Spomladi počistimo tudi svoje digitalno življenje!

26. marec 2023

Spomladi počistimo tudi svoje digitalno življenje!

26. marec 2023

Koliko neprebranih elektronskih sporočil imate trenutno v nabiralniku?

Svojega digitalnega življenja na žalost ne moremo pospraviti v prikupne škatle ali imeti preobrazbe po navdihu s TikToka, toda vseeno lahko poskrbimo za spomladansko čiščenje naših elektronskih napravic. 

Kako se lotiti digitalnega spomladanskega čiščenja? Imamo šest nasvetov. 

1. Počistite svoj poštni nabiralnik

Poln email nabiralnik je precej nadležen, pa še neproduktivni postanemo, če se dnevno ukvarjamo z nešteto reklamnimi sporočili. Zato se najprej znebite vseh naročnin na maile, ki jih nikoli ne odprete, ustvarite mape, v katere lahko maile razporedite na službo, finance, družino in prijatelje, šoping in tako dalje, ter izbrišite vse maile, ki jih ne potrebujete. 

Foto: Unsplash

2. Organizirajte svoje dokumente 

Raziskava iz leta 2022 je pokazala, da je 62 odstotkov ljudi pod stresom zaradi števila digitalnih dokumentov, ki jih imajo. Verjetno imate na stotine dokumentov, spravljene na različnih platformah. Organizirajte jih v mape z zelo jasnimi imeni, tako da boste točno vedeli, kaj določena mapa vsebuje, ne da bi vam jo bilo treba odpreti. Prav tako lahko izbrišete vse dokumente, ki so zastareli in neuporabni ter poskrbite, da so tisti zares pomembni hitro dostopni.

3. Preglejte svoj koledar

Dobro poglejte na svoj koledar in premislite, kako preživljate svoj čas. Je vaš koledar poln opomnikov za sestanke, ki se redko izvedejo ali pa sploh niso več aktualni? Ali pa je vaš koledar poln ne tako zelo uporabnih opomnikov, da morate piti vodo, ali pa drugih obveznosti, ki v koledarju niso potrebne? Počistite koledar in lažje boste ocenili, kaj vse morate postoriti in koliko časa imate na voljo. Če prevzamete nadzor nad svojim koledarjem, ste lahko veliko bolj produktivni.

Foto: Pexels

4. Premislite o aplikacijah, ki jih ne uporabljate

Verjetno si vsako aplikacijo naložite z določenim namenom, toda številne na koncu ostanejo pozabljene in neuporabljene nekje na telefonu ali računalniku. Zbrišite jih. Tako boste pridobili nekaj prostora, še bolje pa je, če izbrišete tiste, na katerih preživite ogromno časa. 

5. Začnite blokirati spletne strani

Če veste, da preveč časa preživite na določenih spletnih straneh, potem razmislite o razširitvah, s katerimi lahko blokirate spletne strani ali pa omejite njihovo uporabo. To vam bo pomagalo pri koncentraciji pri delu, več časa boste namenili stvarem, ki so pomemebne. Čeprav je potrebno nekaj časa, da se navadimo oziroma odvadimo od uporabe spletnih strani, pa nam lahko dolgoročno to zelo pomaga pri našem delu in organizaciji časa. 

Foto: Pexels

6. Poenostavite svoje namizje

Koliko ikon imate na svojem namizju? Nekaj časa namenite tudi urejanju ikon na namizju in njihove vsebine. Organizirajte sistem, s katerim boste urejali dokumente v mape in razporedili ikone tako, da namizje ne bo prava zmeda, temveč boste tam lahko našli le ključne stvari. 

Spomladansko čiščenje torej ni samo pomivanje tal in čiščenje oken, temveč lahko počistimo tudi svoje digitalno življenje, zato si vzemimo nekaj časa in poskrbimo tudi za organiziranost svojih datotek, namizja, aplikacij in tako dalje. Digitalni nered nas lahko prav tako stresira, vpliva pa tudi na našo produktivnost.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic