Pri okušanju tovrstne arome se vključita dva receptroja v naših ustih, saj jo čutimo na sredini in konici jezika. Čeprav veljajo štiri osnovni, človek lahko zazna tudi peti okus, za kar uporabljamo japonsko sposojenko umami, ki v grobem pomeni “slasten okus”. Morda pa prav ta peti opisuje swalty trend.

Čeprav kombinacija okusov ni nič novega, se o izrazu swalty v zadnjem času vse pogosteje govori na družbenih omrežjih, zlasti na TikToku.
Prav na tej platformi najpogosteje najdemo predloge za hitre, enostavne in okusne obroke, v to kategorijo pa spadajo tudi sladice, ki združujejo sladke in slane okuse. Če torej želite raziskati svet sladkih in slanih okusov, vam prinašamo tri predloge za jedi, ki jih združujejo.

Sladoled z vročim krompirčkom
Sladoled z vročim krompirčkom je kombinacija, ki to letos navdušuje. Jed je postala priljubljena tudi po zahvali newyorčanov, ki radi zahajajo v restavracije, ki ponujajo novo vrsto sladic.
Sladoled okusa vanilije so spojili z hrustljavim in toplim pomfrijem, po vrhu pa posuli še na grobo naribane tartufe. Idealen recept za vse, ki se vam mudi jesti nekaj novega in morda za marsikoga nezdružljivega.

Sladoled z olivnim ali bučnim oljem
Gelato con olio je gastro tema, ki po zaslugi pevke Dua Lipa uživa v vnovičnem statusu popularnosti. Gre namreč za sladoled v kombinaciji z olivnim oljem. Slovenci bi se morda lahko hitro sporekli s pevko, ki je v oddaji na Radiu 1 Breakfast show dejala, da je to njena priljubljena sladica.
Slovenci že od nekdaj veljamo za ljubitelje sladoleda z bučnim oljem, a smo zavoljo novega trenda, pripravljeni poskusiti tudi to slastno sladico.

Preste oblite s čokolado in arašidovim maslom
Kraljica swalty trenda je gotovo kombinacija slanih malih prest, ki jih lahko oblijemo s čokolado in arašidovim maslom. Lahko se odločimo, da jih za nekaj časa pošljemo v zamrzovalnik ali pa si to sladico omislimo v kombinaciji s toplim napitkom.




