Študija razkriva: psi se spomnijo preteklih lastnikov!

06. maj 2022

Študija razkriva: psi se spomnijo preteklih lastnikov!

06. maj 2022

Raziskava etimologov iz Univerze v Budimpešti razkriva, da imajo psi epizodam podobne spomine iz svoje preteklosti.

Vsi vemo, da psi lahko presedijo več ur pred oknom in čakajo svojega lastnika, da se vrne. In čeprav ne razumejo, zakaj lastniki odidejo, so vedno veseli, ko se ti vrnejo. Ljudje pa sumimo, da psi mislijo, da smo jih zapustili, saj so vedno žalostni, kadar odhajamo.

A raziskava Eötvös Loránd Univerze v Budimpešti razkriva, da imajo psi epizodičen spomin, ki jim omogoča, da se spominjajo dogodkov iz preteklosti, tako kot ljudje – kar pomeni, da najbrž vedo, da se bomo vrnili. Študija opisuje epizodičen spomin kot “spomin osebnih dogodkov in epizod v življenju. Znanstveno poročilo raziskuje ali so se psi sposobni spomniti tudi spontanih preteklih dogodkov.

Foto: Pexels

“Psi so ponavljali svoja dejanja po premorih, ki so segali od nekaj sekund do ene ure, pri čemer je njihovo delovanje pokazalo razpadanje, značilno za epizodni spomin.” V svojih ugotovitvah navajajo, da psi uporabljajo spomin, podoben epizodam, da se lahko spomnijo lastnih dejanj, kar namiguje na to, da imajo veliko bolj zapleteno predstavo jaza, kot je bilo do sedaj pripisano psom.

“Psi so znali ponoviti svoja dejanja, četudi ta niso bila vključena v ‘trening ponavljanja’,” še razlaga poročilo. “Poleg tega so psi lahko ponavljali svoja dejanja tudi v testih, kjer se je ukaz za ponovitev izmenjeval z ukazom za posnemanje dejanj drugih in v poskusih, v katerih so od njih zahtevali, da ‘ostanejo’ (tj. ‘ne naredi nič’), s čimer so izkazali fleksibilnost pri posploševanju ‘pravila ponavljanja’ na različne situacije.”

“Najpomembneje je, da so psi lahko ponovili svoja dejanja, ko je bil ukaz za ponovitev izdan nepričakovano, v vsakdanjem življenju.”

“S testiranjem psov v vsakdanjih življenjskih situacijah, ki niso bile podobne situacijam treninga ali testiranja, smo zagotovili, da je bilo kodiranje njihovih lastnih dejanj naključno in da je posledično spominjanje nanje vključevalo uporabo epizodnega spomina. S tem lahko izključimo možnost, da se je delovanje psov zanašalo na pripravljen vedenjski odziv, v nasprotju s prejšnjimi študijami na nečloveških vrstah, ki te možnosti niso izključevale, recimo pri delfinih.”

Foto: Pexels

Zaradi njihovega epizodičnega spomina, lahko sklepamo, da se psi spomnijo ključnih dogodkov iz svojega življenja, kot so njihovi prejšnji lastniki ali pa življenje v zavetišču.

Poročilo še dodaja: “To utira pot novim raziskavam o razvoju funkcionalno enakovrednih sposobnosti z osvetlitvijo mentalne samoreprezentacije pri ljudeh, kot niza kognitivnih lastnosti, ki lahko razkrijejo mozaični evolucijski vzorec pri različnih vrstah.” Kar pomeni, da bi to lahko sčasoma zbližalo preiskave ljudi in drugih živali in jih prepletlo pri sposobnosti zavedanja samega sebe.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic