka skodelica čaja na dan zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 za približno en odstotek.

Nova študija je pokazala, da bi uživanje vsaj štirih skodelic čaja na dan lahko zmanjšalo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2. Študija je pokazala, da je dnevno pitje črnega, zelenega ali oolong čaja povezano s 17 odstotki manjšim tveganjem za sladkorno bolezen v povprečju 10 let.

Pitje ene do treh skodelic čaja na dan tveganje zmanjša za štiri odstotke.

Ugotovitve so bile predstavljene na letnem srečanju Evropskega združenja za preučevanje sladkorne bolezni v Stockholmu in temeljijo na pregledu 19 študij, v katere je bilo vključenih več kot milijon ljudi.

“Naši rezultati so vznemirljivi, ker kažejo, da lahko ljudje storijo nekaj tako preprostega, kot je pitje štirih skodelic čaja dnevno, da potencialno zmanjšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.”

Xiaying Li, glavna avtorica

Prejšnje raziskave so pokazale, da je čaj lahko koristen za zdravje, deloma zato, ker vsebuje antioksidante in polifenole, ki lahko ščitijo pred boleznimi.

Za zmanjšanje tveganja za sladkorno bolezen tipa 2 pa se strokovnjaki strinjajo, da morajo ljudje nadzorovati predvsem svojo težo, saj je debelost glavni vzrok za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

Ko so raziskovalci naredili sistematičen pregled obstoječih študij do septembra 2021 iz osmih držav, je analiza pokazala, da vsaka skodelica čaja na dan zmanjša tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 za približno en odstotek. Ugotovitve so bile potrjene ne glede na vrsto čaja, ki so ga ljudje pili, ne glede na to, ali so bili moški ali ženske, in ne glede na to, kje so živeli.

Xiaying Li je dejala, da se je izkazalo, da čaj zmanjšuje tveganje, vendar le, če se zaužije v dokaj velikih količinah.

Možno je, da nekatere sestavine čaja, kot so polifenoli, lahko znižajo raven glukoze v krvi, vendar je za njegovo učinkovitost morda potrebna zadostna količina teh bioaktivnih spojin, je opozorila.

Avtor
Piše

Style. Več novic