Slovenija se po kakovosti kopalnih voda ne uvršča na najboljše mesto

07. junij 2022

Slovenija se po kakovosti kopalnih voda ne uvršča na najboljše mesto

07. junij 2022

Evropska agencija za okolje (EEA) je izdala letno poročilo o kopalnih vodah v Evropski uniji, a Slovenija se ni uvrstila tako, kot bi pričakovali.

Letno poročilo EEA o kopalnih vodah zajema skoraj 22.000 kopališč na obali in celini v članicah Evropske unije, Albaniji in Švici. Iz poročila je bila prvič izključena Velika Britanija, ki je EU zapustila pred dvema letoma.

Prvo mesto je, zanimivo, osvojila država, ki sploh nima morja: Avstrija. EEA je v sodelovanju z Evropsko komisijo kar 97,7 odstotka njenih voda ocenila z najvišjo oceno.

Avstriji sledijo štiri priljubljene sredozemske destinacije: Malta, Grčija, Hrvaška in Ciper, prvo deseterico pa zaokrožujejo Danska, Nemčija, Bolgarija, Litva in Portugalska.

Foto: Unsplash

83 odstotkov naših voda ocenjujejo kot odlične

Slovenija je pristala “šele” na 16. mestu, pri čemer je EEA oceno “odlično” dodelila 83 odstotkom naših voda. Najslabše jo je odnesla Poljska, z le 44,5 odstotka.

EEA je kakovost vode po standardih EU-ja ocenjevala z “odlično”, “dobro”, “zadostno” ali “slabo”. Plavanje v vodah, ki so ocenjene “slabo”, lahko privede do različnih bolezenskih obolenj, še posebno, če plavalci vodo pogoltnejo.

Analiza je potekala tako, da so lokalne in nacionalne oblasti med kopalno sezono analizirale vodne vzorce za tipe bakterij, ki nakazujejo onesnaženje.

Najčistejše vode Evrope:

1. Avstrija
2. Malta
3. Grčija
4. Hrvaška
5. Ciper
6. Danska
7. Nemčija
8. Bolgarija
9. Španija
10. Portugalska

16. Slovenija

Celoten seznam si oglejte TUKAJ, natančnejše stanje evropskih voda pa si lahko po posameznih državah ogledate TUKAJ.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic