fbpx

Spoznajte novo modno generacijo: 60 in več

Moda

Trend »Greynnaisance« je v veliki meri “kriv”, da v tujini modne znamke najemajo starejše modele in vplivneže, z željo pritegniti, do zdaj zapostavljeno Baby Boom generacijo ter njihove mlajše oboževalce na družbenih omrežjih.Lyn Slater, 64-letna profesorica na newyorški univerzi sovraži koncept staranja.

»Ko sem bila mlada, smo zažigali nedrčke, ves čas kadili marihuano ter nenehno hodili na zmenke,«

je povedala.

»Zakaj bi se morali sprijazniti z mislijo, da se naše življenje konča, ko dopolnimo določeno starost?«

Vendar je starost tema, ki se dotika Lyn še bolj kot vse ostale. Dama ima več kot 500.000 sledilcev na družabnem omrežju Instagram, platformi za najstniške influencerje.

Pod profilom Accidental Icon objavlja svoje modne kombinacije, pod katere se podpisujejo Balenciaga, JW Anderson, Valentino, Uniqlo in druga podjetja, ki so s Slaterjevo podpisala sodelovanje za oglaševanje na njenem Instagramovem profilu ter blogu.

Lyn je z bloganjem začela leta 2014 in predstavlja pravo zgodbo o uspehu žensk, starih 50 let in več, z vplivom, o kakršnem lahko številne »želimo-biti-Insta-slavne« 20-letnice v večini lahko le sanjajo.

Poznavalci trendov sledijo »sivi renesansi« od leta 2015, ko je takrat 80-letna Joan Didion postala obraz hiše Celine, Saint Laurent pa je za svojo kampanjo angažiral Joni Mitchell. Nedavno so se v svet mode in lepote vrnile Isabella Rossellini (ki jo je pred leti Lancôme odpustil prav zaradi starosti), Jan de Villeneuve, Daphne Selfe ter Simone Rocha.

Baby Boom generacija je bila na področju oglaševanja opazno odsotna, sploh v visoki modi kljub dejstvu, da ta generacija, po poročilu, ki ga je za leto 2017 izdal Moody’s, predstavlja kar 43 % vseh potrošnikov, v primerjavi s 13 % potrošnikov med milenijci in generacijo Z. Največkrat podjetja preusmerijo kampanje proti mlajši demografski skupini, ob predpostavki, da bo pritegnila tudi njihove starše.

V zadnjem času pa podjetja to formulo zamenjujejo. Španski Mango je, po želji za preseganje pretežno mlade populacije, najel Slaterjevo, je povedala Diana Puig, njihova direktorica komunikacij.

Lyn Slater za Mango

»Učinek kampanje je bil odličen, saj se Lyjin vpliv ne dotika samo starejših oseb, ampak tudi milenijcev,«

je dodala.

»Kadar v kampanji prikažeš starejšo osebo, nima moči navdihovanja zgolj mlajših oseb, ampak ima moč, da navdihne tudi svojo generacijo,«

pove Ari Seth Cohen, 36-letni ustanovitelj spletne strani in Instagramovega profila Advanced Style, posvečenega ljudem, ki radi polno živijo, se s ponosom starajo in se ne bojijo izzivov.

Starejši modeli služijo tudi kot pripovedovalci zgodb, ne samo kot osebe, ki prodajajo oblačila. Med njimi je tudi Maye Musk, kanadsko – južnoafriški model ter znana nutricistka, ki je hkrati mama še bolj slavnega Elona. Pred tremi leti ji je agentka svetovala, naj odpre svoj Instragramov profil, saj je to za delo modela skoraj nuja.

»Začela sem z objavljanjem fotografij, ljudem so bile všeč in kmalu zatem so me kontaktirali fotografi, ki so želeli z mano sodelovati,«

se spominja Maye.

»Kar naenkrat sem postala vplivna oseba, pa bom kmalu stara 70 let!«

Sivolasa gospa se je znašla na naslovnicah revij New York Magazine ter Elle, nastopala je na modnih revijah, nazadnje na Dolce & Gabbana Alta Moda v New Yorku. Od letošnje jeseni je prva CoverGirl ambasadorka, starejša kot 65 let.

Prepričana je, da pred desetimi leti takšen uspeh ne bi bil mogoč, saj je bila takrat odvisna izključno od agenta in njegove vneme pri iskanju naročnikov.

»Po 50. letih dela v manekenstvu sem čez noč postala uspešna,«

je povedala.

Kljub temu pa so starejši modeli v modi bolj izjema kot pravilo. Lyn Slater je prva varovanka pri agenciji Brigade, je povedal direktor Max Stein. Dodal je, da so se za sodelovanje odločili zaradi njenega vpliva in modnega sloga, ne zaradi let.

CoverGirl želi z Mayo nagovoriti starejše ženske, pred tem pa je podjetje najelo tudi modele različnih etničnih skupin, da bi tako pridobili čim širši demografski razpon, je povedal podpredsednik Ukonwa Ojo. V kampanji je Maye Musk predstavljala »brezčasne« izdelke linij CoverGirl + Olay, tekočo podlago in primer, kot tudi ličila za smokey eye, ki so sicer tradicionalno namenjena milenijkam.

Maye Musk za CoverGirl

Starejša generacija za lepotne in modne znamke predstavlja pomemben delež prihodkov ter publicitete.

Stranski produkt vzpona Baby Boom generacije je bil poziv milenijcem ter generaciji Gen-Z, da se življenje ne konča pri petdesetih letih.

»V tej industriji je še ogromno potenciala, da starejšim uporabnikom zagotavljajo zaupanje v uporabo izdelkov,«

je povedal Richard Coper, svetovalec pri podjetju Mintel ter dodal, da lepotna in modna industrija vedno več pozornosti posvečata starejšemu prebivalstvu in njihovim občutkom mladosti.

Časi, ko smo se oblačili v skladu s tradicionalnimi pojmi o starosti, so nepreklicno za nami.

Ari Seth Coher pravi, da je največ sledilcev na njegovem Instagramovem profilu starih med 25 in 35 let, takoj za njimi pa predstavniki generacije Gen-Z, nič kaj drugače pa ni pri Slaterjevi in Muskovi. Po podatkih HYPR, platforme za iskanje influencerjev, je 65 % Lyninih sledilcev mlajših od 35 let, pri Muskovi pa je teh sledilcev 45 %.

»Ko bom velika, bi bila rada Maye Musk,«

je eden izmed komentarjev, ki ga je na njenem profilu zapisala 19-letna Angležinja Scarlet Jenkins. Na tej fotografiji Muskova pozira v obleki Dolce & Gabbana ter bleščečim naglavnim okrasjem. Njen zapis: #JustGettingStarted.

V tujini se podjetja že zavedajo tega trenda, pri nas pa, kot vedno, korakamo bolj počasi in glede na hitrost trendov, ki dosežejo našo podalpsko državo, bodo nekateri doumeli pomembnost danes zapostavljene generacije z največjo kupno močjo, šele čez dve leti.

Do takrat pa bodo 20-in še nekaj letne blogerke oglaševale kozmetične in modne znamke višjega in visokega razreda, ki si jih njihove vrstnice niti v sanjah ne morejo privoščiti, starejši pa se z njimi pač težko poistovetijo. Zakaj torej tak način oglaševanja? Ker je poceni in ker je preprostejše igrati na prvo žogo, brez razumevanja blagovne znanke, njenih vrednot in ciljne skupine.

Diorjeva nega za zrelo kožo, ki jo na družbenih omrežjih oglašuje samooklicana 23-letnica … zakaj pa ne?! Mene je od nakupa odvrnilo …

#WeAreSoNotStartedYet

Foto: Instagram, Pinterest, CoverGirl, Mango


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam