Ta pita je odličen način, da sestavine, ki jih zagotovo že imate v svoji kuhinji, pripravite na nekoliko drugačen način. Za vse ljubitelje rastlinske prehrane pa dodajamo še recept za vegansko različico.
Recept za krompirjevo pito
Količina: za 4 osebe
Čas priprave: 2 uri
Sestavine:
- 5 velikih krompirjev
- 1 velik por
- 2 žlici masla (ali veganskega nadomestka)
- 100 ml smetane (ali veganske smetane)
- 1 čajna žlička timijana
- 1 žlica olja
- sol, poper in mešanica začimb po okusu
- drobtinice (po želji)
Priprava:
- Krompir operite, prebodite z vilicami in pecite v pečici, segreti na 180°C, približno 1 uro in 15 minut. Ko je pečen, ga prepolovite in izdolbite mehko sredico.
- Na ponvi stopite maslo in nežno popražite nasekljan por, dokler ne postane mehak. Nato dodajte izdolben krompir in dobro premešajte.
- V ponev prilijte smetano, dodajte timijan, sol, poper in po želji še druge začimbe. Krompir in por pretlačite do kremaste teksture.
- Krompirjeve lupine premešajte z oljem, soljo in zelišči po okusu. Razporedite jih po pekaču, obloženem s papirjem za peko, ali tortnem modelu.
- Kremasto krompirjevo zmes enakomerno porazdelite po krompirjevih lupinah. Po vrhu po želji posujte drobtinice za hrustljavo skorjico.
- Pekač postavite nazaj v pečico in pecite še približno 35 minut oziroma dokler ni površina zlato zapečena.
- Krompirjevo pito postrezite toplo in uživajte v bogatem okusu!
Pripravo pite v veganski različici si lahko ogledate v spodnjem videu.