fbpx

Ste že slišali za najbolj znano pesnico na Instagramu, Rupi Kaur?

Lifestyle, Novice, Prva stran

Poezija se seli na družabna omrežja!

Kot lahko opazimo vsak dan, se veliko tradicionalnih oblik umetnosti seli na splet. Tudi poezija. Živimo v časih, ko so mnogi umetniki svoje delo skoraj prisiljeni prodajati na spletu, če želijo uspeti in doživeti relativno prepoznavnost. Slednji uspeh je skoraj preko noči dosegla 24 – letna Rupi Kaur iz Kanade. Pesnica, pisateljica in ilustratorka indijskih korenin je s skoraj dvema milijonoma sledilcev prava pesniška senzacija na Instagramu.

Fenomen

Fenomen je nenavaden že zaradi narave platforme Instagram, ki je na začetku spodbujala ravno ustvarjalce in umetnike, v zadnjem letu pa je algoritem bolj naklonjen modnim lepoticam in populistični kulturi. Kaurova je torej ena izmed tistih pesnic, ki je poezijo predrugačila in prilagodila potrebam moderne dobe, družabnim omrežjem ter zadela v črno.

?page 189 from #thesunandherflowers

A post shared by rupi kaur (@rupikaur_) on

Njene pesmi spominjajo na zapise iz Tumblerja (se ga še kdo spomni?), saj so minimalistične, enostavne in kratke, skoraj vedno pa so opremljene z enostavno ilustracijo. Ravno zaradi slednjih značilnosti njenega dela je mlada pesnica deležna pohval kot tudi kritik na račun njenih pesniških zmožnosti. Vendar pa njen uspeh ni izvit iz trte, saj gre za močno žensko, ki se mora zaradi njenih rasnih korenin in spola veliko bolj zagovarjati zaradi dosežkov. Sama pravi, da bo vedno povzdignila glas o pomembnih temah ter sledila svoji iskrenosti.

Pesniške zbirke

page 131 chapter 3 – rooting ? #thesunandherflowers

A post shared by rupi kaur (@rupikaur_) on

Njena prva pesniška zbirka Milk and Honey je izšla leta 2014 v samozaložbi, obravnava pa teme kot so nasilje, spolnost, ljubezen, izguba in feminizem. Čez noč se je njena knjiga prodala v dveh milijonih izvodov in uvrstila Rupi Kaur na New York Timesovo lestvico najbolj prodajanih avtorjev.

Njena druga knjiga je bila izdana le nekaj dni nazaj, z naslovom The Sun and Her Flowers. Razdeljena je na pet poglavij, tematike pa prav tako obravnavajo ljubezen, revolucijo, selitev in izgubo.

Nam je Rupi neizmerno všeč, saj med drugim razbija tabuje, navdihuje ljudi za (pozabljeno) poezijo po vsem svetu in predstavlja zgled močne ženske!

Foto vir: google, instagram


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam