fbpx

Smrt najbogatejše ženske na svetu: za seboj je pustila 40 milijard dolarjev

Dogodki, Lifestyle, Novice, Prva stran, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Dedinja multinacionalke L’Oreal je preminila pri 94-ih letih.

Najbolj pravična stvar na svetu je gotovo smrt. Celo rodi se ne vsak, umre pa zagotovo vsak, ki se rodi. Tako nekako bi lahko razglabljali tudi o smrti bogatašev, še zlasti pa njihovih naslednikov, ki jim vse življenje ni bilo treba kaj prida delati.

Enaki zakoni fizike in mortalnosti veljajo za vse, naj si bodo brez prebitega beliča v žepu ali pa s 40 milijardami pod ‘povštrom’, kot pokojna Liliane Bettencourt, multimilijarderska hči pokojnega ustanovitelja podjetja, znanega pod sloganom “Ker se cenim”. No, pomembno je tudi, kako je človek živel.

Liliane Bettencourt, ki je umrla v svojem šik domovanju na obrobju Pariza, se ne bi smela nič pritoževati, kajti dano ji je bilo 94 let razkošnega življenja, posutega z zlatom in bogastvom ter povsem brez skrbi. Enako mirno je tudi umrla, tako je vsaj sporočila njena hči Francoise Bettencourt Meyers.

Liliane Bettencourt je bila edinka Eugenea Schuellerja, ki je ustanovil kozmetično skupino L’Oréal v začetku 20. stoletja. Po navedbah časopisa Forbes je bila Liliane ob smrti ‘vredna’ 40 milijard dolarjev. To silno bogastvo se je začelo kopičiti po iznajdbi nestrupene barve za lase, ki jo je Schueller razvil leta 1907 in jo prodal pariškim lepotnim salonom. Dve leti kasneje je ustanovil podjetje.

L’Oréalov prvi mož Jean-Paul Agon je ob smrti dedinje izrazil globoko spoštovanje do svoje lastnice (ta je namreč obdržala v podjetju večinski delež, čeprav se je iz njega davno umaknila). Liliane se je rodila leta 1922 v Parizu in se poročila s politikom Andrejem Bettencourtom, ko je imela 27 let.

Njen mož, ki je ministroval v več vladah, je umrl leta 2007, leta 1953 pa se jima je rodila hči Francoise. Gromozansko premoženje, ki se je potem le še kopičilo, je podedovala leta 1957, ko je šest let kasneje podjetje šlo na borzo, pa je obdržala večinski delež. Da vemo, za kako velike štzevilke gre, kaže podatek, da je L’Oréal lani zaslužil 25,8 milijard evrov in da zaposluje več kot 89.000 ljudi po vsem svetu.

Ko so Liliane novinarji vprašali, kako ve, da je drugi nimajo radi samo zaradi denarja, je dejala, da je sicer bolj prijetno vedeti, da te imajo radi zaradi tebe samega, a sama si s tem pač nikoli ni delala težav. Še celo nasmehnila se je pri sebi, češ, če imajo ljudje več razlogov, da me imajo radi, pa še toliko bolje.

 

Foto: The Guardian, The Sun, Daily Telegraph, Vanity Fair


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam