Spremljate Sanjskega moškega? Kaj to pove o vas?

02. julij 2021
Spremljate Sanjskega moškega? Kaj to pove o vas?

Spremljate Sanjskega moškega? Kaj to pove o vas?

02. julij 2021

Verjetno imate tudi vi vsaj eno pregreho … morda gledanje oddaje Sanjski moški? Ljubezen po domače? Gumijasti medvedki, stiskanje aken? Verjetno veste, kaj se skriva za izrazom “guilty pleasure” ali po slovensko pregrehe?

Guilty pleasure je užitek, pri katerem se počutimo krive. Temu lahko rečemu tudi “sladki greh”, “prepovedani sadež”, toda pregreha se zdi še najbolj ustrezna. 

Kaj so naše pregrehe?

Užitek, pri katerem se lahko počutimo krive, je lahko praktično karkoli. Hrana, oblačila, družbeni mediji, serije. Gotovo imate kakšno serijo, ki je v resnici zelo nekvalitetna, morda celo resničnostni šov, nad katerim se zgražate, toda kljub temu redno gledate. Morda gre za izvajalce ali pesmi, ki jih številni ne marajo, vam pa je poslušanje prav teh v velik užitek. Ali pa pojeste celo tablico čokolade, čeprav veste, da to ni najbolj zdravo, gledate ocene izdelkov, ki jih prestavite v spletno košarico, a jih ne kupite. In navkljub vsem razlogom, zakaj vaša dejanja niso “dobra” ali pa nimajo zares smisla, v njih nadvse uživate. 

Profimedia

Toda vseh pregreh ni potrebno skrivati, včasih se niti zares ne počutite krive, saj tako zelo uživate. Izraz pregreha radi uporabljamo, kadar se zavedamo, da tisto, kar radi počnemo, drugi morda ne bi odobravali. Bojimo se zgražanja, kritike in neprijetno nam je ob misli, da bi nekdo mislil, da tako zapravljamo čas za nekaj nesmiselnega. 

Mora biti res vse dobro, smiselno in učinkovito?

Številni se svojih pregreh ne sramujejo in se ne bojijo obsojanja drugih. Ne počutijo se krive, ker so zapravili čas. Nekateri o svojih pregrehah zelo radi govorijo, to uporabijo tudi za spogledovanje ali začetek pogovora – na srečo ima vsak neko svojo pregreho. 

Profimedia

Večina grešnih užitkov je tako ali tako verjetno neškodljivih in vprašati bi se morali, ali je to res nekaj, zaradi česar bi nas moralo biti sram. Je res tako grozno prijateljem povedati, da uživamo ob gledanju in komentiranju Sanjskega moškega in da imamo radi tisto narodnozabavno pesem? Mora res vse biti smiselno, koristno in učinkovito? Bi se res morali počutiti slabo, ker smo pojedli vrečko čipsa? Verjetno ne. 

Naša ocena te naše “pregrehe” jo naredi zares neprijetno in nesmiselno. Zato si raje oglejte tisto romantično komedijo in na glas zapojte najljubšo pop pesem.

Prispevek je bil prvotno objavljen na miss7.

Style. Več novic