Ste že slišali za terapijo z vročim peskom?

19. avgust 2024

Ste že slišali za terapijo z vročim peskom?

19. avgust 2024
Foto: Unsplash
Ste že slišali za terapijo z vročim peskom?

Ste že slišali za terapijo z vročim peskom?

19. avgust 2024
Foto: Pexels

Toplotna terapija ni nekaj novega. Že stoletja so posamezniki izkoriščali pozitivne zdravilne učinke dovajanja toplote telesu.

Savne, masaže z vročimi kamni, soparni, z minerali bogati vodni bazeni, vse to so metode, ki telesu omogočajo absorbiranje toplote, kar lahko lajša bolečine, sprošča mišice in pozitivno vpliva na krvni obtok.

Kljub najbolj znanim in priljubljenim metodam, ki nedvomno delujejo, pa obstaja še metoda kopanja v pesku ali psamoterapija, starodavni ritual, neverjetno koristen za naše telo. 

Kaj je terapija z vročim peskom?

Psamoterapijo, ki pomeni, da je naše telo do vratu navzdol popolnoma potopljeno v vroč pesek, je mogoče najti v nekaterih puščavskih regijah na Bližnjem vzhodu in v Afriki, pa tudi na nekaterih plažah na Japonskem, v zahodnih državah pa je takšno zdravljenje ostalo relativno neznano.

Foto: Instagram @shotby.lau

Prvi zapisi o obredu segajo v starodavni Egipt, kjer so vroče peščene kopeli uporabljali za zdravljenje vnetnih bolezni, kot je artritis, sčasoma pa se je metoda prebila v dele Grčije, Maroka in Turčije. 

Dandanes je praksa opazna “v več državah, priznana pa zlasti v Maroku, Egiptu, Libiji in Alžiriji ter na Kitajskem in Japonskem,” je za The Zoe Report dejal zdravnik dr. Abdeltif Hanaoui, ki pomaga pri peščenih kopanjih v maroški vasici Merzouga. 

Medicinski strokovnjak ugotavlja razliko med suhimi peščenimi kopelmi, ki so pogoste v Severni Afriki in na Kitajskem, ter mokrimi, vulkanskimi ali obalnimi peščenimi kopelmi, ki so pogoste na Japonskem.

Foto: @sojospaclub

Suha peščena kopel

Suha peščena kopel je sestavljena iz zakopavanja telesa posameznika pod natančnim nadzorom zdravnika v vročem pesku v poletnih mesecih za 10 do 15 minut, med 11. in 13. uro ali med 16. in 17. uro.

Hanaoui pravi, da se udeležencu ponudi voda, da se prepreči dehidracija. Po končanem zdravljenju posameznika za približno 30 minut zavijejo v odejo, kar omogoči obilno potenje, mu ponudijo vodni čaj ali sok, tretma pa zaključijo z mlačno prho. 

Foto: @sojospaclub

Čeprav je ritual intenziven, so učinki neprecenljivi, pravi Hanaoui, ki navaja, da metoda izboljša krvni obtok ter srčne in krvožilne dejavnosti, omogoča izjemno sprostitev živčnega sistema, boljši spanec in lajšanje bolečin v sklepih in mišicah. 

Hanaoui opozarja, da je posvetovanje glede telesne pripravljenosti pomembno za izogib težavam. Tretma namreč ni primeren za nosečnice, odsvetujejo pa ga tudi osebam, ki se soočajo s sladkorno boleznijo, z motnjami srčnega ritma ter s težavami ledvic in srca.

Vulkanska terapija

V Ibusukiju na Japonskem je praksa podobna, pri čemer je glavna razlika vrsta peska, ki se uporablja na telesu. Namesto suhih, puščavskih delcev se uporablja vlažna, z minerali bogata vrsta peska. “Ibusuki je območje Japonske, ki je v celoti prekrito z vulkanskim peskom,” pravi Esther Cha, vodja trženja pri SoJo Spa Clubu v Edgewateru v New Jerseyju.

Foto: @sojospaclub

Pojasnjuje, da se pod zemljo nahaja aktivna lava oziroma magma, zato imajo temne peščene plaže in vročo vodo. Vulkanski pesek ustvarja alkalni učinek, zaradi katerega je telo zelo “srečno”, zahvaljujoč njegovim razstrupljevalnim in protivnetnim lastnostim, še poudarja Esther Cha. 

Obale New Jerseyja, kjer se nahaja zdravilišče SoJo, je znana po soncu in peščenih plažah, a te se ne morejo primerjati z vulkanskim japonskim peskom. V prizadevanju, da bi stoletje staro zdravljenje prenesli na Zahod, je zdravilišče uvozilo približno 200 ton peska, da bi ga ponudilo obiskovalcem.

Foto: @sojospaclub

Tako kot pri suhi kopeli, se tudi pri vulkanski peščeni kopeli odsvetuje izvajanje za nosečnice, posameznike s srčnimi boleznimi, z odprtimi ranami, nizkim krvnim tlakom in obstoječimi kožnimi poškodbami, kot so sončne opekline.

Avtor
Piše

Tara Kuster

Style. Več novic