fbpx

Šokantno! Kot spolna nadlegovalca razkrili tudi kultna modna fotografa Brucea Weberja in Maria Testina

Lifestyle, Moda, Novice, Novice, slider, Spolnost, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Po razkritju seksualnega predatorja Harveya Weinsteina domine padajo naprej tudi v modi.

Dva najbolj slavna in ugledna modna fotografa sodobnega časa je nekaj moških modelov obtožilo nespodobnega obnašanja na snemanju. Urednica revije Vogue Anna Wintour je na te obtožbe takoj reagirala, je poročal The New York Times.

V članku je 28 nekdanjih in aktualnih manekenov povedalo, da sta jih modna fotografa Mario Testino in Bruce Weber spolno nadlegovala, nekaj omenjenih dogodkov sega še v začetek 90. let. Trdijo, da sta oba fotografa izkoristila svoj ugleden položaj v svetu modelinga, da sta spolno manipulirala in izkoriščala ter izsiljevala moške modele, s katerimi sta snemala.

Oglas, ki ga je Bruce Weber posnel za kampanjo Abercrombie & Fitch

Od 15 modelov, ki so obtožili Webra, je Robyn Sinclair za The New York Times dejal, da mu je fotograf na snemanju v usta vtaknil prst in ga potem prijel za spolovilo.

Spolnega odnosa ni bilo, zato pa veliko otipavanja in maltretiranja. Na enem od setov naj bi Weber zahteval, da se manekeni slečejo do golega, z namenom, da bi skupaj meditirali in opravljali ‘energijske vaje’. Manekeni naj bi se morali med seboj dotikati in dotikati so se morali tudi Webra.

Bruce Weber

Trinajsterica manekenov pa je imela neprijetne izkušnje z Mariom Testinom. Ta naj bi baje na snemanju nekoč od nekaterih zahteval, da masturbirajo.

“Če ste želeli delati z Mariom, ste morali najprej na golo snemanje v hotel Chateau Marmont. Vsi modni agenti so vedeli, da je to bistveno za nadaljni uspeh moškega modela,”

je dejal eden od njih.

Mario Testino

Testino in Weber sta preko svojih odvetnikov zanikala resničnost zgodb. Medtem pa je Anna Wintour, dolgoletna glavna urednica modne biblije Vogue v imenu založnika Conde Nast podala uradno izjavo glede omenjenih dogodkov.

Z Webrom in Testinom že dolgo prijateljuje, za Vogue in revije, ki jih izdaja Conde Nast, sta posnela nešteto naslovnic in editorialov.

“V zadnjih mesecih smo vsi priča spremembam. Tako kot vse me je šokiralo in presenetilo število ljudi, ki so povedali lastne ali tuje izkušnje s spolnimi nadelgovalci, ki so izkoriščali svoj vpliven položaj.

To se je dogajalo v Hollywoodu, v Washingtonu, v medijskih hišah, Silicijevi dolini in še kje. Pa tudi na modnih snemanjih, o čemer je spregovorilo veliko moških in žensk,”

je v izjavi dejala Anna Wintour, ki je razkrila, da so zaradi teh dogodkov v Conde Nast zdaj sprejeli nov Kodeks obnašanja na modnih snemanjih, ki ga bodo morali spoštovati vsi sodelujoči.

“Kodeks smo napisali po pogovorih s stilisti, agenti, odvetniki, modeli, vizažisti, frizerji, uredniki in fotografi. Cilj teh srečanj in pravilnika je, da vzpostavimo na modnih snemanjih varno okolje,”

je dodala Anna Wintour.

Izpostavimo bistvo:

1. Vsi manekeni, s katerimi sodeluje oziroma jih objavlja Conde Nast, morajo biti starejši od 18 let. Če gre za izjemo zaradi zgodbe, ki se piše o tem modelu, mora biti na snemanju prisoten njihov družinski član.

2. Alkohol in poživila oziroma droge so na snemanju prepovedane.

3. Fotografi ne bodo smeli uporabljati snemalnih prostorov Conde Nast brez pisnega dovoljenja podjetja.

4. Vsako snemanje, ki vključuje goloto ali pomanjkljivo obleko in po pozah ali izrazu obraza spominja na omamljenost ali pijanost, zahteva pisno soglasje pozirajočega manekena/manekenke.

Anna Wintour na modni reviji v družbi Maria Testina

Anna Wintour je še dodala, da je z obema fotografoma, ki sta ji že desetletja dobra prijatelja, do nadaljnega, dokler se stvari ne dokažejo ali ovržejo, začasno ustavila sodelovanje.

Candice Swanepoel v oglasni kampanji, ki jo je lani posnel Mario Testino

Mi pa dodajamo: nenadoma so vsi začeli vpiti, da je cesar gol in da se dogajajo škandalozne stvari… medtem ko so za nespodobno vedenje na obeh straneh udeleženih in na številnih modnih snemanjih vsi vedeli že dolga leta. Morda bi morali enostavno prepovedati take modne fotografije, kot je zgornja? A kaj, ko po drugi strani vsi vemo, da seks prodaja prav vse.

 

Foto: Racked, Wikipedia, Vogue, NY Times, ABC News, V Magazine


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam