fbpx

Sonce naj bo naš prijatelj in ne sovražnik!

Izbor urednice, Lepota, Novice, PR novica, Prva stran

FotoFinder bodystudio – naprava za odkrivanje kožnega raka.

Poletna vročina se nevarno približuje kar pomeni, da je tudi sonce vedno bolj močno. Izpostavljenost naše kože  ima lahko tudi nezaželene posledice, kot sta rak in prezgodnje staranje kože. Zato je zelo pomembno, da kožo v najbolj vročih dneh ustrezno zaščitimo.

Prevzaprav nas strokovanjaki že dlje časa opozarjajo, da se moramo načrtnemu sončenju izogibati ter se, v primeru izpostavitve sončnim žarkom, varno obnašamo. Najbolj varna zaščita pred soncem je umik v senco, nošenje ustreznih oblačil in pokrival. Predele, ki jih z oblačili ne moremo prekriti pa zaščitimo s kremo, katere SPF ne sme biti manjši kot 30.

Na zaščito velikokrat pozabimo med športnimi aktivnostmi, službi na prostem, vrtičkanju in na otroškem igrišču, koža pa si na žalost vse naše »grehe« zapomni in včasih zadostuje že krajše in intenzivno izpostavljanje sončnim žarkom, da se čez leta na koži razvije rakasto znamenje.

S pravilnim osveščanjem in spodbujanjem rednega samopregledovanja lahko zmanjšamo možnosti te, v sodobnem času, zelo razširjene bolezni. Pri vsem tem pa je pomembno zgodnje odkrivanje, ko je še čas, da se bolezen lahko v celotni pozdravi.

Točni vzroki za nastanek melanoma še niso znani, ga pa strokovnjaki povezujejo z dednostjo in pretirano izpostavljenostjo UV žarkom. Največja nevarnost melanoma je v tem, da se lahko razvije že iz obstoječega znamenja, še pogosteje pa nastane na novo kot hitro rastoče rjavo, črno ali rdeče znamenje. Kako takšno znamenje prepoznati in kaj storiti, smo preverili v dermatološki ambulanti Medical center Rogaška.

Janja Šmid, dr. medicine, nam je razložila, kako pravilno pregledovati kožo in na katere znake moramo biti pozorni. Kar je najbolj pomembno, se moramo ob vsaki spremembi znamenja ali suma na maligni melanom, posvetovati z dermatologom.

V dermatološki ambulanti Medical centra Rogaška poleg specialističnih pregledov izvajajo tudi sledenje kožnih znamenj z digitalno dermoskopijo, ki smo jo preskusili tudi v našem uredništvu.
Digitalna dermoskopija je sodobna metoda, ki nam pomaga pri preventivnem pregledovanju kože, sledenju znamenj in zgodnjemu odkrivanju kožnega raka. Tehnologija povezuje fotografiranje celotnega telesa, dermoskopsko analizo znamenj in shranjuje podatke, s čimer lahko sledimo morebitnim spremembam.

FotoFinder bodystudio – naprava za odkrivanje kožnega raka

Digitalna dermoskopija s samodejnim fotografiranjem je tehnološko dovršen sistem, s katerim so nas fotografirali v različnih postavitvah s samodejno vodenim fotoaparatom. Ta posname vse dele telesa in posamezne fotografije sestavi v celoto.

Na podlagi teh računalniški sistem samodejno zazna »sumljiva« znamenja, ki jih dermatolog dodatno fotografira pod povečavo z digitalnim dermatoskopom in jih dodatno analizira, kjer se lahko ugotovi, ali gre za melanom ali pa morebitno nevarno znamenje. Ob naslednjem obisku tako lahko preveri predhodno stanje znamenj in ugotovi, ali je prišlo0 do kakšnih sprememb.

FotoFinder bodystudio je najnovejša pridobitev Medical centra Rogaška in je najsodobnejši sistem za preventivno pregledovanje kože v Sloveniji.

Prednost uporabe FotoFinderja je predvsem v hitrem prepoznavanju nevarnih znamenj in zmanjšanju nepotrebnih izrezov le –teh, saj jih z navadnim ročnim dermatoskopom ne morejo tako natančno oceniti. FotoFinder pa strukturo kože poveča za 20 do 140-krat, medtem ko ročni dermatoskop pa le za 10 do 20-krat.

 

Pregled s FotoFinderjem priporočamo vsem osebam, ki imajo visoko tveganje za razvoj melanoma. To so predvsem osebe z velikim številom znamenj, osebe, ki so melanom imele že v preteklosti, ga imajo v družini, so v preteklosti obiskovale solarij, se sončile, utrpele sončne opekline ali pa imajo skrb zaradi določenih znamenj.

 

Foto: Jan Gregorin, Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam