Eno najslavnejših francoskih dobrot je doletela posebna čast: Unesco jo je vpisal na seznam kulturne dediščine. Tako je odločil medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine, ki je sporočil, da se “umetniška obrt in kultura bagete” lahko vpiše na seznam, na katerem je trenutno že več kot 600 tradicij in običajev iz več kot 130 držav.
Bageta se s tem pridružuje drugim živilom in kulinaričnim kulturam na Unescovem seznamu nematerialne kulturne dediščine, vključno z izdelavo neapeljske pice, kimčija, belgijske kulture piva, “sredozemske prehrane” in arabske kave, poroča CNN.
Bageta je poleg Eifflovega stolpa, baretke in rogljička eden najslavnejših francoskih proizvodov.
Potrebne le štiri sestavine
Tradicionalna bageta je izdelana le iz štirih sestavin: moke, vode, soli in kvasa. Testo mora pred pečenjem počivati med 15 in 20 ur pri temperaturi med 4 in 6 stopinjami Celzija.
Kljub temu pa ji skušajo različne pekarne z različnimi sestavinami dodati svoj pridih, v Franciji tako poteka tudi več tekmovanj, na katerih iščejo bageto vseh baget.