Pavlova torta je sladica, ki je primarno narejena iz beljakov in sadja, ki je kot nalašč za poletne piknike in druženja, saj je izjemno lahka. Mi pa smo za vas poiskali malce drugačno različico in jo spremenili v rulado z jagodami.
Sestavine za rulado:
- 5 beljakov,
- 250 g sladkorja,
- 2 čajni žlički jedilnega škroba,
- 1 čajna žlička kisa.
Sestavine za polnilo:
- 5 rumenjakov,
- 500 ml mleka,
- 35 g jedilnega škroba,
- 100 g sladkorja,
- 200 ml sladke smetane za stepanje,
- 500 g jagod.
Postopek priprave:
Beljake ločimo od rumenjakov. Beljake z mešalnikom stepemo v trd sneg, nato postopoma dodajamo sladkor. Ko se ves sladkor stopi in sneg postane čvrst, gladek in sijoč, dodamo škrob in kis ter še malo premešamo.
Pečico segrejemo na 165°C, zmes z beljaki pa v enakomerni plasti razporedimo po plitvem pekaču, obloženem s papirjem za peko. Pečemo v pečici 25 minut, dokler ne dobi malce temnejše barve. Mleko damo greti ter med tem časom zmešamo rumenjake, sladkor in škrob. Tej zmesi nato dodajte malo toplega mleka in premešajte.
Ko mleko zavre, odstavimo z ognja, dodamo mešanico z rumenjaki in dobro stepemo z ročno metlico. Vrnite na zelo majhen ogenj in nenehno mešajte, dokler se krema ne zgosti in rahlo zavre. Odstranite z ognja in ohladite. Ohladite tudi beljakovo skorjo.
Ohlajeno beljakovo skorjo prestavimo s peki papirja na večjo krpo, da si pomagamo pri zvijanju rolade. Bolj ravno stran (tisto, ki je bila med peko spodnja) postavimo navzgor. Lepše bo videti, če ga premažemo s smetano, zunaj pa bo bolj hrustljava in rahlo razpokana.
Močno stepemo smetano za stepanje in dodamo stepeno smetano v rumeno kremo, dokler nismo zadovoljni s teksturo. Zavitek obilno namažemo s kremo, nanjo pa razporedimo sveže sesekljane jagode. S pomočjo krpe zvijemo rulado in jo po želji dodatno okrasimo s svežimi jagodami in stepeno smetano. Dober tek!