fbpx

Slovo Hervéa Légerja, modnega oblikovalca najslavnejših oblek na svetu

Dogodki, Izpostavljeno, Lifestyle, Lifestyle, Moda, Novice, Novice, Prva stran, Tuja scena, Ženska moda, Znani

V petek je umrl modni oblikovalec, ki je poskrbel za najbolj seksi obleke.

Kaj imajo skupnega Cate Blanchett, Paris Hilton, Elle MacPherson, Blake Lively, Britney Spears, Diane Kruger, Kim Kardashian West, Kristen Stewart in mnoge druge slavne ženske? No ja, odgovor ni tako zapleten: vse so z veseljem nosile gala obleke, ki jih je ustvaril Hervé Léger, ki je ta petek za vedno zatisnil oči pri komaj 60 letih.

Kreacije tega slavnega in oboževanega oblikovalca najbolj seksi včernih in gala oblek so vladale rdečim preprogam po vsem svetu že od začetka 90. let. Nobena podelitev oskarjev ali drug slavnostni večer v Hollywoodu, Parizu, New Yorku, Londonu, Tokiu in še marsikje drugod ne mine brez vsaj ene slavne dame, ki si nadane tesno in nadvse seksi obleko s podpisom Hervé Léger, te bodo po kreatorjevi smrti najbrž postale samo še dražje, sploh, ko bo šlo za kreacije, ustvarjene v njegovih najbolj plodnih letih.

Charlotte McKinney v modri obleki znamke Hervé Léger

Léger, čigar pravi priimek je bil sicer Leroux, a ga je kasneje spremenil, ni nekakšen revolucionaren dizjaner, toda prav njegove obleke so prehodile največ kilometrov po rdečih preprogah tega sveta in prav nobena druga modna hiša, vključno s Chanelom ali Diorjem, mu ni prišla, kar se tega tiče, do kolen!

Mischa Barton z oblikovalcem Maxom Azrio, ki je po letu 1999 oblikoval za znamko Hervé Léger – in kajpak nosi obleko te znamke

Zanimivo, toda resnično dejstvo je naslednje: brez Karla Lagerfelda tudi Hervéa Légerja ne bi bilo! Kajti prav modni cesar Karl je nagovoril svojega mladega prijatelja, naj začne izdelovati lastno linijo oblek – to je bilo leta 1985. Hervé je v tistih letih delal za Lagerfelda in skupaj sta bila nepogrešljiv del družabne scene ter divjega pariškega nočnega življenja.

Elle MacPherson je oboževala obleke Hervé Léger in še vedno jih

Tedaj še mladi Hervé si je želel, ko je obiskoval najbolj znamenite nočne klube, narediti samo eno: za ženske šivati neskončno seksi večerne in slavnostne obleke, ki bi njihove obline ovile kot druga koža. Vendar se je upiral ‘vulgarni’ in direktni seksualnosti oblek, ki jih je prav na pragu 90. let izdeloval Gianni Versace in Hervéju se je taka neposredna erotičnost oblek upirala, zato je želel narediti obleko, ki bi bila nepopisno seksi, a nikakor vulgarna.

Hervé Léger med delom v svojem studiu

Tako je nastala njegova ‘elastična’ oziroma ‘bandage’ obleka, ki se zdi, kot da bi bila sestavljena iz trakov, ki prepletejo žensko telo in ga stisnejo. Ti vešče oblikovani ovoji tkanine ljubkujejo žensko telo in ga stiskajo kot rokavica, ki objame dlan. Ne le, da je minimalistična, ampak ženske ob nošenju te obleke hitro ugotovijo, da jih sploh ne stiska tako zelo in da v njej kljub temu, da zoža pas in poudari silhueto, lahko čisto normalno dihajo in se ne počutijo utesnjene.

modna kolekcija pomlad-poletje 2016

Te večerne, slavnostne in koktejl obleke so slavne dame, na čelu z Elle MacPherson, res hitro vzljubile. Ženski, ki je nosila obleko Hervé Léger, je taka oprava takoj dala eleganten, a obenem seksi, nevarno zapeljiv videz, še vedno pa je bila videti okusno oblečena. Prav tako je že na prvi pogled prekosila vsako haute couture kreacijo.

Kim Kardashian v Hervéjevi obleki

Léger je svoj trenutek slave doživel prav v obdobju pojava supermodelov, ko so zanj po pisti hodile Cindy Crawford, Eva Herzigova in Carla Bruni. Za razliko od kričečega Versaceja je Léger predstavil seksi kreacije kot kos oblačila, ki postane druga koža lepe ženske.

prelepa Petra Nemcova v obleki Hervé Léger leta 2015

Léger je do konca 90. let postal prava legenda in Victoria Beckham, ki je sedaj tudi sama nadvse uspešna modna oblikovalka, je njegove obleke zbirala kot obsedena. To veličastno zbirko oblek Légerja ima še sedaj v svojih garderobnih sobah. Tudi danes obstajajo slavne ženske, ki prisegajo na Légerjeve obleke, med njimi je najbolj opazna Kim Kardashian West.

Oče ‘minimalnega modnega seksa’, kot ga je imenoval rumeni tisk, se je iz podjetja umaknil leta 1999, ko je prodal delež znamki BCBG Max Azria. Vseeno pa je vse do smrti šival obleke po naročilu za najbolj znano VIP klientelo. Zadnja leta je tako za gala dogodke oblačil mnoge znane ženske, tudi Amy Adams, Jessico Chastain in Dito von Teese ter druge. Prav Dita von Teese mu je minuli petek, ko je preminil, na twitterju napisala posvetilo in sicer:

“Ljubi Hervé, počivaj v glamuroznem miru.”

tudi Blake Lively je oboževala pokojnega oblikovalca

Hervé je bil kot človek tihe narave in miren, še posebej zadnja desetletja, toda vedno je s svojimi kreacijami privlačil prav močne in zanimive, neodvisne ženske, ki so kar nekako čutile potrebo, da krhkega in plašnega modnega oblikovalca zaščitijo.

pokojni oblikovalec na vrhuncu svoje kariere

Medtem ko so modne hiše, kot so Chanel, Dior, Gucci in druge plačevale igralkam za to, da so na oskarjih nosile njihove kreacije, so se slavne igralke in druge znane osebnosti same javljale in brez zadržkov kupile njegove gala drapirane obleke.

modna revija Hervé Léger jesen-zima 2015/16 na NYFW

Po njih se ga bomo vedno spominjali, saj se je prav z ‘bandage’ obleko Hervé Léger kot modni oblikovalec za vedno zapisal v zgodovino in postal nepogrešljivi del neke dobe in sodobne popkulture.

 

Foto: Business Of Fashion, Vogue, The Hollywood Reporter, Daily Mail, The Guardian, InStyle, Instagram, Etonline, The Sun


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam