Gaspačo je tradicionalna španska juha, za katero potrebujete le desko za rezanje in dober mešalnik. Priprava jedi je izjemno preprosta, prileže pa se kot hladna predjed ali pa le lahek poleten obrok, ki vam ne bo obtežil želodca.
Sestavine:
- 3 srednje veliki paradižniki,
- kumara srednje velikosti,
- rdeča paprika,
- zelena paprika,
- manjša čebula,
- 2 stroka česna,
- ½ dl olivnega olja,
- skodelica limoninega soka,
- žlica balzamičnega kisa,
- sol,
- poper,
- 5 do 6 listov bazilike.
Priprava:
- Če želite paradižnik olupiti, zarežite vanj od dna proti sredini veliko črko X in ga dajte v vročo vodo za približno dve minuti, nato takoj v hladno vodo. Koža se bo nato zlahka odluščila. Če vas koža ne moti, pa lahko gaspačo pripravite tudi brez lupljenja paradižnika.
- Zelenjavo sesekljajte na majhne kose in jo prestavite v mešalnik. Malce jo zmešajte in nato dodajte še vse ostale sestavine in začimbe.
- Gaspačo je za uživanje najboljši hladen, zato ga za kakšno uro postavite v hladilnik. Če nimate časa, pa ga lahko ohladite tudi z nekaj kockami ledu. Po želji lahko v juho dodate tudi popečene koščke kruha.
Dober tek!