fbpx

Sreča je v malih stvareh – micro living je nov življenjski trend

Lifestyle, Novice

Skoraj nemogoče je, da bi se usedli na sedežno, se sprostili in delali nič, obstajajo pa načini, kako poiskati malo miru v našem življenju.

Naša mesta se spopadajo s prometnimi zastoji, medtem ko hitimo z zajtrkom ali kavo v rokah v pisarne. V razburljivem življenjskem slogu je malo časa za nas same, saj smo vedno v iskanju nečesa večjega in boljšega. Življenjske zahteve se povečujejo iz leta v leto, kar nas je pripeljalo v mrzlični življenjski slog.

Tudi sama bi si želela vzeti življenje na malce bolj lahkoten način, če bi mi bilo to omogočeno (kar si seveda želim) in pred kratkim sem prebrala zanimiv prispevek o novem življenjskem slogu, imenovanem micro living.

Kakšna je pravzaprav ideja, ki stoji za tem konceptom? Mikro življenje priporoča, da živimo v majhnih prostorih, manj stvareh, na katere se moramo osredotočati v okolju prijaznem načinu življenja, pri čemer se osredotočamo zdravje in srečo posameznika, ki sta v modernem svetu izgubljena.

Ta minimalistični življenjski slog je svoj pohod začel tako v Skandinaviji kot tudi na Daljnem vzhodu, počasi pa se širi tudi po Evropi in severni Ameriki. Zakaj bi morali živeti minimalistično, da bi bili srečni? Vsi vemo, da poskušamo doseči preveč in prevelike stvari ter si posledično puščamo zelo malo prostora zase, brez notranjega miru ter časa za družino, kar vpliva na zdravje in srečo.

Po drugi strani pa mikro življenje omogoča, da se veselimo majhnih stvari brez pritiskov, ki jih povzroča urbano življenje. Notranji mir ne pomeni, da zapustimo trenutno življenje in se obrnemo k meditaciji, ampak da poiščemo mir v majhnih življenjskih stvareh.

Področja, ki se jih je mikro življenje dotaknilo, so mikro stanovanja, kjer ljudje živijo v majhnih prostorih z majhno kuhinjo, kopalnico, zložljivimi ležišči in skritimi omarami.

Mikro potovanja se osredotočajo na potovanja na eno destinacijo, ki jo doživiš v največji možni meri, kot pa na številnih lokacijah, ki so na seznamu želja.

Glavni namen mikro restavracij je sedenje in prehranjevanje v majhnih prostorih ter določenim nišnim menijem, namenjenim točno določenim gostom. To je posledično pripeljalo do razvoja mikro kuhinj, kjer kuhar pripravlja hrano za določeno število gostov, ki so hkrati prisotne v restavraciji, s čimer prihranijo na stroških in se izognejo morebitnim izgubam. Ta koncept je izjemno popularen na Japonskem.

Mikro vadbe, ki jih izvajamo že mnogi zaradi pomanjkanja časa, vključujejo 10 do 15 minut intenzivnih aktivnosti, kot sta hoja ali tek ali katera koli druga kadrio vadba.

Za mikro duhovnost bo dovolj 5 minut sproščanja, globokega dihanja ali meditacije, še preden začnemo dan. To nam bo pomagalo pri zmanjšanju stresa in povečanju pozitivnega razmišljanja.

Torej, po vsem tem konceptu, ki se je razširil na številna področja, se sprašujem, ali je mogoče, da mikro življenje vključim v svoj življenjski slog?

Sama sem prepričana, da določene stvari lahko zelo preprosto sprejmem, kot sta mikro vadba in meditacija. Sem pa skeptična glede mikro stanovanja, glede na to, da celo življenje živim v hiši in me mestni vrvež in utesnjenost nikakor ne privlačita.

Prepričana sem, da si lahko vsak v življenju najde svoj košček mikro življenjskega sloga, ne da bi pri tem svoje življenje v popolnosti obrnil na glavo.

In kot poje znamenita country pevka Dolly Parton: »Ne smeš biti prezaseden z ustvarjanjem življenja, da ne pozabiš na življenje samo.«

 

Foto: Pinterest


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam