fbpx

Stop kilogramom in letom: vse o bazični dieti

Fit, Lepota, Lifestyle, Novice, Prva stran, Znani

Vitke lepotice, kot so Elle Macpherson, Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow in Jennifer Aniston jedo bazična živila.

Upoštevajo jo Elle Macpherson, Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow in Jennifer Aniston. V nadaljevanju opisan režim prehrane ni primeren samo za ohranjanje vitke linije, z njim tudi varujete svoje zdravje in upočasnite proces staranja. Za vzpostavitev kislo-bazičnega ravnovesja v organizmu bi moral pH znašati med 7,35 do 7,45 vrednosti.

Ali je to ravnotežje ustrezno in vaš organizem ni zakisan, lahko preverite v laboratoriju s testom krvi (take preiskave izvajajo zasebni diagnostični laboratoriji in so samoplačniški), lahko pa tudi z urinskim testom. To menda redno počne nekdanja supermanekenka Elle Macpherson, ki listke za urinski test nosi kar s seboj. Veliko namreč da na ta način prehranjevanja in se strogo drži bazične diete.

Pravzaprav je bil dr. Theodor Baroody tisti, ki je spremenil naš pogled na prehrano s knjigo Alkalizirajte ali umrite. V njej nam obljublja zdravo in daljše življenje, če bomo jedli 80 odstotkov hrane, ki v telesu povzroča bazično reakcijo, pa le 20 odstotkov živil, ki telo zakisajo. Procesirana oziroma predelana hrana, ki je pojemo žal največ, poruši kislo-bazično ravnovesje in telo se proti preveliki zakisanosti bori tako, da ‘jemlje’ kalcij kostem in zobem, da bi to ravnotežje ponovno vzpostavilo. Zunanji videz pa ni edino, na kar dolgoročno vpliva ustrezna bazičnost organizma, ker pretirana zakisanost povzroča številne bolezni, med njimi raka in osteoporozo.

Zakisanost povzročajo predvsem pekovski izdelki (npr. bel kruh), predelane mesnine (salame, paštete), sladkor, alkohol, mlečni izdelki, kava in pravzaprav vse farmacevtske tablete, ki jih zaužijemo. Žito, meso in tudi ribe delujejo kislo, od žit imajo bazični učinek le soja, proso in ajda. Povsem sveže mleko, maslo in olja pa so nevtralni.

K večji bazičnosti telesa lahko pomaga koščičasto sadje, oljčno olje, travniški kukmak (vrsta užitne gobe, ki jo najdemo tudi pri nas), grah, krompir, limone,  zelje, zelena solata, beluši, blitva in zeliščni čaji. Od sadja najbolj bazično delujeta limona in lubenica. Očitno je, da 52-letni Elle tako prehranjevanje pomaga, saj ima bolj vitko in mišičasto telo, kot od nje polovico mlajše ženske.

Macpherson navdušeno zagovarja bazično prehranjevanje, češ da je njej osebno v samo dveh tednih spremenilo življenje. Čeprav se je že pred tem izogibala rdečemu mesu in alkoholu ter pila dva do tri litre vode na dan, ob tem pa še jemala vitaminske dodatke, pravega rezultata ni bilo in še naprej se je redila, bila je brez energije in kar naprej utrujena. Obiskala je strokovnjaka za prehrano, ki ji je svetoval bazično dieto.

“Leta pač naredijo svoje in metode, ki sem jih uporabljala prej, enostavno niso več delovale. Popolnoma sem spremenila prehrano in že po dveh tednih sem se počutila boljše, moja koža ni bila več tako suha, nehala sem hrepeneti po sladki hrani in tudi razpoloženje se je izboljšalo. Želim si, da bi koristi te diete spoznalo čim več ljudi,” je povedala Elle.

Kako torej doseči ustrezno bazičnost? Če že jeste meso vsak dan (kar ni najbolj priporočljivo), ob tem pojejte še veliko solate, ki ste jo okisali z limoninim sokom. Sladkorju, slaščicam, testeninam, mlečnim izdelkom in jajcem bi morali čim večkrat reči ne. Ja, bazična dieta nam prepoveduje točno to, kar najraje in najpogosteje jemo. Najbrž pa smo se na neki točki življenja pripravljeni odreči tudi manj zdravim prehranskim navadam, da bi se spet počutili boljše.

 

Foto: Pinterest, Vancouver Health Coach, Thenewpotato, Hauteliving, Toronto Star


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam