fbpx

Steve McQueen: kdo je bil največji frajer v Hollywoodu?

Izpostavljeno, Lifestyle, Odnosi, Prva stran, Tuja scena, Zanimivosti, Znani

Odvisnik od hitrih športnih avtomobilov, adrenalina in žensk, je bil v 70. letih najboljše plačan igralec v Hollywoodu!

Ameriški igralec Steve McQueen je bil ikona svojega časa, a tudi v sodobnosti bi ga, če bi se vrnil živ med nas, brez izjeme označili za vročega tipa, ‘jacka’, legendo, carja, hudega frajerja, ‘bad boya’ in ‘badassa’ ter nedvomno tudi ikono stila.

McQueen, rojen 24. marca 1930, je imel vloge v mnogih znanih filmih, kot so denimo The Sand Pebbles, Bullitt, Metulj, The Cincinnati Kid, Afera Thomasa Crowna, Pobeg (The Getaway), Sedem veličastnih (The Magnificent Seven), Veliki pobeg (The Great Escape), Peklenski stolp (The Towering Inferno) in še mnogih drugih, ki se jih spominjajo predvsem naši starši; nekatere originale so v Hollywoodu čez desetletja predelali v filme z istim naslovom, a z drugo, mlado igralsko zasedbo.

Ženske so padale na karizmo alfa samca, ki je živel za bencinske hlape in hitrost

Njegovo otroštvo ni bilo lahko, Steveov oče je skoraj takoj zapustil družino, mati je bila menda alkoholičarka, ki ga je pustila v oskrbi svojih staršev; ko je imel osem let, ga je vzela nazaj k sebi, a ga je očim pretepal, kakor tudi njegovo mamo. Z devetimi leti je mali Steve pristal na ulici, “kjer se je spoznal z ‘lahkim’ kriminalom”, kot  je ob priložnosti povedal v intervjuju.

Zaradi neprilagojenosti družbi in hoje po robu so ga večkrat aretirali

Čez nekaj let ga je s ceste spet pobrala mati, ki se je v tem času že tretjič poročila. Ko se je kot najstnik osamosvojil, je delal vse, da bi preživel: prijavil se je za delo na ladji, pral krožnike v restavraciji v bordelu, opravljal je fizična dela, od sekanja drv do gradbeništva.

S 17 leti se je prijavil v mornarico, v kateri pa mu je nagajalo pomanjkanje discipline. Nekajkrat je bil kaznovan, ker se ni pravočasno vrnil v bazo, saj je bil raje z dekleti. Potem, ko je 41 dni preživel v vojaškem zaporu, je čez noč dozorel in postal odgovoren. Med akcijo marincev na Arktiki je rešil življenje peterici vojakov, zaradi česar je bil celo sprejet v častno Gardo ameriškega predsednika Harryja Trumana.

V začetku 50. let prejšnjega stoletja je vpisal igro, njegova fanatična zaljubljenost v motorje in dirkalne avtomobile se mu je končno začela obrestovati, saj je s tako zasluženim denarjem plačeval študij igre. Čez nekaj let se je preselil v Hollywood, kjer so ga v TV serijah opazili lovci na igralske talente.

Paul Newman, Steveov prvi soigralec v filmu

Ko je pri samo 25 letih zaigral v prvem filmu (Somebody Up There Likes Me) je bil Paul Newman njegov soigralec. A Frank Sinatra je bil tisti, ki je v McQueenu opazil nekaj posebnega in mu ponudil vlogo v filmu ‘Never So few’, zaradi česar je McQueenu že pri 29. letih uspel preboj v igralsko elito. Ta vloga je bila kot nalašč za nadebudnega igralca, ki je moral zgolj igrati samega sebe: nevarnega fanta, ki je nor na hitro vožnjo.

Yul Brynner (v črnem), tedaj mega zvezdnik, ni prenesel McQueenovega nastopaškega vedenja

Vestern Sedem veličastnih, ki še danes velja za ikonskega, je mladega Stevea naredil za zvezdnika: v tej izjemni uspešnici je zaigral s samimi legendami, kot so bili Charles Bronson, Yul Brynner, James Coburn in drugi. Šele kasneje se je razkrilo, da je šel McQueen soigralcem močno na živce, ker je hotel biti povsod glavni in nadvse rad je vrtel pištolo po rokah v prizorih, kjer ti sploh niso bili v scenariju, zaradi česar ga je Yul Brynner obtožil, da soigralcem krade scene.

Elegantno oblečeni zločinec v Aferi Thomasa Crowna (1968)

Kako uspešen je postal, govori dejstvo, da je bil McQueen v 70-letih najboljše plačan filmski igralec v Hollywoodu. Ravno tedaj se je počasi že potegnil iz filmskega sveta in se posvetil motorjem ter dirkanju, zaradi česar je zavrnil vloge v nekaj uspešnicah, kot denimo Zajtrk pri Tiffanyju in znanstveno-fantastični film Bližnja srečanja tretje vrste.

Ko se je Steven Spielberg, režiser tega ZF filma, srečal z njim v pivnici, da bi ga prepričal, naj sprejme vlogo, je Steve vase hitro zlil pijačo, odložil kozarec in zabrusil Spielbergu:

Me ne zanima. Nisem eden tistih igralcev, ki znajo jokati na ukaz.”

Rad je imel orožje: tu vadi za sceno Veliki pobeg, 1963

Po drugi strani si je nadvse želel dobiti vlogo v filmu Rambo (ki so ga snemali leta 1972), a so ga producenti zavrnili, češ da je McQueen ‘že prestar’ za vlogo akcijskega junaka (McQueen je imel tedaj 42 let, vlogo je dobil 16 let mlajši Sylvester Stallone, ki je prav z Rambom postal filmski super zvezdnik).

McQueen ni dolgo žaloval za filmskimi vlogami, ki so se mu izmuznile, saj se je posvetil svoji resnični strasti, dirkanju. Nor je bil na vse motorizirano in na hitro, predrzno vožnjo. V mnogih filmih je nevarne scene odpeljal sam, zavrnil je kaskaderje.

Ferrari 512S je bil del McQueenove bogate zbirke, zdaj je ponovno na prodaj

Tudi zasebno je sodeloval kot voznik na številnih mednarodnih dirkah in imel zavidljivo kolekcijo tedaj ‘najhujših’ športnih avtomobilov, kot so bili porsche 917K, porsche 918, ferrari 512S, ferarri 250 GT Berlinetta Lusso, vozil je legendarnega jaguarja XKSS (tega vidite tudi na uvodni fotografiji) in še marsikaj drugega ‘močnega’.

Igralec s svojim legendarnim ferrarijem 250 GT Berlinetta Lusso, leta 1963

Znameniti igralec, tedaj že v vlogi dirkača, v svojem porscheju 917K

Posebej pa je oboževal legendarno športno vozilo jaguar XKSS, letnik 1956, ki je spadal med najbolj kultne športne avtomobile tistega časa. Iz Stevove zapuščine je ta imeniten primerek prehajal v roke zasebnih kupcev za vse višjo ceno, leta 2014 pa ga je na dražbi osvojil in mastno plačal znani TV voditelj Jay Leno.

McQueen si je zelo prizadeval, da bi odkupil slovitega forda mustanga 390 GT, ki ga je vozil v filmu Bullitt (enega od dveh je, mimogrede, pri vrtoglavi hitrosti med snemanjem akcijskega zasledovanja povsem uničil). Nepoboljšljiv odvisnik od adrenalina, hitre vožnje in žensk je imel v lasti tudi dirkalne konje in nekaj letal.

Steve in Neile, njegova prva žena

Poročil se je trikrat, njegova prva žena je bila igralka Neile Adams, ki jo je peljal pred oltar po le nekaj mesecih ljubimkanja. Rodila sta se jima hči in sin, v zakonu sta bila 16 let, od 1956. do 1972. leta. Neile je zanosila še tretjič, a naredila splav, saj je bil zakon z igralcem že na majavih nogah.

Ali MacGraw je bila usodna ženska za McQueena

Samo leto dni zatem se je Steve ponovno poročil, spet z igralko, tedaj zelo priljubljeno Ali MacGraw. Igralka, ki je nastopila v filmu Ljubezenska zgodba (Love Story), pa je bila tedaj že poročena z enim najbolj vplivnih producentov v Hollywoodu, Robertom Evansom. Steve in Ali sta skupaj posnela film Pobeg (The Getaway, 1972) ter se na snemanju romantično zapletla.

McQueen, Ali in njen sin Josh iz prejšnjega zakona, leta 1975

Igralkin zakon z Evansom je razpadel, zaradi česar je znani filmski producent izredno trpel in te izgube nikoli ni prebolel. Ali in Steve sta se namreč poročila, v zakonu pa sta vztrajala samo od leta 1973 do 1978. Ali MacGraw je morala biti nekaj posebnega, saj je tudi Steve kljub ločitvi od nje vsem razlagal, da je bila Ali največja ljubezen njegovega življenja. Leto pred svojo smrtjo, (umrl je leta 1980, op.) je Steve šel še tretjič pred oltar, tokrat z manekenko Barbaro Minty.

S tretjo ženo Barbaro Minty

Bil je še z mnogo ženskami, ne glede na trenutni status, svoje soproge je namreč varal. Več njegovih ljubic je z njim zanosilo in naredilo splav. Menda je McQueen vsak dan kadil marihuano, nekateri trdijo, da je v 70. letih obilno konzumiral tudi kokain. Bil je strasten kadilec, rad je pil alkohol, pa je večkrat prišel navzkriž z zakonom.

Nastop v filmu Veliki pobeg, 1963

Leta 1969 je za enajst let prestavil svojo smrt. Bil je namreč ‘na seznamu za odstrel’ serijskega morilca Charlesa Mansona, ki se je spravil nad hollywoodske bogataše. Ker se je odločil večer preživeti drugače in ga ni bilo doma, mu je to rešilo življenje. Od tistega dne, ko je izvedel, kako blizu smrti je bil, je ves čas s seboj nosil pištolo.

Zadnja vloga: film Lovec (The Hunter), 1979/1980

Leto dni pred svojo smrtjo, torej 1979, je snemal svoj zadnji film The Hunter, ki je izšel leta 1980. Tedaj je že vedel, da je zbolel za težko obliko raka na pljučih. Medtem so mu odkrili še tumor na jetrih, ki ga je dal operirati v Mehiki, kljub opozorilom ameriških zdravnikov. Umrl je nekaj mesecev kasneje, njegov pepel so po kremaciji raztresli v Pacifiški ocean.

 

Foto: Darring Hall, The Hollywood News, HiConsumption, Mr Porter, He Spoke Style, Just Watch, ThrillList, Sunset Plaza, Flickr


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam