fbpx

Starejši moški in mlajše ženske – da. Starejše ženske, mlajši moški – ne. Zakaj?

Odnosi, Prva stran

Dvojni standardi, hinavščina ali kaj drugega?

Novoizvoljeni francoski predsednik Emmanuel Macron je 25 mlajši od svoje soproge Brigitte. Številka, ki je zmotila in povzročila ogorčenje mnogih. Spraševali so se, kako je lahko 64-letnica v zvezi s 39-letnim moškim. Po drugi strani pa je ameriški predsednik Donald Trump 23 let starejši od svoje soproge Melanie, kar pa je večini ljudi povsem sprejemljivo, zato se sprašujemo, ali smo priča dvojnim standardom, hinavščini ali čem drugem?

Kadar je moški v zvezi z (veliko) mlajšo žensko je družbeno bolj sprejemljivo, kot pa, kadar pa je situacija obratna. Da je temu res tako, nas je spomnil zadnji primer francoskega predsednika in njegove 25 let starejše soproge. Mediji in forumi so skoraj pregoreli zaradi njune razlike v letih, pri tem pa je večina pozabila, da je skoraj enaka razlika med ameriškim predsednikom in njegovo Melanio. Ta dva predsedniška para pa še zdaleč nista edina, saj številni zvezdniki ponosno razkazujejo svoje bistveno mlajše partnerke.

Donald Trump (70) in Melania Trump (47)

Moški, ki je osvojil 20 let mlajšo žensko, je deležen številnih pohval, medtem, ko je ženska deležna odbijajočih pogledov in neprestanih kritik. Seveda obstajajo izjeme, ampak v večini primerov, je to dejansko stanje.

Zakaj se ob prvem primeru niti ne začudimo, drugi pa povzroča nelagodje in zgražanje? Resnica je, da lahko govorimo o dvojnih standardih in hinavščini, vendar pa obstajajo tudi drugi razlogi.
Konvencionalna modrost je, da se moški starajo boljše, kot ženske in da se morajo pripadnice nežnejšega spola bolj truditi, da so v zrelih letih videti privlačne in zapeljive. Zaradi tega je moškim »dovoljeno«, da se spuščajo v zveze z mlajšimi ženskami, saj upoštevajoč njihov videz, ni tako zelo očitno, da je moški veliko starejši. Splošno velja, da moškim sivi lasje in gubice dajejo določen šarm, zato imajo ženske še dodaten razlog, da posegajo po raznih pomlajevalnih in lepotnih tretmajih.

Harrison Ford (74) in Calista Flockhart (52)

Ronnie Wood (69) in Sally Humphreys (39)

Obstaja še en razlog, zakaj je družba bolj naklonjena vezan starejših moških z mlajšimi ženskami in to je razmnoževanje. Starejši moški z mlajšo žensko lahko še ustvari družino, medtem ko je v obratni situaciji, možnost zanositve veliko manjša.

Pri tem pa se sprašujemo, kdo ima sploh pravico soditi in obsojati druge ljubezenske zveze? Na leta bi morali gledati zgolj kot na številke in vsakemu pustiti možnost odločanja, s kom si želijo biti srečni, ne glede na starost, raso in spol.

Svojo ljubezensko izkušnjo s starejšimi ženskami, je pred časom na nekem forumu delil mladenič, ki se je zaljubil v 30 let starejšo žensko.

»Bil sem v zvezah s tremi starejšimi ženskami, ki pred mano niso nikoli niti pomislile na zvezo z mlajšim moškim. Bil sem v zvezi s 49-letnico, ko sem bil sam star 19 let. Njen mož in moj oče sta bila najboljša prijatelja in poslovna partnerja. Njen mož je bil ves čas v službi, ali pa je igral squash. Nekega večera me je poklicala in prosila, da pridem k njej domov, saj se ji je pokvarila pečica, njen mož in moj oče pa sta bila na službeni poti. Šel sem do nje in pogovarjala sva se celo noč. V enem tednu sva postala ljubimca, vendar ni nikoli zapustila svojega soproga. Pravzaprav ni nikoli izvedel za najino afero,«

je zaključil mladenič.

»Jaz sem imela 36 let, on pa 22.«

O svoji naklonjenosti do mlajših moških je odkrito spregovorila 62-letna Američanka Susan Winter, soavtorica knjige »Older Women, Younger Men«. Susan do 41. leta ni bila v zvezi z moškim, ki bi bil starejši kot 41 let in prvo zvezo z mlajšim moškim je imela pri 36. letih, ko je bilo njenemu fantu Ryanu, vsega 22 let.

Njun odnos se je začel po razpadu njenega 10-letnega razmerja z vrstnikom, s katerim se je še naprej dobro razumela, izginila pa je kemija. Zveza z Ryanom je razpadla predvsem zaradi pritiskov njegovih staršev ter okolice in o svojih izkušnjah je zapisala:

“Moram povedati, da se nikoli nisem želela poročiti in imeti otrok, nekajkrat pa sem tudi zamenjala kariero. Mislim, da prav zaradi tega svobodnega duha, moški ne občutijo mojih let. V 40-ih in 50-ih letih sem ponovno »zacvetela« in bila bolj samozavestna in zadovoljna s svojim videzom, kot pa v 20-ih.

Seveda vsem moškim niso všeč starejše ženske, niti se jim ne zdijo privlačne. To je zelo specifična skupina. Mlajši moški, s katerimi sem hodila, so bili zelo pametni in čustveno zreli. Hrepenijo po ženski, ki izziva njihovo radovednost in od katere se bodo lahko učili, pri tem pa ni pomembno, kako dobro je videti za svoja leta. Ti moški dajejo prednost globini in čustveni stabilnosti, medtem, ko jim mladost in videz nista tako pomembna. Gre za kompromis, ki ga želijo sprejeti.

Sam Taylor Johnson (52) in Aaron Taylor Johnson (26)

Ženske, ki hodijo z mlajšimi moškimi pa morajo prav tako sprejeti določene kompromise. Kljub temu, da je bilo moje finančno stanje veliko boljše od moških, ki so imeli 19 ali 20 let, jim nikoli nisem kupovala obleke in hrane. Če me je povabil ven, sva šla v kino in kadar sva šla ven na večerjo, sva največkrat končala v restavraciji s hitro prehrano. Morate mu pustiti neodvisnost!

Ne glede na vse skupaj, okolica ni odobravala najine veze. Kadar se je kakšna mlajša ženska zanimala za mojega partnerja, ga je vprašala, če sem njegova mama. Moji moški prijatelji so jih zasmehovali in verjeli, da sva skupaj samo zaradi spolnosti, medtem ko so me prijateljice pri tem podpirale.

Pri moških mlajše ženske niso nobena težava, poglejte samo Larry Kinga, Michaela Douglasa in Donalda Trumpa, zakaj ne bi bilo tako tudi pri ženskah? To je samo še eno staromodno pravilo, za katerega ne morem verjeti, da še vedno obstaja.

Emma Heming (38) in Bruce Willis (62)

Michael Douglas (72) in Catherine Zeta-Jones (47)

Dvajset let po najinem razhodu, me je Ryan nepričakovano poklical in srečala sva se na kosilu. Srečno je poročen s starejšo žensko, katero so njegovi starši na začetku zavračali. Uprl se jim je in zdaj je srečen, kot ni bil še nikoli in zaradi tega sem optimistična. Čeprav sem si vzela premor od ljubezenskih zvez, upam, da bom nekoč spoznala moškega, ki me bo pritegnil in ga bom ljubila. Upam, da bo to čustvo obojestransko, ne glede na najina leta, prav tako kot pri Ryanu in njegovi soprogi.”

 

Foto: Getty Images


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam