fbpx

Supermodel Paulina Porizkova: botoks in photoshop sta ‘ubila’ supermodele!

Fit, Intervju, Lifestyle, Prva stran, Znani

Nekdanja supermanekenka o svoji zasvojenosti s kozmetiko, slavi in o sodobnem svetu mode.

Češka supermanekenka Paulina Porizkova je 80. leta minulega stoletja zaznamovala kot eden najbolj zaželenih obrazov na svetu, da o njenem tedaj skoraj čudežno popolnem telesu sploh ne govorimo. Visokorasla, prelepih in pravilnih slovanskih potez, z ledeno modrimi očmi je bila ena tistih podob iz modnega sveta, ki so se nam za vedno vtisnile v spomin.

Paulina je slovela tudi po nepopustljivosti in resnicoljubnosti, ki ji je včasih že škodovala. V intervjuju, ki sledi, je priznala, da so jo iz oddaje America’s Next Top Model, kjer je bila dve sezoni sodnica, odpustili, ker ni igrala po njihovih pravilih, da nikoli ni uporabila botoksa, da je njena skrivnost lepote kombinacija seksa, pitja dovolj vode in uporabe kozmetičnih izdelkov Estee Lauder, ki jih je ravno v času intervjuja reklamirala kot njihov obraz.

Paulina v mladosti

Prav pri tej kampanji pa je izgubila več milijonov dolarjev vredno pogodbo zaradi nespodobnega in ostrega jezika.

“Želeli so damo in jaz sem bila videti tako, a v resnici nisem bila,”

je odkrito povedala Porizkova v pogovoru za Style.com, ki se sedaj že veliko bolj damsko obnaša, a kaj, ko je za konkretno pogodbo že prepozno. Kljub vsemu je nadaljevala z angažmaji, teh ji zaradi naravne lepote ni manjkalo in še vedno ima dovolj dela kot manekenka, kar dokazuje tudi uvodna fotografija iz leta 2016, iz kampanje za skandinavsko modno znamko KappAhl.

Paulina leta 1985

Sloveli ste kot obraz številnih kozmetičnih hiš, najbrž ste preizkusili veliko lepotnih izdelkov?

Dobesedno sem preizkusila vse, kar mi je prišlo pod roko. Včasih sem dala 600 dolarjev za kremo s placento ali pa pet dolarjev za kremo proti celulitu, ki se je izkazala za bolj učinkovito od tiste super drage. Ugotovila sem, da najboljši izdelki niso vedno najdražji, sploh ne.

Prelepa tudi po 50. letu, brez pomoči botoksa

Brez katerih lepotnih izdelkov ne morete?

Ves čas jih menjam, saj rada eksperimentiram. Nikoli nisem bila zvesta samo eni znamki ali barvi šminke ali uporabljala isto kremo večkrat. Najraje grem v Sephoro, kjer ves čas nekaj preizkušam, raziskujem, odpiram testerje, se mažem. Včasih me prodajalci gledajo, kot da sem padla z lune (smeh). Resnično rada preizkušam novosti, kot bi bila odvisnica od krem in ličil. Lahko bi mi dobesedno prodali karkoli.

Upravičeno so ji dejali supermodel

Katera je največja napaka, ki jo počnejo ženske po 40. letu?

Pretiravanje s šminko. Menim, da danes vsi pretiravajo s količino ličil. Če imate suho kožo, ji lahko privoščite debel sloj ličil, tiste z občutljivo kožo pa ne. Make up bi moral biti nežen in diskreten, kot da ga ni. Ne morete istočasno denimo uporabljati rdečila za lica in bronzerja.

V mladih letih kot obraz ene od parfumskih hiš

Že od nekdaj slovite kot nasprotnica botoksa, zakaj?

Včasih se zato počutim kot upornica, kot da nalašč ne počnem nečesa, kar vsi počnejo. Niti ene kolegice manekenke ne poznam, ki je stara toliko, kot jaz, pa ni uporabila botoksa. Nekatere so videti dobro, druge je lepotna industrija skoraj uničila. Odvisno je od tega, kje so delale posege in koliko teh. Zaradi neuporabe botoksa včasih pomislim, da sem eksperiment, ker se mišice mojega obraza premikajo in se mi pojavijo gube, ko se smejim.

Kdor je lep kot mlad, je vedno lep: Porizkova leta 2014

Svoja leta, zdaj jih imate 52, ste dostojanstveno sprejeli…

Zato, ker je to normalno in naravno. Nihče ne bo živel večno. Ko vidim ženske, ki na sebi niso spremenile ničesar in so se naravno postarale, pomislim: “Kako ste lepe!”. Všeč mi je, kako se zgubajo kotički njihovih očes, ko se smejijo. Njihov obraz ‘komunicira’, za razliko od tistih, ki so kot zamrznjeni. Kako boste igralka, če vaš obraz ne izdaja nobenih čustev? Moja mama uporablja botoks že 10 let in na njenem obrazu ne morem oceniti, ali je srečna ali ne. Ona ne razume mojih stališč, jaz pa ne njenih.

Nekoč ste omenili, da so bila 80. leta najboljša za modeling. Zakaj?

To obdobje je bilo grozno s stališča mode, ki je takrat vladala, a za manekenke so bila 80. fantastična! Vizija lepote je bila veliko širša in bolj realistična. Sedemdeseta in osemdeseta so bila obdobje rasnih lepotic, seksi modelov, kot so bile Cheryl Tiegs, Christie Brinkley, Patti Hansen, Gia Carangi in Janice Dickinson. Manekenke so dobile status super zvezdnic, takrat se je začelo govoriti o supermodelih.

Paulina Porizkova na vrhu manekenske slave

Kako pa danes gledate na svet modelinga?

Vse je drugače, kot da ne bi šlo za isti poklic. V 80. smo se počutile glamurozno, ker nas ni bilo veliko, a smo ves čas delale, imele zvezdniški status in odlično zaslužile. Nekatere sicer tudi danes še super služijo, a večina ne. Lahko delajo dva meseca, potem pa kar poniknejo. Tega pri nas ni bilo, če si bil dober v svojem poslu, si imel vseskozi delo. Obdržale smo se po dve desetletji, danes pa je neka manekenka zvezda na tednu mode, naslednje leto pa je pozabljena. Prav tako je danes večina oglasnih kampanj in editorialov rezervirana za znane filmske in glasbene zvezde, vse se je pomešalo. Tu je še Photoshop, ki ga v 80. ni bilo, postprodukcija pa je bila takrat minimalna. Sedaj se že prav vse retušira. Takrat se je kožo obraza popravljalo samo pri velikih lepotnih kampanjah. Sedaj sploh ne potrebujete več res lepe ženske, saj se da s Photoshopom narediti vse. Zato res hvala programu Adobe Photoshop, da je ubil prave supermodele!

 

Foto: Artsy, Pinterest, Laseraway, YouTube, Wikipedia


Naročite se na e-novice


Dovoljujem, da mi na zgoraj navedeni naslov pošiljate elektronska sporočila. Politika varstva osebnih podatkov.

Dovoljujem analitiko prikazov in klikov na povezave v prejetih sporočilih.

Sledite nam