fbpx

Strokovnjaki za prehrano trdijo: to je 11 živil, ki pospešujejo staranje!

Fit, Lifestyle, Nega telesa, Nerazvrščeno, Prva stran, Zanimivosti

Staranju se ne moremo izogniti, lahko pa vplivamo na to, da se bo začelo kasneje in ublažimo njegove znake.

Najbrž ste že slišali, da hrana vpliva ne samo na telesno težo, ampak tudi na naše počutje. Zadnja leta nas strokovnjaki vse bolj osveščajo, da se v prehrani skriva tudi ključ do mladostnega videza. Če želimo upočasniti proces prehitrega staranja, bi se morali določenim živilom odreči ali jih uživati zelo zmerno.

Ta živila ne samo hitreje postarajo organizem, s tem pa tudi naš zunanji videz, ampak na splošno niso zdrava. Zato se zavedajte svojih prehranskih navad in v dnevno prehranjevanje uvedite počasne, a korenite spremembe.

Živil, ki pospešujejo staranje, ni težko prepoznati, saj gre za hrano, ki je kalorična, vendar po svoji hranilni vrednosti prazna: večinoma gre za predelano oziroma procesirano hrano z veliko sladkorja in slabih maščob, je pojasnil dr. Bryce Wylde, avtor knjige The Antioxidant Prescription in eden vodilnih kanadskih strokovnjakov s področja dietetike.

Dr. Charles Galanis, kirurg iz Chicaga in Robert Dorfman, raziskovalec z Northwestern Division of Plastic & Reconstructive Surgery predlagata, naj vnašamo živila z visoko hranilno vrednostjo, vitamine in minerale, ki obenem pomagajo varovati kožo, zmanjšujejo vnetne procese in s tem tudi zavirajo staranje. Pred vami je 11 živil, ki bi se jim morali čim bolj izogibati.

# Predelana hrana

Gre za tako imenovano ‘prazno’, ničvredno prehrano, ki vsebuje samo nezdrave maščobe in kalorije, v telo pa ne prinese nič pozitivnega. Večinoma gre za prigrizke, kot so čips, sladkarije, hitra hrana in živila s polnili, ki so popolnoma osiromašena, kar se tiče vitaminov, antioksidantov in mineralov. So tudi pretirano soljena in vse našteto pospešuje staranje.

# Fast-food

Veliki ponudniki fast-fooda so v svojo ponudbo že uvedli bolj zdrave možnosti, a kaj, ko večina ljudi še vedno najraje poseže po pomfriju in hamburgerju. Strokovnjaki opozarjajo, da imajo slednji preveč sladkorja, soli, predelanih in vitaminsko osiromašenih žitaric ter nasičenih trans-maščob. Če uživamo veliko hitre hrane, prebavni sistem prisilimo, da dela prekomerno, saj je za razgradnjo takih živil potrebno veliko časa, razen kalorij pa nimajo pretirane vrednosti.

# Alkohol

Alkohol pospešuje staranje, to pa zato, ker upočasni presnovo, pospešuje nastanek gub in upadanje kakovosti kože. Pretirano uživanje alkohola škoduje tudi srčno-žilnemu sistemu in na splošno prispeva h krajši pričakovani življenjski dobi. Da ne bi preveč obremenili organizma, bi morali alkohol uživati največ enkrat do dvakrat tedensko in se takrat držati maksimalno dveh kozarcev (na primer vina).

# Pecivo

“Sladkor, predelani ogljikovi hidrati, trans-maščoba in nitrati lahko pospešijo staranje,” opozarja Keri Glassman, nutricionistka, ki ima svojo spletno stran NutritiousLife.com in je ustanovila The Nutrition School. “Vse našteto v telesu povzroča vnetne procese, ti pa pospešujejo staranje. Pecivo, kolači, torte in podobno so polni skritega sladkorja, maščob in soli, zato bi jih morali redko uživati.”

# Kava

Mnogi si ne znamo predstavljati jutra brez vonja po močni in krepčilni kavi. Prvi požirek zjutraj deluje kot stimulans, ki nas končno prebudi in nam omogoči, da se sploh zbudimo in uredimo misli. Medtem je že dokazano, da ima zmerno pitje kave lahko celo pozitivne učinke na zdravje, vendar bi se morali držati največ dveh skodelic dnevno. V toku dneva pa kavo nadomestimo z bolj zdravimi možnostmi, kot so voda, sveže izcejeni sokovi in čaj. Tudi kofein v prevelikih količinah namreč pospešuje staranje.

# Rdeče meso

Od časa do časa dober zrezek zares prija in meso vsebuje tudi železo, ki je dobro za kri, vendar pa so vir železa tudi druga živila, na primer rastlinskega izvora, ki so bolj zdrava od rdečega mesa. Pretirano uživanje rdečega mesa lahko resno poruši kakovost kože in pospeši staranje, ker ravno tako povzroča vnetne procese v organizmu. Namesto rdečega mesa uživajte belo meso, denimo piščanca in purana, rdeče meso pa jejte ob posebnih priložnostih ali pa ga jejte malo.

# Kruh, izdelki iz testa

Čeprav kruh čislamo kot osnovno živilo, ki je rešilo človeštvo pred lakoto in marsikje omogočilo preživetje, so pekovski izdelki polni škroba in predelanih ogljikovih hidratov, vsebujejo pa tudi sladkor. Vse to, kot že vemo, povzroča vnetja v notranjih organih in pospešuje stranje. Ker se kruhu in pekovskim izdelkom ne bomo nikoli mogli odpovedati, kupujmo izdelke, ki so polnovredni in ne vsebujejo glutena ter imajo čim manj predelanih sestavin. Pekovske izdelke jejmo zmerno, namesto tega si privoščimo čim več sveže sezonske zelenjave.

# Riževi vaflji

Vaflji na osnovi riža in rižev narastek po mnenju prehranskih strokovnjakov nimajo nobenega pozitivnega predznaka. Nekateri mislijo, da bodo z uživanjem hrane na osnovi riža uspešno shujšali, resnica pa je žal drugačna. Riž so okrivili tudi tega, da v kožo prepreči vstop hranilnih snovi, ki pomagajo preprečevati nastanek gub. Namesto riževih ploščic in vafljev uživajte beljakovinske ploščice ali polnozrnate krekerje z dodatkom arašidovega masla.

# Sladkarije

Dermatologinja dr. Patricia Farris, avtorica knjige ‘The Sugar Detox’, je proti sladkarijam, saj te dokazano vplivajo na vnetne procese in s tem starajo naš organizem, povzročajo nastanek in poglabljanje gub, poleg tega ne vsebujejo hranilnih snovi. Sladkor poškoduje kolagenska vlakna in posledice so vidne kot prehitro staranje. Namesto sladkarij si privoščite beljakovinsko ploščico ali prigrizek, ki vsebuje zdrave maščobe in antioksidante. Če se sladkarijam ne morete odpovedati, jejte temno čokolado namesto mlečne.

# Gazirane pijače

Zdi se, da je prav sladkor tisto, kar najbolj vpliva na prehitro staranje, saj je točno to tisto, kar prehranske strokovnjake najbolj moti tudi, ko gre za gazirane pijače. Podobno pa velja za dodatno sladkane sokove v tetrapakih in steklenicah, ki se dobijo v trgovinah. Preberite nalepke na izdelkih in izbirajte sokove z manjšimi količinami sladkorja ali pa namesto sokov pijte čaj in vodo.

# Juha iz konzerve

Dr. Ranella Hirsch, nekdanja predsednica American Society of Cosmetic Dermatology & Aesthetic Surgery, opozarja, da je konzervirana hrana kriva za prehitro staranje in vnetja, ki ga povzročajo. Juha iz konzerve ali vrečke je eden od primerov, kako lahko sami vplivamo na svoje zdravje. Namesto na hitro pripravljenega nezdravega obroka si vzemimo čas in si skuhajmo zdravo, domačo juho.

 

Foto: Watchfit, Style With Glamour, The Huffington Post, Care Body Hair, Business Insider, Today


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam